Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč vůbec specialisté potřebují Web stránky?

Keep Right Go LeftNedávno jsem narazil na nějaký článek na téma, že jsou dva typy lidí - jedni, co mají Web stránky a druzí, co nejsou na Internetu moc vidět.

Nevím teď, kde to přesně bylo, zda na Lupě, Rootu, či Technetu, ale vzpomněl jsem si na to, když jsem dnes měl sraz s kamarádem, který přicestoval na pár dnů do Londýna. Je to otporník na mobilní komunikace a živí se tím, že 1-2x za rok přijme krátkou účast na nějakém projektu, vyřeší nějakou mobilní specialitu, no a pak se zbytek roku válí někde u moře nebo cestuje po světě - pro věrné čtenáře, je to ta hollywoodská hvězda, o které jsem tady už párkrát psal :-)


Kdo potřebuje Web stránky a k čemu jsou?

Ve zmíněném článku (jen jsem to prolítnul, nebylo to nic závratného a nechce se mi to hledat) zaznělo něco na téma, že kdo nemá Web stránky, tak jako by ani nebyl, což mi přišlo docela úsměvné - že prý bez Internetu není žádný business, žádné obchody, žádný prodej. S tím kamarádem jsem se totiž bavil o tom, že on nemá žádné osobní ani firemní Web stránky, že nemá ani LinkedIn profil ani účet na Facebooku, Twitter nepoužívá, nikde nebloguje, na Webu jen používá email, hledá informace, čte dokumentaci, příp. sdílí fotky.

Na mé dotazy odpovídal jednoduchým a odzbrojujícím: PROČ?

Není na tom vlastně něco k zamyšlení? PROČ by měl mít vlastně někdo Web stránky? Co když jsou specialisté, kteří mají tolik práce, že ji musí spíše odmítat a nemusí vůbec hledat žádné další zakázky a žádnou práci? Co když takové odborníky musíte skoro nutit, aby vám s něčím pomohli, aby přijali nějakou práci, aby vás přidali na seznam svých klientů? Obvykle žádné peníze nepomůžou a musí se na to úplně jinak.

Schválně, příklady ze života:

Dobrý architekt, právník, daňový poradce, účetní, kadeřnice, zedník, překladatelka, instalatér, plynař, programátor, Web designer, dobrý chirurg, gynekolog, zubař,...

Čím se např. vyznačují všechny tyhle profese (a plno jiných)? Nemají čas, jsou zahlceni zakázkami a prací, nové zákazníky přijímají až za 2-3 měsíce, či objednávají je až za půl roku. Potřebují nějaké Web stránky na svou propagaci a na získání dalších zákazníků?

Ten můj kamarád např. pracuje asi tak 2-3 měsíce v roce, no a zbytek času si užívá opravdového života. Je to extrém, já vím, ale nejlepší (provokativní) příklad, co znám ;-)

PROČ nepotřebuje Web stránky, proč nedělá nějaké MFA sites, proč se vůbec nezajímá o nějaký PageRank, SRank, čihofraka Rank, proč si neregistruje domény ani nesleduje žádné blogy nebo zpětné odkazy z katalogů, proč nepotřebuje žádnou reklamu? Proč je mu to všechno ukradené? Není to náhodou ukázka toho, že specializace a skutečná profesionalita jsou ty opravdové věci, o které má smysl se snažit?

PROČ? Protože...

Viz také - Jak vydělat na realitách bez Web stránek...

10 comments :

Anonymní řekl(a)...

Protože jsou různí lidé, různé typy lidí. Například vy (v předchozím článku/cích) všude hledáte téma k byznysu, jak co kde zužitkovat, na čem chytře vydělat, čím se dál z obchodního hlediska zabývat; nemyslím to pejorativně. Jiní lidé, a nepotřebují k tomu ani tuny peněz, jen určitým způsobem mít život zajištěn dle vlastních představ, už prostě více nepotřebuje. (Plus je samozřejmě mnoho dalších možností/typů, ale pro téma článku tyto dva příklady stačí.) Ani jedna z cest není špatná či správná, je jen různá. Čili ona úvaha na stránkách, kde to už nemůžete najít, je samořejmě mylná. A je klidně možné, že autor toho článku tam z toho nevyroste nikdy a pořád bude někoho o podobných věcech přesvědčovat.

zadirr řekl(a)...

No jo, jsou lidi, kterým je shůry dáno. My ostatní si musíme zákazníky hledat a musíme pracovat 11 měsíců v roce :-(

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: "Ani jedna z cest není špatná či správná, je jen různá..." - pěkné, plně souhlasím i s tím, jsou různí lidé s různými hodnotami. Někdy je mi ale líto, že plno chytrých lidí ztrácí čas nějakými hloupostmi.

2zadirr: To máš pravdu, ale chce to najít ten správný směr, aby se to mohlo třeba změnit :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim s uplne prvni vetou prvniho prispevku. Jsou ruzne typy lidi. Jsou take ruzne obory. Napriklad v mem oboru znam vsechny, kteri po me mohou chtit praci po celem svete. Musim odmitat projekty, ale kdyz nejaky skoncim, tak proste obeslu mail ze jsem volny a nekdo se ozve. Zadnou webovou identitu nepotrebuju. Kdyz cekam na job par mesicu/pul roku? Tim lip, aspon si mezitim pobudu chvili doma, pocestuju atd.
Moji potencialni chlebodarci totiz berou jen lidi, na ktere maji reference a ktere maji oblibene (v mem oboru je nutna samostatnost a schopnost reseni ruznych typu problemu a samozrejme znalost meho oboru) a ne nahodne lidi. Oni nepouzivaji LinkedIn a tudiz ne nepotrebuju ani ja.

Anonymní řekl(a)...

Je to o lidech, typech lidí, o kontaktech které člověk má a o zkušenostech.

Já sám patřím také do skupiny lidí, který má na doméně pouze kontakt a nouze o projekty rozhodně není.

Naproti tomu můj kamarád má poměrně rozsáhlé odborné stránky, bloguje a vy výsledku je na tom stejně.

JFK

Mira řekl(a)...

Popsal jsi to fakt trefně. Řekl bych, že to není jenom věc "specialistů", ale všech, co dělají něco dobře a je po nich poptávka. Vzpomněl jsem si, že jsem se jednou ptal v hospodě za rohem, jestli nechtějí udělat webovské stránky (dodnes žádné nemají). Chodíme tam z firmy na oběd a chtěl jsem jim nabídnout, že jim to uděláme zdarma, měli by tam jídelní lístek apod.

Přišel majitel, ukázal na plnou hospodu a ptal se, na co by mu ty stránky byly, že je nechce ani zdarma, má stále narváno a ani žádnou reklamu nepotřebuje.

Unknown řekl(a)...

Dobrý článek.

Přeci jenom bych k tomu měl ještě jeden bod. Jde o to, v které fázi se člověk nachází. Pokud začínáte např. podnikat a jedná se o první či druhý rok a potřebujete si vytvořit klientelu a samozřejmě rychle, je to jiná situace, než když jste zavedená značka po 5-10 letech a jste na špici a opravdu již musíte lidi odmítat.

Tedy, na rozjezd podnikání v řadě oborů je web skvělý způsob. Možná ten zcela nejlepší...

Cayman řekl(a)...

2Jan: Souhlasím, že kdo začíná, tak je Web skoro nutností - dát o sobě vědět, získat zákazníky,... Jsou taky obory podnikání, kdy to ani jinak nejde (eShopy). Málokdo si ale uvědomuje, že jsou i obory a "kamenná" podnikání založená na něčem jiném, kde Web je jen volitelný doplněk.

Michael řekl(a)...

Cau, nebyl ten clanek tady tohle - Why Do You Have a Website?

"Today, you must be ONLINE with a WEBSITE to be successful. Research has shown that people are abandoning the yellow pages and many other 'traditional' forms of advertising. The internet is the #1 SOURCE for information on virtually every topic or subject you can imagine..."

http://www.sitepronews.com/archives/2009/may/25prt.html

David Filip řekl(a)...

Clovek nepotrebuje web aby byl uspesny. Clovek predevsim potrebuje profesni sit. Web ci blog muze plnit ulohu prvotniho kontaktu. Clovek co ma nejakou takovou sit vybudovanou tak zadny web nepotrebuje: vsichni lidi co o nem maji vedet o nem proste vi a ozvou se az budou neco potrebovat.

Tohle muze samozrejme fungovat jen kdyz clovek umi neco unikatniho nebo neco hodne dobre. I o nadprumernem HTML koderovi se dva reditele nejake banky bavit nebudou, ale pokud existuje nejaky machr, napriklad na statistickou analyzu portfolii tak si o nem tito reditele reknou a dalsi zakazka za silene penize na sebe nenecha dlouho cekat. No a pak si clovek muze odjet na pul roku na dovolenou.

Okomentovat