Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

David Černý - Promrdané roky (v české společnosti)

Většina si asi všimla někde ve zprávách, že kontroverzní plastika Davida Černého Entropa nyní visí v Praze, v galerii Dox, kde bude do 4.1.2010. Všichni odpůrci a kritici by se tedy měli jít osobně podívat, co to vlastně kritizují a co odsuzují. Kolik kritiků vidělo dané dílo osobně a kolik z nich dalo jen na nějaké plky novinářů, kteří bulvárně pozvedli nějaké bulharské záchody?

- DOX - Centrum současného umění (Poupětova 1, Praha 7):

"Dle britského listu The Guardian je plastika z marketingového hlediska neskutečně úspěšná - málokterému uměleckému dílu se podaří dostat do hlavních zpráv po celé Evropě!"

DOX - Galerie Praha, Entropa Davida Černého

Chtěl bych ale hlavně upozornit na současně vydávanou publikaci s pěkným názvem - David Černý: Promrdané roky III, která vyjde jako příloha časopisu Respekt 29. června, což je umělecká monografie netradičního autora, který je známý nejen kontroverzní Entropou, ale skoro všemi svými mírně, či více, pobuřujícími díly, která provokují a nutí k zamyšlení všechny příznivce i odpůrce.

Připomněl bych např. narůžovo namalovaný tank na Smíchově, či "chodíci" Trabant na Staroměstském náměstí, miminka lezoucí po Žižkovské věži nebo na Kampě, sv. Václav na mrtvém koni v Lucerně,... Viz také poslední happening na Hradě pro Václava Klause, o kterém jsem se nedávno zmínil :-)

Umění pobuřující, útočící, provokativní, angažované, tj. reagující na aktuální dění. Současně ale nutící k zamyšlení, otvírající obzory a dodávající sílu a odvahu. Nebát se vlastního názoru, být schopen zaujmout postoj, či alespoň začít přemýšlet o věcech kolem nás, to je umění Davida Černého, ať si o Entropě nebo jiných dílech myslí kdokoliv cokoliv.

Jaký jiný umělec dokázal v poslední době někoho opravdu oslovit a přinutil veřejnost zaujmout nějaký postoj? Nebo někoho více oslovují spíše nějaké krajinky a zátiší v Národní galerii? Diskutuje snad někdo o nějakém jiném uměleckém díle? Není právě TA kontroverze autora ukázkou pravého umění, o kterém se diskutuje, které má plno příznivců i odpůrců, kvůli kterému se i prezident chtěl připoutat řetězem k čemusi, aby zabránil stavbě čehosi?

Dle mého, TO je opravdové umění a jelikož "umění je život", tak bychom se měli snažit v našem životě každého opravdového umělce alespoň pochopit, ať se nám líbí, či nikoliv, ať s ním souhlasíme, či ho odmítáme.

Takže, kdo má zájem: časopis Respekt, 29. června s přílohou :-)
(Source: Respekt.cz)

4 comments :

Fit řekl(a)...

Zajímavé zamyšlení...

Anonymní řekl(a)...

nevim, nekdy u DC prevlada jen snaha sokovat za kazdou cenu a bez ohledu na nasledky;)

Mrk řekl(a)...

Ta knížka je ke stažení v černobílé verzi na jeho stránkách :-)
http://www.davidcerny.cz/MEDIA/kat-vnitr-d.pdf

Cayman řekl(a)...

2Mrk: To je stará verze z r. 2000, ta nová by měla být v podobném duchu, ale doplněná posledními výtvory až po Entropu.

Okomentovat