Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete si udělat vlastní YouTube portál pro sdílení videa?

Při vývoji pro jednu US firmu jsem se seznámil s jedním programátorem, dnes už bývalým, jenž kdysi dobře investoval a spoluvlastní jeden pěkný Jazz Club. Je to asi už dva roky, co pověsil programování na hřebík (chytrá to myšlenka), no a nyní se věnuje naplno provozu klubu s barem a penzionem.

Nyní si ale chalan dobrý americký vymyslel, že by mohl zprovoznit vlastní video portál, což mě docela pobavilo ;-)

Ha, řekl jsem jsi, bar vydělává, někdo se tady nudí, takže další YouTube clone na obzoru? Proč ho chce vlastně vytvářet? To mu nestačí stávající postup, kdy všechna videa z akcí v klubu, či někde jinde, co získá z partnerské sítě kamarádů - hudebníků, si nahraje na YouTube a pak jen vloží na své stránky (pomocí Embed code nebo YouTube API)?


Proč dělat další YouTube portál?

Nelíbí se mu prý, že videa nemá pod kontrolou, kdy hlavně u těch cizích, co dostává z jiných akcí, zase hrozí, že je někdo stáhne a pak jsou nedostupná, Google si také může vymyslet, že změní podmínky pro sdílení, doplní reklamu apod. Takže, prý chce vše mít na vlastním serveru. Snažil jsem se mu to vymluvit, ale patří mezi sponzory, tak ho nemůžu jen tak lehce odpálkovat :D

Nemám ale moc času, takže jsme se domluvili, že mírně pomůžu jen vzdálenou radou a vlastní realizaci udělá pak nějaký levný tým programátorů v outsourcing vývojovém centru v Indii. Vybrali jsme spolu zatím jen hlavní favority, tj. technologie, které by se mohly použít a které nyní testujeme.

Pro někoho by to mohlo být možná inspirací, kdyby si chtěl zprovoznit nějaký vlastní video portál, že to není nutné programovat, ale stačí za pár korun zakoupit hotové řešení, včetně profi šablon, příp. použít tu free verzi:


- ClipShare - Video Sharing Script ($99 - $199):

ClipShare - Video Sharing Script"With a huge variety of features, at an extremely affordable price, ClipShare is the ultimate video sharing script for starting your own Youtube clone."




- PHP Melody - Music Video CMS ($39 USD):

PHP Melody - Music Video CMS"Online videos are viral and generate great traffic. PHP Melody is a Music Video CMS that comes with a large database of over 2,600 music videos for you to get started."




- PHP Motion - Video sharing software (Free):

PHP Motion - Video sharing software"PHP motion is a free to download and free to use video sharing software. Now anyone can have their very own Youtube (tm) like website. With a whole host of exciting features. Its written in PHP and is 100% template based."



Má vůbec cenu dělat vlastní video portál?

Má to cenu, když najdete oblast, která není již přesycená, kde je ještě nějaký prostor nabídnout návštěvníkům něco užitečného, příp. něco netradičního, originálního. Kdysi dávno jsem sice publikoval přehled hlavních Video Sharing Services, které pokrývají skoro všechny oblasti, ale stále je zde prostor pro nové specializované portály, které budou nabízet něco více, jak jen kopie videí z YouTube.

Na to by si měl ale dát každý pozor, neboť stránky, kde převažují jen vložená videa z YouTube, ať už to jsou hudební klipy nebo filmové trailery, kde není žádný textový obsah a video je jen obalené reklamou, by Google mohl také jednoho krásného dne odstřelit ze svého indexu, zablokovat Adsense účet a zakázat vkládaní videa pro celou doménu, neboť všechny takové video stránky, porušují všechny základní YouTube Term of Use pro vkládání videa.

Viz také - Inappropriate Content:

"We will, however, enforce our Terms of Use against, say, a website that does nothing more than aggregate a bunch of embedded YouTube videos and intentionally tries to generate ad revenue from them."

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

hm zaujimavy clanok... nieco na otm bude :-/

http://www.abcgames.biz

Anonymní řekl(a)...

jsou i jiné služby než tyto tři?

Okomentovat