Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdy bude Google jednička ve vyhledávání v ČR?

Všude možně se to teď hemží přebíranými zprávami, že Google chce přestat cenzurovat vyhledávání v Číně, příp. zrušit úplně čínskou pobočku. Nemá cenu se opakovat, jen nechápu, proč to musí každý zpravodajský server znovu publikovat, když to již většina uživatelů četla v originální zprávě. Co mě ale zaujalo, že Google získal v Číně pouze 30% trhu a nebyl schopen pokořit nějak zásadně čínskou jedničku Baidu.

Postup Google k té cenzuře chválím a kéž by se takto vůči čínskému trhu zachovaly i ostatní firmy v oboru. Připomnělo mi to ale podobný stav (jen v těch procentech) na českém trhu.


Kdy získá Google většinu trhu v ČR?

Asi taky každý někdy viděl ty titulky typu - Souboj vyhledávačů Seznam vs. Google, Podíl vyhledávačů na českém trhu, Česká pobočka Google získala již třetinu trhu vyhledávání, Dožene Google někdy Seznam... Zajímavé jsou i všechny možné i nemožné ankety na téma, jaký je nejlepší vyhledávač v ČR ;-)

Proč ale Seznam.cz v ČR stále vede a bude ještě dlouho jedničkou ve vyhledávání u nás? Nevím, že se o tom nikdo nezmiňuje, ale tohle je ten zásadní rozdíl:

Vyhledávač Seznam.cz       Vyhledávač Google.cz

Je to snad dostatečně ilustrativní i v těch miniaturách, kdy základem je to, že Google je sice nejlepší vyhledávač, ale Seznam je komplexní portál, který má jen jednu z funkcí i nějaké to vyhledávání. Teď pominu, že Seznam vyhledávač uměl vždy vyhledávat jen v ČR a pro svět používal Google vyhledávač (dnes Bing od MS).

Otázka tedy nezní, jaký je (bude) nejpoužívanější vyhledávač na trhu v ČR, ale jaká domovská stránka převažuje na počítačích většiny koncových uživatelů. Google to v současné podobě nikdy nebude.

Proč by měl normální (laický) uživatel používat Google? Proč by měl otvírat nové okno v prohlížeči, aby si zobrazil to vyhledávací "okýnko" od Google, když Seznam mu to nabízí také a kvalitu vyhledávání obvykle většina populace není schopna rozlišit?

Dokud na své vyladěné homepage bude mít Google jen to vyhledávání, tak nemá na trhu v ČR šanci, neboť málokdo zná rozhraní iGoogle a dokáže si tam nastavit vše potřebné. Technicky vzdělaní jsou spíše výjimkou ve společnosti. Děti mají třeba doma iGoogle a nemůžou si to vynachválit, když ale vezmu průměrné uživatele v okolí (rodiče, příbuzní, sousedi), tak těm Seznam.cz plně vyhovuje.

Co nabízí Seznam a co lidi "nutí" mít ho jako domovskou stránku? Adresář firem, Lidé, Mapy, Finance, Práce, Ubytování, TV program, Horoskopy, Počasí, Kurzy měn, bulvární Novinky, přístup k emailu,... Kromě dalších věci i nějaké to vyhledávání.


Po čem ženy a muži v ČR touží?

Google by možná konečně mohl přestat poslouchat všechny ty slavné usability specialisty, kteří pocházejí většinou z geekovského rodu s červenými diplomy, no a mohl by začít naslouchat uživatelům na reálném trhu. Navíc, když Seznam mohl okopírovat všechno možné od Yahoo i od Google, tak proč to jednou neotočit a inspirovat se, jak by mohla vypadat lákavá domovská stránka pro české uživatele?

Jednoduše, na Google.cz bych naházel všechny skvělé lokalizované Google služby, ale ne jako to malé řádkové menu (to skrývání tedy musel vymyslel expert!), ale jako pořádně viditelné služby s ikonami, příp. podobně jako na iGoogle. Lidi potřebují lákavou homepage, kde najdou všechno pohromadě, kdy jsem přesvědčen, že po té úpravě by se situace na českém trhu rychle otočila.

Můj hlas ale nemá žádnou cenu a ani nejsem žádný marketingový šéf v Google, kdo by mne tedy poslouchal? Navíc se mi osobně současný strohý Google design líbí. Co mi tedy je po nějakých ostatních uživatelích na trhu? Já přece ovládnout trh nepotřebuji :-)

PS: Tak mne napadá, má Google nějaký veřejný Adresář firem nebo Katalog Web stránek, jak vidíme (nejen) u Seznamu?

15 comments :

David Lörincz řekl(a)...

Musím s tebou souhlasit. Osobně už mám Google několik let jako domovskou stránku a to právě proto, že je tak "strohý" a bez reklam. Chci vyhledávat a od toho je vyhledávač. Pokad chci číst zprávy nebo se podívat na tv program, mám oblíbené lepší specializované portály, kde mě zase nebude otravovat to vyhledávání, katalog firem apod., co nabízí seznam. A ostatní lidé ať si chodí, tam kam jim to vyhovuje, jen nám kvůli tomu nepokažte google.

Anonymní řekl(a)...

Ja uz mnoho let mam jako domovskou stranku about:blank, je take stroha, a nikdo mi ji nezmeni. ;) Ale v nijak vyrazne se menicim podilu na trhu vyhledavacu vidim jine duvody.

Duvod proc google ma v Cechach sanci: Cesi jsou (narozdil od cinanu) malo vlastenecti (a navic dost neprejici), takze nebudou mit duvod preferovat cesky produkt i kdyby kvalita byla stejna.

Duvod proc google nedozene seznam v brzke dobe: Uzivatele (krome toho, ze casto neznaji alternativy a nedokazi je ohodnotit) jsou hodne konzervativni, neradi si zvykaji na nove veci.

Anonymní řekl(a)...

K té Číně se chce poznamenat snad jen jedno: my jsme Vám to říkali, ale vy jste holt měli svou hlavu ...
Kamil

Fit řekl(a)...

Osobně taky používám iGoogle, protože si tam dám, co chci a mám vše důležité v jednom, a to kdekoliv a kdykoliv. Asi by to Google pomohlo, kdyby udělal něco takového jako píše Cayman (obdobu Seznamu). Mě by to bylo asi jedno, protože se považuju za technicky zdatnějšího uživatele, ale pro běžné uživatele by to byl asi fakt přínos.

Ostatně, osobně vlastně ani na homepage google nechodím, zvykl jsem si hledat přes okénko v prohlížeči. Homepage mám iGoogle, takže se na Google jako takovej dostanu jen několikrát za rok :-).

Skycak řekl(a)...

Není to ale jedna ze základních vlastností či charakteristik googlu? To že je jednoduchý? Designově se mi líbí mnohem víc než seznam a všechny ostatní prohlížeče. Yahoo má pro příklad hrozné push-up okna. Je to jen o klik navíc, ale u mě hraje velkou roli. I proto používám raději google, ve kterém nevládnou marketingový manageři, ale chytří a inovatiní lidé. U většiny svých produktů přemýšlejí o funkčnosti a efektivitě produktu a až poté o zisku. Osobně velmi rád používám http:/www.wolframalpha.com/ , který skvěle vykresluje grafy u rovnic s integrálem či derivacemi:) na gymplu se to hodí:-p

Cayman řekl(a)...

Já mám taky about:blank, neboť se mi otvírá browser hned s asi 10-20 záložkami, kde mám poslední projekty / adresy, na kterých pracuji, mám rozečtené nebo neměl jsem čas minule dokončit. Google search mám hned vedle URL, kdyby něco + nastavený hot key pro vyhledávání. No a iGoogle je opravdu dobrá služba, ale co si budeme povídat, není to pro tu většinu laických uživatelů.

Vyše zaznělo to asi nejpřesnější, že uživatelé v ČR "jsou hodne konzervativni" a málokdo změní své zvyky. Stačí mít email na Seznamu a pak nikoho nenutí něco jiného ani zkoušet.

Cayman řekl(a)...

Ještě k té jednoduchosti Google: Mně se to také líbí, ale právě že většinu ve společnosti netvoří "chytří a inovativní lidé", tak by to chtělo trochu změnit (tedy při snaze o zvýšení tržního podílu), neboť jinak to bude trvat pěkných pár let.

Google se však nemusí zbavovat toho jednoduché a strohého designu. Stačí v Nastavení umožnit nějaké přepnutí Basic / Full mode a byly by třeba 2 varianty homepage. Profík by si to přepnul do původního stavu a laik využil všech funkcí, co nabízí Google na webu.

zadirr řekl(a)...

Na co lidi potřebují stránku s vyhledávacím okénkem, když všechny prohlížeče dneska mají vyhledávací okénko přímo v sobě? Patřím mezi ty co mají about:blank.

Mimochodem, nevím jestli je to náhoda, ale dneska jsem po dlouhé době zkusil napsat google.cz, a vykouklo na mě to co jsem dřív znal (a nikdy nepoužíval) pod názvem iGoogle. Teď to zkouším znovu a už zase vidím klasickou bílou obrazovku s okýnkem. Zvláštní.

Když už jsme u toho, služby Seznamu považuji za to nejhorší, co se dá na českém internetu najít. Asi o tom napíšu vlastní blogpost, už jsem na svůj blog nic nenapsal ani nepamatuju :-)

JD řekl(a)...

"Všude možně se to teď hemží přebíranými zprávami, že Google chce přestat cenzurovat vyhledávání v Číně, příp. zrušit úplně čínskou pobočku."

"Postup Google k té cenzuře chválím a kéž by se takto vůči čínskému trhu zachovaly i ostatní firmy v oboru."

Článek o Google jsem nečetl, takže mohu soudit jen z tohoto krátkého příspěvku, ale jsem přesvědčen, že na tom není nic chvályhodného. Google cenzuru do teď připouštěl a věřím, že pokud by se mu obchodně dařilo, tak by v tom pokračoval dál a bez řečí. Jde zase jen o obchod a ne o lidská práva v Číně. Takže z lidského hlediska to chvályhodné není.

deric řekl(a)...

>"Článek o Google jsem nečetl"
počet uživatelů v Číně je nějakých 384 miliónů, takže 30% představuje nějakých 115 miliónů uživatelů, což asi i pro google je zajímavé číslo.
Dříve lidé z google říkali, že lepší je nabízet aspoň cenzurované vyhledávání než žádné (ona ta cenzura nemůže být dokonalá). Asi k rozhodnutí přispívají i útoky na účtu (gmailu) disidentů z území Číny. A nebo je cenzurovaná verze vyhledávání přiliš nákladná...
Osobně si krok google cením jsou jediná společnost, která se takto postavila proti Číně. Média to prezentují jakoby fakt, že Yahoo a Microsoft taktéž cenzurují vyhledávání, byl samozřejmost.

Martin Pilnik řekl(a)...

Ešte trochu o tom, prečo Seznam hompage áno a domáca stránka www.iGoogle.com nie. Nuž otvorte si ich vedľa seba. Seznam môžete používať hneď, iGoogle si musíte najprv naklikať k obrazu svojmu. Sú to dva prístupy IT v praxi. Jeden dáva dopredu 1000 možností do budúcna, druhý čaká, kým sa na tých 1000 možností opýtate. A to je sakramenský rozdiel! Pri riešení problému vždy pomáha, keď poznáme výsledok dopredu.

http://4m.pilnik.sk/pouzivanie-internetu-bude-vyzadovat-vedomosti/

napísané v septembri 2007 ;-)

Cayman řekl(a)...

2Martin: Přesně, takhle uvažuje 80% uživatelů (možná i víc). Napsal jsi to dokonale a plně souhlasím. Všem doporučuji si to zamyšlení (Seznam vs iGoogle) přečíst.

Anonymní řekl(a)...

Hledani na Google je jasna jednicka.
Seznam se mu do srpna 2009 trochu blizil,
od zari 2009 je hledani na Seznamu katastrofalni.
Pravdepodobne zmenili algoritmus a maji tam chyby.
Takze jsou dve moznosti:
- Seznam se vrati k puvodnimu algoritmu nebo chyby opravi
- Google vyhraje, mozna v relativne kratkem case

Ondra řekl(a)...

Google používá Open Directory Project http://directory.google.com/

Anonymní řekl(a)...

LACBet Casino in WA | £10 No Deposit Bonus | Bet £10 get £50
LACBet is the UK's first licensed online casino. The first online casino in the UK. 카지노 The online casino offers a 인카지노 welcome bonus and a range of special  Rating: 8.4/10 · ‎Review by Matt 카지노사이트 Amato

Okomentovat