Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ó LANSA mia, Visual LANSA má...

Už v počátcích své programátorské kariéry jsem zjistil, že jsem línej jako veš a že se mi nechce psát stále dokola nějaký počítačový kód. Jednou programátor sice napíše ručně nějakou aplikaci, otestuje a odladí chyby, nainstaluje zákazníkům, dělá opravy a nové verze. Jednou, dvakrát, třikrát, to ještě jde, ale po desáté vám už taková manuální práce začne lézt krkem.

Je sice hezké učit se syntaxi nějakého programovacího jazyka ručním psaním kódu, je rozumné psát v počátcích vše ručně a pak pomocí debuggeru hledat chyby, které jsme do kódu nasázeli, na co jsme zapomněli. V rámci přípravy a výuky je to smysluplné. Když ale pracujeme na projektech, kde rozhoduje rychlost a kvalita výsledného řešení, když potřebujeme sdílet vývoj v týmu, či zajistit verzování, tak je potřeba používat trochu jiné postupy, nástroje a automatizovaná řešení.

Od počátků se tedy snažím nalézt nějaký lepší postup, zjednodušení, nějakou automatizaci. No a jediným smysluplným řešením je používat pro návrh aplikací nějaké výkonné nástroje, které většinu manuální práce programátora odfiltrují, z obecných funkcí udělají knihovny, dle procesního modelu a vizuálního návrhu vygenerují kvalitní kód aplikace a umožňují se soustředit na logiku aplikace a na uživatelskou přívětivost.

Je úplně jedno, zda někdo takovým "pomocným" nástrojům říká Frameworks, či po staru hezky anglicky, Rapid Application Development tools (RAD), příp. integrovaná GUI pro vývojáře, tj. Integrated Development Environment (IDE). Základem je, že návrh aplikací pro koncové uživatele se pomocí takových nástrojů může změnit v tvůrčí a zábavnou činnost, která zbavuje programátora většiny těch pitomostí z minulého století typu středníky nebo složené závorky, umožní vyhýbat se krkolomným jazykovým konstrukcím, či ošetřování všech možných chyb a situací.


Visual LANSA - Integrated Development Environment (IDE)

Za svou praxi jsem vyzkoušel mnoho programovacích jazyků a nástrojů, mám ve svém portfoliu asi 10 ověřených vývojových prostředí, o některých chci ještě napsat. Jedním z těch Top tools je i Visual LANSA - "Application development for Windows, Web and System i (iSeries and AS/400)".

Visual LANSA - Integrated Development Environment (IDE)

Zacílení na potřeby vývojářů se zaměřením na "business needs, not technology", to je přesně to, co každý zkušený vývojář ocení, neboť každý projekt by měl být primárně zaměřen právě na kvalitní řešení problému a na spokojenost koncových uživatelů. Když nám pak nějaký nástroj pomůže ještě mnohonásobně zvýšit produktivitu, tak je nějaká jiná cesta?

Jsou prostě kvalitní vývojová prostředí, která nám umožní vyvíjet (generovat z jednoho zdrojového návrhu) přenositelné aplikace mezi platformami, ať se jedná o Windows, System i, UNIX, Linux nebo Wireless devices. Záleží jen na našich preferencích, zda podlehneme kouzlu ručního psaní kódu nebo se spíše soustředíme na dobré nástroje, které většinu manuální práce udělají za nás.

Jsem ještě programátor, když raději používám generátory, 4GL, RAD a IDE nástroje? Asi nejsem už takový hard-core programátor, ale každý z toho jednou vyroste :-)

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Asi můžu doplnit, že v Praze sídlí i oficiální distributor produktů LANSA pro východní Evropu, který zajišťuje technickou podporu a má vlastní autorizované školící středisko.
http://www.bizdata.cz/

Okomentovat