Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vlastní doména pro Free blog na Blogger.com (Blogspot.com)

Jsem zrovna na cestách, což je ideální čas na vyřízení dotazů čtenářů, které se mi nějak nakupily. V rámci úklidu v mailboxech se tedy pokusím odpovědět na poslední dotazy, jež se týkají free blogů na Blogger.com (Blogspot).

Nejprve obecný tip: Hledáte-li řešení nějakého problému a nemůžete najít odpověď na českém Webu, zkuste pohledat v angličtině. Všechno už bylo mnohokrát popsáno, všechno stokrát zodpovězeno a probráno ze všech stran ;-)

Viz také - Jak upravit blog na Blogger.com


Jak nastavit vlastní doménu na Blogger.com?

"Ahoj Caymane mám dotaz, má cenu investovat na bloggeru do vlastní domény, když z něj chci udělat profesionálnější stránku? Jaké to nese výhody?"

Málokdo možná ví, že free blog na Blogger.com může být lehce přesměrován na jakoukoliv vlastní doménu, kdy se tak odstraní ten dlouhý název cokoliv.blogspot.com, což je defaultní nastavení pro každý nový free blog. Každý si může zaregistrovat kdekoliv vlastní doménu a originální blog přesměrovat. Postup je velice jednoduchý:

1. registrace vlastní domény u nějakého registrátora

2. po registraci stačí v DNS vytvořit CNAME záznam a odkázat na ghs.google.com

3. v nastavení blogu v menu Settings - Publishing zvolit "Custom Domain" a zadat jméno nové domény

- staré nastavení s Default Domain:

Custom Domain na Blogger.com


- nové nastavení s Custom Domain:

Custom Domain na Blogger.com

Stará URL adresa na Blogger.com je automaticky přesměrována na novou "Custom" doménu pomocí "301 Moved Permanently", takže fungují i všechny zpětné odkazy z jiných stránek, vyhledávače si také brzy opraví index a stránky získají zpět i dočasně ztracený PageRank (nejpozději při příštím přepočtu, ale obvykle i dříve).

Vlastní doména je určitě dobrý nápad, když chci budovat dobrou, unikátní nebo lehce zapamatovatelnou "značku", určitě tedy stojí za to si nějakou vlastní doménu registrovat.

Někdo si pro blog registruje přímo doménu 2. řádu (mojedomena.cz), další tuhle hlavní doménu využije na extra Web prezentaci a pro blog si vytvoří ještě vlastní subdoménu 3. řádu (blog.mojedomena.cz), kterou pak přesměruje pomocí CNAME nastavení na free blog na Blogger.com, jak popsáno výše.

Je potřeba mít ale na paměti, že dobrý blog nebo dobré Web stránky nedělá žádná pěkná doména, ale základem je obsah stránek. Většina návštěvníků přichází na Web stránky z vyhledávačů, které indexují obsah stránek, kdy jméno domény není důležité, jak se mnozí vykutálení chytráci snaží neznalým namluvit ;-)

4 comments :

Jirka řekl(a)...

Kajmane, sice se to netýká tohoto textu, ale nevěděl jsem, kam jinam bych to napsal. Odebírám přes Google Reader komentáře k jednotlivým článkům z tvého blogu. Nicméně se mi k jednotlivým komentům nezobrazuje název článku, takže pak v tom mám docela chaos. Je velice obtížné číst jednotlivé komentáře a nevědět kdo na koho reaguje a k čemu se to váže. Chyba Google readeru to asi nebude, jelikož, z jiných blogů s tím nemám problém. Takže předpokládám, že se to někde nastavuje u tebe nebo se pletu?

Cayman řekl(a)...

2Jirka: Díky za upozornění. Mrknu na to, zda se s tím dá něco dělat. Bohužel, v tomhle jsem ale v područí Google, tak uvidím, zda jde něco změnit.

Kabosh řekl(a)...

chtěl bych se zeptat, jestli je takhle možné použít doménu ze serveru webzdarma.cz ?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím - možno bude bloggerov zaujímať aktualizovaný návod ako spustiť blogspot na vlastnej doméne:

http://pr-clanky.blogspot.com/2011/01/ako-presmerovat-domenu-v-tvare-bez-www.html

Návod testovaný osobne, funguje cca bezchybne.

Okomentovat