Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co je opravdu důležité aneb hodnoty těch druhých

I know you knowNechci se pouštět do nějakých hlubokých filozofických zamyšlení, jak hodnoty ovlivňují náš život. Chci jen reagovat na poslední zážitky, neboť jsem se dostal do diskuze o důležitosti s jedním podnikatelem a současně si vzpomněl na podobný dotaz ve starším komentáři.


Co je (pro nás) opravdu důležité?

Jednoduše, důležité je pro každého z nás to, čemu věnujeme svůj čas, kvůli čemu jsme schopni překonat pohodlí a vstát brzy ráno, neboť nemůžeme dospat, čemu věnujeme volné večery, víkendy, čemu se třeba věnujeme i celý den.

Jsou-li to peníze a naše práce nám je dopřává, tak ráno vstaneme (musíme), jdeme do rachoty a tam děláme na důležitých věcech (pro naši firmu). Je-li pro někoho důležité jídlo, tak shání suroviny, nakládá masíčko (vegetariáni prominou) a pak s radostí vaří. Pro dalšího je důležitá kariéra, osobní image, zvedání ega, oslňování druhých...

Kdo má eShop, tak třeba považuje za důležitou spokojenost zákazníků, pečlivě vyřizuje objednávky, odpovídá na dotazy, poskytuje slevy, vymýšlí a nabízí bonusy. Další zase preferuje vysokou návštěvnost Web stránek, tak si hraje celý den s optimalizací pro vyhledávače, vytvářením reklam, registrací do katalogů apod.

Schválně, co kdo dělal v posledních dnech a co mu zabralo nejvíce času? To je totiž to, co je (pro nás) důležité, ať chceme nebo nechceme.


Co je (pro druhé) opravdu důležité?

Každý jsme jiný a je naprosto v pořádku, že pro každého je důležité něco jiného. Proto jsme také každý jinak úspěšný v životě, každý máme jiné hodnoty, jiné znalosti a zkušenosti, jiné priority. Ve své podstatě ale velmi záleží, jaké má priority ten druhý, tj. náš zákazník, náš obchodní partner, náš šéf, kolega, životní partner, kdy na našich důležitých věcech záleží až v druhé řadě. Proč?

Úspěch každého, ať si pod tím slovem představujeme cokoliv, je založen právě na těch druhých a jejich hodnotách.

Čím byla úspěšná TV Nova, když začínala? Správně, na "hodnotách" diváků a jejich zálibách, úspěch Seznam.cz byl také založen na hodnotách návštěvníků, úspěch YouTube, úspěch bulváru, socanů v krajských volbách...


Úspěch založen na hodnotách těch druhých?

Ano, úspěch kohokoliv a čehokoliv je založen na tom, že vyjdeme vstříc hodnotám těch druhých. Podnikatel je úspěšný, když dokáže nějak využít hodnot svých zákazníků a nabídne jim svou (přidanou) hodnotu. Tohle je dobré si uvědomit, když budeme posuzovat naše hodnoty a naše rádoby úspěchy, tj. jestli nám stojí za to, přizpůsobovat se "hodnotám" těch druhých a do jaké míry.

Teprve pak se totiž ukážou ty naše pravé hodnoty, zda někdo pro peníze, pro své ego, či pro svůj úspěch, dokáže dělat cokoliv. Schopnost dodržovat své vnitřně stanovené hodnoty a nesnižovat se (jen) kvůli penězům na úroveň druhých, třeba s pomýlenými hodnotami, ukáže teprve naši úroveň, kulturu a pravou tvář.

Myslím, že tohle platí obecně pro každého jednotlivce, firmu, pro konání některých na pohled inteligentních politiků i jiných "tvorů" ve společnosti.

Kdo stanovuje morální a hodnotová kritéria, jak se liší úroveň hodnot v různých společenstvích, na co např. reaguje dav a lůza, jak se chytře píše v moderním slabikáři, to je na jinou diskuzi ;-)


Update 16-04-2009:

Aby bylo jasné, co mě přivedlo k takovým úvahám, tak ještě doplním, že s klientem jsem se dohodl dnes ráno, že odstupuji od kontraktu, neboť nemíním přistupovat na jeho pomýlené hodnoty a stále upravovaná pravidla hry.

Pokračovat ve hře bude jen můj kolega z US, kterému to tak nevadí (je krize) a umí se hlavně více držet toho starého pravidla, "není to můj business, ať se jim to třeba pos..e", což já už nějak neumím ;)

6 comments :

John řekl(a)...

Dokud nebudes zit na pustem ostrove tak ses ovlivnen spolecnosti kolem sebe.

Docela me vzdy prekvapi, kdyz prijedu do CR a vidim jak hodne lidi zajima jakym autem jezdim (neni to prece jedno?) nebo presne vi jake auto kdo ma. To stejne ze znackovym oblecenim apod. Ani jedno neni dulezite, ale kdyz si cela spolecnost kolem tebe mysli,ze to dulezite je, tak tomu hodne lidi podlehne.

Ale taky si myslim, ze to vidis dost idealisticky. Ne kazdy si doopravdy nemuze delat co chce nebo po cem touzi. Je to proces ovlivnit a zaridit si zivot, aby to co nejvice vyhovovalo nasemu idealu... Je to spousta kompromisu a drobnych krucku se nekam dostat.

Cayman řekl(a)...

"Je to proces ovlivnit a zaridit si zivot, aby to co nejvice vyhovovalo nasemu idealu... Je to spousta kompromisu a drobnych krucku..."

Johne, to je pravda, jsem rád, že máš podobný názor. Myslel jsem to hlavně tak, že až se někam dostaneš, po mnoha těch kompromisech a krocích, tak najednou zjistíš, že už nechceš slepě podléhat hodnotám někoho jiného.

Nevím, jestli je možná nějaká zkratka (přeskočit ty fáze hledání a zkoušení), ale třeba to někomu, kdo začíná, může pomoci.

Anonymní řekl(a)...

hezký článek, ani bych k tomu asi víc nedodával...

Cechoamerican řekl(a)...

S tim Ceskem je to pravda. Kazdy se predhani jake ma auto nebo jiny majetek a hlavne to kazdeho zajima. Jenze v US je ten rozdil, ze krasny novy auto si opravdu muze dovolit skoro kazdy, takze to nikoho moc nezajima. Pokud rozumne pracujes, tak je proste normalni, ze mas na novy auto (nebo dve) a na splatky na dum nebo condo. Takze co v CR vypada jako luxus, ktery si nemuze dovolit kazdy, tak v USA je prumer.
Ale srovnavat, zivotni hodnoty v CR a USA je srovnavani jablek s hruskama. Hodnoty jsou v obou zemich pojimany naprosto odlisne, coz je dano ekonomikou, zivotnim stylem , vyvojem zeme, povahou narodu, atd.. "Ceska povaha" je totiz naprosty original a vyskytuje se jen ve stredni Evrope. :-)

Anonymní řekl(a)...

Cechoamericane, tohle by se mělo někam vytesat: "Ceska povaha" je totiz naprosty original a vyskytuje se jen ve stredni Evrope.
:-))

Contest Listing řekl(a)...

Cechoamerican: Nezabudaj, ze je tu este "slovenska povaha", ktora je velmi podobna. :))

Okomentovat