Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co dělat s programátorem, který se fláká, vymýšlí si

I am really angryJeden známý se na mne před časem obrátil, zda bych neměl nějakou práci (asi jsem se o tom zmiňoval), tak jsem mu dohodil jeden slušný projekt. No a klasicky - neměl jsem to dělat. Kašle na to a já jsem teď za toho vola, neboť jsem to byl já, kdo ho doporučil jednomu zákazníkovi.

Volal jsem mu, co má za problém, že zákazník je mírně nervózní a jestli potřebuje pomoc, tak ať se ozve. Jestli nestíhá, tak ať to řekne na rovinu. Doplnil jsem pár rýpavých poznámek, ať hlavně odpovídá na emaily a bere telefony, ať nestrká hlavu do písku, jinak je to poslední věc, kterou dostal.


Znám obvyklé výmluvy programátora

Kdybych nebyl z oboru, tak bych asi skočil na ty obvyklé výmluvy, co používá každý tvůrčí člověk, když něco nestíhá nebo není schopen včas splnit, třeba kvůli dalším závazkům, či technickým problémům. Stává se to často a všechno se dá pochopit i omluvit.

Sám jsem nějaké výmluvy používal a když někdy nestíhám, tak stále nějaké používám. Dělá to každý na celém světě a kdo tvrdí opak, ten lže. Výmluvy a omluvy jsou normální. Nesmí se ale lhát a vymýšlet nesmysly, když okolí na něco spoléhá, když někdo na něco čeká.

Jednou se dá zpoždění a omluva přejít s úsměvem (však víme), podruhé se dá pochopit (klasika), potřetí je ale nutné "trochu" zbystřit, no a počtvrté to je už trochu moc. Když navíc zavolám a borec mi to zvedne někde v hospodě zase s nějakou výmluvou, tak to je už příliš. Kdyby si alespoň předtím nestěžoval, že nemá práci ;-)


Jak řešit sliby - chyby programátora?

Nedá se nic dělat, na trhu vládne tvrdý konkurenční boj, kdo se neosvědčí, kdo něco naslibuje a opakovaně neplní, ten musí z kola ven. Zákon podnikání, zákon džungle, silnější vyhrává.

Není to jen český problém, platí to celosvětově v IT oboru, kdy vzpomínám na jednoho amíka, který byl opravdu vrcholem ve vymýšlení výmluv. Dostal jsem ho do týmu, aby nám pomohl s jednou systémovou knihovnou, kterou bychom pak jen zakomponovali do celého řešení, ale bylo to totální neštěstí.

Nejprve "onemocněl", asi rýmečka, pak nějaké problémy doma, stěhování, pak zase něco s dětmi, rozvod, technické problémy, internet nefunguje, nešlo to nahrát,...

Indiáni jsou také výkvět ve vymýšlení netradičních výmluv a slibů. Navíc, v jejich indické angličtině ty výmluvy znějí ještě mnohem víc zábavněji ;-)

Řešení je jednoduché - takových lidí, dodavatelů, se musí každý zbavit hned, jak přijde na to přehnané vymýšlení. Něco se dá tolerovat a já osobně každé termíny nastavuji s dostatečnou rezervou, aby byla šance to napravit. Jsou ale hranice, které nelze opakovaně překračovat.


Upřímnost a férové jednání

Základem každého dobrého vztahu, ať už obchodního, či osobního, je upřímnost, poctivost a slušnost. Chyby se dají omluvit, neznalost se dá vyřešit, férové jednání a poctivost se ale mnohdy nedá naučit. Jak to někdo soustavně porušuje a začne považovat ve vztahu za normální, tak to je problém a vada charakteru.

Když tedy narazím na schopného člověka, který komunikuje, nebojí se přiznat chybu, ozve se, když má technické nebo časové problémy a potřebuje pomoc, tak to je výhra v loterii a takového člověka je nutné si cenit.

Sliby, velké oči, lhaní a podvůdky, machrování a namyšlenost, ostré lokty a drzost, známosti a protekce, to je TO, co všude převažuje. Upřímnost, poctivost a slušnost, to je TO, co vyhrává. Nejen v podnikání, ale i v životě.

9 comments :

Petr S. řekl(a)...

Naprostý souhlas!

Anonymní řekl(a)...

souhlasim, ale co to videt i z druhe strany, neni problem cokoli udelat, vyresit, tvurci cinnost mne bavi, neco vymyslet, udelat jinak apod., ale natrefite na project managera, nebo nejakeho manazera v peknem obleku a dutym mozkem, ktery ani nema poneti co vlastne sam po mne chce, jen aby sam sebe neshodil, casem po zkoumani zjistim ze je od zacatku plan navrzen spatne, nesmyslne, ael oni si stoji za svym, i kdybych poradil, nebo vyresil problem jinak a lepe, nestoji o debatu, ale o stylu prace typu makej, hlavne nepremyslej, ale tohle nefunguje, pamatuju si jeden projekt, kde tohle nastalo, prevzal jsem projekt s tim ze jsem mel do neho neo dodelat, byl spatne naprogramovanej uz od zacatku a nesel skalovat, proste prasecina, muj navrh ze se to musi komplet prepsat znova neuspel, ze neni cas a penize, to chapu, ale zjsitil jsem ze prede mnou byli uz asi 3 zkuseni progosi, kteri videli nezavisle na sobe, aniz bychom se znali, uplne stejny problem!!, museli jsme tomu smat, protoze manazirek si neda rict od odbornych lidi, vse mohlo bejt davno hotovo, ale to by nesmel tocit lidi kazdy mesic a ukojovat sve ego, ja uz na tom projetku nejsem na takovou praci jsem se mohl vykaslat, a dnes tam ma dalsiho meho nastupce, ktery se v tom koupe stejne jako my ostatni pred nim, mne jen tesi to ze manazirek vychcanek je dnes v pekne pr.eli a nema penize a jde to s nim z kopce, dobre mu tak. Jeste doplnim, ze takovych pripadu z vlastni zkusenosti je dost, natrefim tak na jeden dobrej projekt z peti, ketry stoji za to, je radost na nem pracovat a hlavne radost i z pochopeni projektaka apod., jeden z deseti manazeru apod. je parada, zbytek jen tluchubove, ritolezci, co musi vyplnovat reporty a blbosti a jeste si vyskakujou :-D

Tomáš Holub řekl(a)...

Nemohu se než usmívat a přikyvovat. Po letech v businessu vývoje SW mám naprosto shodné zkušenosti :-)

Michael řekl(a)...

V posledni dobe se to trochu zlepsuje a kazdej programator si vice ceni prace a dobrych zakazek. Vidim u nasich externistu, ti jsou radi, ze maji jeste praci a tak se nejak vic snazi. Cau!

Anonymní řekl(a)...

to Michael: souhlas, jsem ten co psal ten delsi prispevek nahore. Bejt zamestnanej je otrocina, nikdo si nevazi prace progosu(otroku) a ani nechce a nema zajem, znam to, radsi budu makat jako externista, musim se snazit, neni problem, rad pracuji pod stresem, to ocekavam i od jinych, udelam svou praci, nemusim obkecavat nesmysly a jdu pryc a nemusim se hadat priste s volama kterych to ridi mnozstvi manazirku a trotlu, za to mi to nestoji(na jednoho progose existuje 5 ritolezcu co nic neumi, jen hazou klacky pod nohy jeste). Vydelam prachy tak abych prezil, nekdy vice, uziju si svobodu, kdyz nechci pracovat, ale uzit si i zivota trochu, pocestovat, delat si co chci, nehonim se za prachama, za timto mamonem, hodne lidi to nechape, ze prachy nejsou vse. Sem tam se zadari a jako externista natrefim na borce, slusnaky, lidi v pohode, s tema udrzuji kontakt a nemusim se zaroven vnucovat, takhle kdyby to pochopilo dost kravataku v CR, zilo by se vsem lip :-P

Michael řekl(a)...

Souhlas, manazirci, kravataci a ritolezci jsou problem na celem svete, s tim se musi kazdej naucit zit. To se nezmeni tak rychle a jedina moznost je nemit je jako prime sefy. Externisti to maji mnohem lepsi.

David Lörincz řekl(a)...

V mé teď už můžu říct skoro bývalé firmě to bylo vyřešeno výjmečně dobře. Na programátora, který je velmi schopný nesměl nikdo nic chtít. Pokud něco potřeboval, sdělil to jeho vedoucímu, který měl částečně programátorské a částečně manažerské znalosti. Ten již programátorovi přetlumočil, co a do kdy by měl udělat a zjistil, zda je to časově možné. dokonce i pracovníci středního nebo vyššího managmentu měli zákaz po něm napřímo cokoliv chtít. Tato metoda funguje. Vše bylo dle požadavků a v danném termínu hotové.

Cayman řekl(a)...

Souhlasím, zadávat práci programátorům někde zaměstnaným jde jedině přes šéfa, ať už to je šéf oddělení nebo project manager. Tak to může dobře fungovat, včetně plánování zdrojů a termínů.

Tady ten popisovaný byl sám sobě šéfem, managerem i programátorem, co dostal zakázku :-)

Anonymní řekl(a)...

To Michael 20.1. 11:30 - já takového šéfa dokonce mám! Zrovna musím u něj škemrat o výplatu za leden - všichni ji už mají a já nic. Asi makám zadarmo a můžu bejt rád nebo co.

Okomentovat