Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Líbí se mi nová verze Google Search (Caffeine)

Google Caffeine SearchZdá se mi to nebo ten nový Google Search nějak odsunuje dozadu reklamní stránky a preferuje stránky s opravdovým obsahem? Měl jsem konečně trochu času, tak jsem to mírně otestoval a vrací to velmi relevantní odkazy. Také se na horních pozicích ve vyhledávání objevuje hodně odkazů na sociální sítě, což dříve tak nebývalo.

Kdo to nové vyhledávání ještě nezkoušel, tak testovací verze je zde - Google Caffeine, no a pro srovnání starých / nových výsledků je tedy pěkný testovací nástroj - Google Comparison tool.

Ve svém článku "More info on the Caffeine Update" se o tom zmiňuje Matt Cutts (head of Google’s Webspam team) a je tam zajímavá diskuze s rozdílnými názory - asi jak komu vyhovují ty výsledky nového vyhledávání.

Ještě by to chtělo nějak odfiltrovat všechny ty MFA stránky s reklamou, katalogy katalogů, adresáře adresářů, no a bylo by to dokonalé. Třeba se někdy dočkáme, až půjde nějak automatizovaně rozlišit uměle "optimalizovaná" stránka s nakoupenými odkazy. Každopádně, už se těším až ten nový algoritmus bude v produkci.

Díky, milé Google, věřím, že kvalitní výsledky ve vyhledávači zůstanou.

3 comments :

David Filip řekl(a)...

Caffeine nema nic spolecneho s relevanci, jedna se pouze o update indexacni infrastruktury, zminuji se napriklad o nahrazeni deset let stareho GFS (distribuovany file system) naslednikem GFS2.

Zmena vysledku ci vymizeni nejakych MFA jsou dilem nejakeho jineho update. Pro zajemce doporucuju precist http://www.theregister.co.uk/2009/08/14/google_caffeine_truth/

Cayman řekl(a)...

2Dejv: Jasně, jedná se o "upgrade infrastruktury" a asi i o použití BigTables, což zlepšilo hlavně rychlost vyhledávání, ale určitě zlepšili i ten indexovací algoritmus.

Škoda, že není možno získat nějaké interní informace. Kamarád se do Google sice hlásí, ale do jiného týmu, takže z toho také nic nedostanu :-)

Anonymní řekl(a)...

Zde je také zajímavá analýza a srovnání:
http://blog.360i.com/search-marketing/6-expect-google-decaf-caffeine-boost

Okomentovat