Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Základem v životě je fantazie, představivost a nové nápady?

On the BeachČasto sem chodí návštěvníci z vyhledávačů, kteří hledají nové nápady na podnikání, do čeho investovat, v čem podnikat. Moc tady o tom nepíšu, ale vždy se podivuji, proč má někdo potřebu hledat někde nějaké nápady.

Každý veřejně publikovaný nápad na podnikání se zveřejněním již nestává nápadem, neboť ho může v jeden moment začít realizovat mnoho následovníků, takže z kdysi unikátního nápadu se stává tuctové podnikání, kdy nabídka zboží i služeb pak převyšuje poptávku zákazníků.


Jedinou cestou jsou vlastní nápady!

V tomhle jediném vidím nějakou budoucnost, kdy každý si musí sám vymyslet svůj nápad na podnikání (na život), najít svou unikátní cestu realizace, pracovat na svém úspěchu bez ohledu na nějaké pomýlené rady druhých.

Jak ale přijít na něco nového, nápaditého, unikátního? Jednoduše, je nutno podporovat vlastní fantazii a nápady. Rozšiřovat si obzory a hledat i nové a netradiční formy realizace starých nápadů, zkoušet nové postupy - přemýšlet, vymýšlet, snít, nadchnout se a pak realizovat.

Kdo nemá žádnou představivost a vlastní nápady, tak by mohl trochu zapracovat a snažit se otevřít svou mysl. Nic není ztraceno ani když nám to v oblasti imaginace moc nepřemýšlí, neboť i tento způsob myšlení lze naučit.

(Nesmíme mít ovšem v hlavě jen peníze, nesmíme se nechat oslňovat pseudo hrdiny, kteří vydělávají peníze na hlouposti druhých, netahat si do hlavy bulvární balast, nechlemtat pivo, neskákat tupě někde na tribuně.)


Jak podporovat představivost?

Už jsem se tady několikrát zmiňoval, že mám rád fantasy a sci-fi, neboť plno autorů, kteří jsou schopni vymýšlet fantastické příběhy, má velmi nadčasové nápady, které mohou být inspirací. Minimálně, nutí trochu přemýšlet v jiné dimenzi, což nám může pomoci v každé profesi při hledání nových a netradičních cest a při řešení jakýchkoli problémů.

Párkrát jsem také tady zmínil, že často chodím na výstavy a koncerty, neboť výtvarníci a hudebníci se obvykle pohybují také v oblasti nápadů, netradičních pojetí nových forem, vymýšlení nových paralel a zobrazení světa.

Hodně často mě inspirují dobré filmy, které nutí k přemýšlení, podporují představivost a nejsou jen nějakým bezduchým zabíjením času.

Nedávno jsem si zopakoval jeden z takových inspirativních filmů, o kterém jsem kdysi při studiu dějin filmu psal seminárku, takže alespoň úvodní trailer filmu (pro neznalé), kde exceloval skvělý David Hemmings.

- Blow-Up (Michelangelo Antonioni):



Chápu, že mnozí lidé stále dokola brblají, že něco nejde, že nemá cenu se do něčeho bláznivého pouštět. Nemají totiž ani představivost ani nápady, jak by šlo něco zrealizovat a vyřešit. Chybí jim fantazie a nemají dostatečně otevřenou mysl, aby na nové nápady a na nějaká nová řešení vůbec přišli.

Chápu je a nedivím se ;-)

Viz také - Kde hledat nápady na podnikání...

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Kmarádovi jednou kolega z práce řekl: "Když si mladý, tak přemýšlíš nad nekonečností vesmíru. Až se oženíš a máš další závazky, přemýšlíš kolik koupit rohlíků."
Nechci aby mě něco takového potkalo! Inspirací mi budiž tento blog.

Endorfin

Wu řekl(a)...

Endorfin: tahle změna v přemýšlení není daná stárnutím, oženěním se či dalšími závazky. Ta změna závisí jen a pouze na člověku; jestli se nechá zlomit a převálcovat, jestli se svého přemýšlení vzdá a zahodí ho - nebo nevzdá.

Cayman řekl(a)...

Jak píše Wu, kdo se nechá převálcovat životem a nedokáže se vyrovnat s nějakými závazky, tak opravdu přemýšlí "kolik koupit rohlíků". Každý asi zná plno takových příkladů kolem ;-)

Může to potkat kohokoliv, ale většinou to jsou lidi, kteří jsou staří (myšlením) už ve 20ti, nebyli vychováni k samostatnosti, jsou pohodlní překonávat nějaké překážky, nemuseli se třeba moc snažit, aby něčeho dosáhli.

Anonymní řekl(a)...

Tady jsem narazil na pár chytrých myšlenek k těm nápadům - How to recognize a Good Idea from a Bad One:

"Groundbreaking ideas have a contrarian nature, they contradict common wisdom and common sense. That’s why no one else is doing it. No one else thinks it’s feasible. If it’s a great idea, a lot of people won’t think it’s feasible."

Anonymní řekl(a)...

Já jsem to uváděl spíš jen jako příklad ze života jednoho člověka. Já se samozřejmě budu snažit do takového myšlení vůbec nedostat.

Jinak jsem teď náhodou narazil na básničku, kterou jsem asi před rokem napsal(je to jedna z asi dvou, které jsem kdy napsal:). Tak tedy zdovolením:)

LEPŠÍ ZÍTŘKY
Co to je?
Kdo v ně věří?
Já!
Věř se mnou
a budem dva.

Cayman řekl(a)...

Však jako příklad ze života to bylo dokonalé a díky za něj. Je vidět, jak někteří lidé uvažují. Díky také za pěknou básničku :-)

JanJanuska řekl(a)...

No ešte vedie jedna cesta k "úspechu" (skôr peniazom). Stačí mať kapitál, okopírovať rozbiehajúci sa dobrý nápad a urobiť mu lepšiu propagáciu ako má originál. Resp. UKRADNÚŤ nápad niekomu inému a legálne ho "ošklbať". Táto nechutnosť je typická pre niektoré slovenské "úspešné" spoločnosti, ale také sa nájdu určite všade.

Okomentovat