Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak tvořit a nechat se inspirovat místo frflání

"...pravidelně čtu tvůj blog (díky za něj) - já dneska sepsal jeden článek v podobném duchu - jak tvořit a nechat se inspirovat místo frflání. Napadlo mě, jestli by sis ho nepřečetl a případně nenapsal článěk na stejné téma.

...jenom mi ten Startup Weekend přijde jako skvělý nápad, který by mohl spoustě lidem změnit život a hlavní důvod proč píšu tobě je, že tě spousta lidí, které by to mohlo oslovit čte.
"


Co to je Startup Weekend?

Z článku na odkazovaném blogu:

"Na začátku vizionáři odprezentují své nápady, následně všichni hlasují o těch nejzajímavějších, pak se lidé rozdělí do týmů a začnou původní myšlenky rozvíjet a pilovat, vytvářet loga a webové stránky a o všem průběžně blogují..."

Hmm, nevím, vytvořit úspěšnou společnost přes víkend s úplně cizími lidmi a navíc v ČR? Není to trochu fantazie? Hlavně to "v ČR" mi na tom vadí. Chápu a rozumím tomu úspěšnému modelu kdekoliv v cizině a dokážu si představit atmosféru takových inspirujících setkání v Londýně nebo v New Yorku, či někde v Silicon Valley.

Přijde mi to jako dobrý nápad, abych odpověděl na nevyřčenou otázku, ale opravdu ne u nás, kde se to hemží hloupostí, kopírováním a přebíráním úspěšných nápadů ze světa, kde za úspěšné se považují parkovači stránek, či tvůrci MFA, kde se prodávají i takové hlouposti, jako jsou pozvánky do Google Wave ;-)


Jak udělat Startup Weekend v českém podání?

Určitě ne jako nějakou otevřenou akci pro veřejnost a všechny ty rádoby internetové podnikatele, kterými se to u nás hemží. Raději bych doporučoval pohledat ve svém okolí schopné lidi, příp. oslovit cizí lidi, které považuji za schopné, no a obeslat je nabídkou na nějaký společný projekt.

Vybrat si lidi, se kterými chci spolupracovat, vybrat si lidi, kteří mi budou inspirací i hnacím motorem, lidi, které uznávám a kteří mě nepodrazí, kteří něco umí a mají podobný pohled na svět. V ČR je plno schopných lidí, ale jen velmi málo těch, co se dokážou pro něco nadchnout, mají nápady a energii dotáhnout věci do úspěšného konce a kteří hlavně dokážou táhnout za společný provaz.

Já osobně raději spolupracuji s lidmi, které alespoň trochu znám, např. z jejich online projevu na Internetu, jak s někým úplně cizím jen proto, že jsme zaplatili poplatek a náhodou se sešli na stejné akci, kdy jinak třeba nemáme vůbec nic společného, uznáváme jiné hodnoty, máme jiné zájmy a priority. Tým stejně naladěných lidí je totiž základem každého úspěšného projektu a každé úspěšné firmy.

Úspěšná firma se dá samozřejmě vymyslet i přes víkend, jakýkoliv i bláznivý nápad jde dobře připravit a rozběhnout, ale jsou na to potřeba správní lidé, kteří si sednou, mají odpovídající pohled na svět, podobné nadšení v daném oboru a budou mít i podobný pohled na nějaký projekt.


Poznámka na závěr:

Mne nepřekvapuje, že myšlenka na Startup Weekend vznikla v USA a ne v ČR. U nás sice máme obrovský talent na vymýšlení nápadů, ale mírnou neschopnost v jejich realizaci, posuzování smyslu a návratnosti investic.

Doporučoval bych proto všem zájemcům navštívit raději takové akce v cizině a pokusit se prosadit své myšlenky na cizí půdě, příp. se dostat do nějakého takhle vytvořeného týmu lidí z celého světa.

Otvírá to obzory, příležitosti a zbavuje české přízemnosti ;-)

Update 22-11-2009:

Aby bylo jasno, Startup Weekend je určitě dobrá akce pro všechny schopné a nadšené hledače příležitostí. Kdo se tedy rozhodne věnovat svou energii na vytvoření české sekce, tak tomu se budu snažit pomoci alespoň s propagací dobrého nápadu.

10 comments :

Martin Zeman řekl(a)...

Ahoj Caymane, děkuji za reakci.

Je zřejmé, že se náš pohled na českou web/IT komunitu značně liší - uznávám, že můj náhled je značně omezený - nejsem webdesigner, takže si můžu dopřát ten luxus vybírat si, koho budu poslouchat (číst) - spekulanti s doménami mě nezajímají. Na druhou stranu lidé, které znám a uznávám - ať už to jsi ty, Atrhur Dent, Souki, Nosi, BorBer, Looky nebo spousta bývalých spolužáků z matfyzu - jsou velice schopní a rozumní lidé, kteří se bez problému dokáží odprostit od jak říkáš "české malosti a přízemnosti". Dávám to do uvozovek, protože si myslím, že to není tím, že bychom byli malí a přízemní, ale proto, že křiklouni jsou nejvíc slyšet - viz vlastníci parkovišť.

Po dvou dnech Londýnského víkendu můžu říct, že hlavním cílem není vytvořit novou společnost a web, ale strávit 30 hodin s novými lidmi s podobným přístupem ke světu a vybrat si ty, se kterými se chci v budoucnu setkávat.

Ale (pardon za dlouhý komentář) nejlepší je tahle akce pro lidi, kteří žádné kontakty v oboru nemají - myslím tím například lidi, kteří tady u tebe v komentářích mnohdy zmiňovali, že mají skvělý nápad, ale nemají schopnosti, aby ho realizovali.

A ještě další aspekt - řada lidí je svým pesimistickým okolím od různých projektů odrazována (ostatně onehdá jsi odkazoval na článek Šlapání po snech přísně zakázáno) - na Startup Weekendu najdou lidi, kteří je podpoří a inspirují a kteří jim rádi poradí.

Ještě jednou moc děkuju za tvojí reakci a stále věřím, že podobné akce nám nejúspěšněji pomohou bojovat proti malosti, přízemnosti, lži a nenávisti :-)

Cayman řekl(a)...

2Martin: Myslím, že náš pohled se zase tak neliší. Znám také plno schopných lidí, které uznávám a rád bych s nimi někdy na něčem spolupracoval.

Myslel jsem to tak, že proč dělat nějakou víkendovou akci "pro jiné" a neoslovit raději přímo ty známé (a jejich známé) a udělat s nimi soukromý (uzavřený) Startup Weekend. Výhoda je v tom, že téma se dá zvolit předem, lidé jsou předem známí a může se začít hned vymýšlet a tvořit.

Jasně, kdo opravdu nikoho nezná a rád by se s někým podobně zaměřeným seznámil, tak to by mohla být skvělá příležitost. Ale mně konkrétně by se nechtělo organizovat takovou akci pro druhé. Je to určitě ale dobrý nápad, který pro sebe někdy zorganizuji.

Jsem rád, že máš dobré zkušenosti z toho Londýna. To musela být dobrá zkušenost. Ať se daří.

Martin Zeman řekl(a)...

London Startup Weekend je v plném proudu (končí to dnes), takže na celkové hodnocení (hodim ho na blog) je ještě brzy - ale už teď to předčilo moje očekávání a každopádně, přesně jak jsi říkal, jestli má někdo šanci to vyzkoušet v cizině - vřele doporučuju.

Cayman řekl(a)...

Díky za zprávu, budu se těšit na tvé celkové shrnutí.

Looky řekl(a)...

Kdyz jsem se od Martina ve stredu o tehle akci dozvedel, litoval jsem, ze az tak pozde. Taky me lakalo se zucastnit, ale tri dny takhle narychlo preplanovat nesly.
Z meho pohledu to hlavni, co takova akce muze cloveku dat, jsou kontakty a inspirace tim, jak pracuji a premysli jini (jinde).
Startup Weekend v CR si take neumim predstavit otevreny uplne pro vsechny. Mozna by slo oslovit v prvni vlne "autority" ceskeho freelance IT sveta a dalsi ucastnici jen na doporuceni nektereho z nich, plus v omezenem mnozstvi "divoke karty" pro lidi mimo obor, kteri mohou mit napady, ale zatim nemaji kontakty na IT svet. Dovedu si predstavit, v CR takovou akci jako velice uspesnou a podnetnou, i jako propadak, kam si jen pujdou lidi poslechnout napady konkurence. Ale za zkousku by to presto stal mohlo...

Michael řekl(a)...

Looky: Take me napadlo udelat to nejprve na pozvanky ala Google Wave, kdyz to Cayman zminil v clanku. Kazdy z pozvanych by mohl pozvat par svych znamych a az do naplneni celkoveho poctu ucastniku. Kontakty jsou zaklad a na takove akci by se mohli spojit chytri lide.

Cayman řekl(a)...

2Looky: Souhlasím, kontakty a inspirace, také jiný pohled na různé nápady. Jinak, byl bych optimista, neboť záleží vždy na organizátorovi podobné akce. Když bude schopný, tak to může být i v ČR velmi úspěšná akce. Můj hlavní pohled je jen ovlivněn tím, že já osobně bych to nemohl ani nechtěl dělat, neboť preferuji jiný způsob realizace nápadů i získávání týmu lidí, než takhle "na divoko" (ověřené zkušenosti).

2Michael: Dobrý nápad s těmi pozvánkami. Udělat z toho výběrovou akci, kde bude prestižní se zúčastnit a kde by se dali soustředit jen lidé určitého typu. Jen nevím, komu se bude chtít dávat dohromady realizační tým a o celou akci se starat.

Každopádně by to mohla být asi lepší akce jak nějaká Křišťálová Lupa ;-)

Looky řekl(a)...

Pred chvili se mi ve ctecce objevil clanek z webexpa - http://webexpo.cz/blog/startup-bootstrapping-meeting/
Neni to uplne to same co Startup Weekend - u tehle akce totiz nejde o to neco vytvorit, "jen" umoznit lidem vzajemny kontakt a predstaveni napadu, ktere, jak jsem pochopil, uz mohou mit autori v nejake fazi rozdelane.
Je to urcite lepsi nez nic, ale na SW me zaujalo prave to, ze se do projektu rovnou lide i pusti. Protoze najit lidi je jedna vec, ale rozhoupat se (i druhe) opravdu zacit a neco udelat byva ten hlavni problem.
Kazdopadne bych se tam docela rad zasel podivat. Minimalne bych se rad zeptal organizatora na nazor ohledne rozsireni akce na vicedenni zalezitost typu SW.

Jan Kodera řekl(a)...

V Čechách se pořádá ať bootstrapping-meeting nebo i buzzmeet. Tam seženete kontakty na lidi a nebo si rovnou můžete promluvit s někým kdo nějaký startup má.

Důležité je ale začít, pustit se do toho. Nečekat na nějakou akci, akce vám jen může zpříjemnit cestu k vašemu cíli. Máte nápad, myslíte že trh na něj čeká? Tak na nic nečekejte a začněte. V Čechách totiž není Sillicon Valley. Šance že tu dostanete peníze jen na nápad je prakticky nula.

A pokud se fakt něco chcete dozvědět o podnikání, tak se koukejte na Ano, šefé. Pohlreich totiž krom toho, že skvěle vaří, tak říká i rady jak podnikat. A věřte ty rady sedí. Pozorujte přístup jednotlivých majitelů restaurací k jejich podniku a to jak jsou úspěšný. Jedna z jeho rad: Nemá cenu podnikat, pokud váš plat bude stejný jako kdybyste se někde nechali zaměstnat.

Přiznávám některé ty rady uvidíte až když jste si tím prošli. Ale tím spíše začněte. Budete až překvapeni jak se změní vaše nahlížení na svět.

Cayman řekl(a)...

2Looky: Díky za link, ale jak chytře dodáváš "...najit lidi je jedna vec, ale rozhoupat se (i druhe) opravdu zacit a neco udelat byva ten hlavni problem."

To je to, co si musí každý z nás neustále připomínat.

2Jan: Zajímavý tip s tím kuchařem, ale máš pravdu, že podněty pro úspěšné podnikání se dají najít všude kolem, jen mít otevřené oči a vnímat ty nápady, které se pak dají uplatnit i v něčem jiném. Díky!

Okomentovat