Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak využít své znalosti a zkušenosti aneb jak vydělat za týden +500 tisíc

Be the First and Win a fortressBavil jsem se takhle s bývalým kolegou, který stejně jako já již pár let pracuje jako IT contractor, že se mu nějak omezil přísun zakázek z ciziny. Není se co divit v dnešní době, kdy každá firma šetří, kde může.

Každý profesionál, co něco umí, může ale volného času využít mnoha různými způsoby.


Co dělat, když nemáte zakázky?

Když jsem vlastnil firmu, která vyvíjela software na zakázku, tak jsme v průběhu roku sledovali výkyvy v prodeji některých našich programů. Např. účetní software se prodával výborně ke konci a na začátku roku, kdy se mnoho firem rozhodovalo, že zlepší svůj IT systém a přejde na něco lepšího - před uzávěrkou účetnictví nebo až při zahájení nového účetního roku.

V průběhu roku bylo ale potřeba trochu doplnit příjem softwarové divize, když stagnovaly nové zakázky, proto jsem se rozhodl založit vzdělávací středisko. Školící a vzdělávací středisko IT jsem primárně založil pro stávající zákazniky, kteří přivítali možnost naučit se lépe pracovat s našimi programy. Novou učebnu jsme ale využívali i pro pořádání obecných kurzů pro veřejnost v oblastech - obsluha počítače, výuka programování, tvorba Web stránek, grafika na počítači, zpracování účetnictví, tvorba datových skladů apod.

Jaký byl jednoduchý postup rozšíření firmy?

Pronajal jsem prostory v centru města, které byly vhodné pro zřízení vzdělávacího střediska (dobrá dostupnost, možnost ubytování pro přespolní). Nakoupil jsem pracovní stoly, židličky, elektronickou tabuli, pořídil jsem 10 samostatných počítačů pro účastníky kurzů, další pro lektora, včetně síťové tiskárny a vybavení pro technické zázemí.

Marketingové oddělení rozběhlo reklamní kampaň v širokém regionu (inzerce v tisku, v MHD, direct mail), přihlášky na vypsaná školení začaly přicházet, středisko se úspěšně rozběhlo.

Každý týden jsme pořádali 2-3 kurzy v ceně 5-10 tisíc za osobu (10 osob v kurzu = 50-100 tisíc příjem týdně), kdy vedení kurzů jsem si z počátku vyzkoušel sám, ale pak delegoval specialistům ze software divize, kteří byli rádi, že si trochu odpočinou od vývojové práce a "mírně" si přivydělají (dával jsem extra bonusy za vedení kurzů).


Jsou jiné způsoby, jak vydělat za týden +500 tisíc?

Úspěšnou software divizi jsem sice před lety prodal, včetně toho vzdělávacího střediska, neboť se mi nechtělo řešit pracovně-právní problémy se zaměstnanci. Peníze opravdu nejsou všechno a můj osobní čas mi byl v té době mnohem dražší, jak nějaký nadprůměrný příjem. Vzdělávání obecně ale považuji za neskutečný business a to v každé době.

Máte-li tedy nějaké znalosti, doplněné praktickými zkušenostmi, co vám brání připravit a nabízet nějaké vzdělávací kurzy? Každý, kdo něco opravdu umí, tak může lehce vydělat jen při tom sdílení a poskytování znalostí druhým, ať jsou to kurzy pro začátečníky v IT, příp. kurzy pro profesionály.

Jen pro zajímavost, pronajmout si plně vybavenou IT učebnu v Praze stojí asi 10-20 tis. na týden (dle lokality a vybavení), přitom při uspořádání vysoce odborného kurzu na téma Oracle Administration, či Unix Programming, si můžete klidně účtovat 25-50 tisíc za jednoho uchazeče. Kolik může být pak celkový příjem za uspořádání takového odborného kurzu?

10 účastníků x 50 tisic = ? Kč za týden?

Když tedy někdo nemá zakázky na nějaké programování, příp. si potřebuje přivydělat, tak jedna z mnoha možností je vedení odborných kurzů, což je možno rozběhnout i s minimem prostředků např. v pronajatém vzdělávacím středisku.

Co kdyby byl někdo schopen uspořádat nějaký takový odborný kurz v Německu, Anglii, USA? Jaká by byla cena za pronájem učebny? Jaký by byl čistý příjem za přípravu a pořádání nějakého odborného kurzu? Zájemci si můžou sami udělat finanční kalkulaci.

Schválně, co je tedy opravdu důležité v podnikání? Myslím, že to snad většina čtenářů docela chápe :-)


Update:

Na vysvětlenou musím doplnit, že tu ukázkovou extrémní cenu (50 tis.) si v ČR účtují jen akreditovaná a renomovaná vzdělávací střediska, kdy ani těm se mnohdy nepodaří naplnit celou kapacitu kurzu. Je možno to ale brát jako ukázku cíle, kterého by mohl někdo chtít dosáhnout.

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Pekny clanek, sam jsem nekolik let vedl IT kurzy a musim ric, ze penize jsou z toho opravdu nadherny, nicmene v dnesni dobe je v tomto oboru velka konkurence, ceny jdou dolu a vydelat se da pouze na skoleni pro verejnou spravu. Nicmene to mluvime o zakladnich skolenich na office, corel, exchange atp, pokud clovek skutnecne ovlada zmineny oracle, muze cenu za ucastnika rozhodne hnat do desitek tisic korun, takovi specializovani lektori skutecne chybi... mozna by stalo za uvahu nejaky podobny projekt rozjet:-)

Cayman řekl(a)...

Ta "skoleni pro verejnou spravu" jsou kapitola sama pro sebe. Bez patřičných kontaktů se toho moc nezmůže.

Souhlasím, že základní školení mají velkou konkurenci a ceny jdou dolů, proto jsem jako příklad zmiňoval třeba Oracle, kdy opravdu rozhodují jen znalosti a zkušeností lektorů, kdy peníze jen leží na zemi ;-)

Intelektuál řekl(a)...

Já osobně se vždycky podivuji nad kurzy typu Java základy(10k), Práce s XML(7k), Databáze SQL(10k) apod. Já bych nikdy takový peníze za něco tak triviálního nedal. Úroveň takových školení bývá navíc mizerná. Jako zaměstnavatel bych za to nikdy peníze neutrácel, vybíral bych si lidi, kteří jsou na tom jako já, tj. schrastí si knihu(tu bych samozřejmě financoval) a naučí se sami. Jiná liga jsou už oficiální Oracle (DB2, Sybase, ...), příp. TIBCO školení, nebo spíš certifikace. Tam ty ceny lítaj už celkem oprávněně velice vysoko. Každopádně když pominu TIBCO tech. a budu myslet jen ty DBMS, tak i to se člověk naučí na vysokou úroveň taky sám, jen nebude moc pak mávat diplomem, což je pro kontraktory celkem důležité :-)
Vzdělávat tedy určitě ano, ale spíš jinou formou. Já osobně navíc mám ten dar, že přednášení a opisování příkladků mě přestane bavit asi po 15 min., začnu zívat a byly by to vyhozený peníze. Když mám ale chuť, tak naběhnu na Amazon na nákup, příp. Safari,Books24x7 a zakousnu se do nějaký knížky a vyhovuje mi to tak:) Z druhý strany to může být dobrý byznys, protože je spousta lidí a firem, co si to nechají nalejt do hlavy pod tlakem za den čí víc.

Majkl řekl(a)...

No hezké, napadá mě, že člověk nemusí mít ani ty znalosti a stačí jen najmout lektora(y) a uspořádat nějaký odborný kurz. Kdysi jsme školil Photoshop pro pár lidí a nějakou kačku vydělal, bylo to ale pro známé a nevím, zda by se našlo dost lidí na veřejnosti. Chce to asi zkusit. Dík za podnět.

Majkl řekl(a)...

Intelektuál: Vem si ale, že v kurzu se naučíš tématiku mnohem rychleji, jak při čtení nějaké knížky doma po večerech a samostatném zkoušení. Ta cena 10k za Java kurz mi přide docela dobrá.

Unknown řekl(a)...

Majkl - taky me ten podnet zaujal, muzeme si treba vymenit nejake zkusennosti:-)

Cayman řekl(a)...

2Majkl: To je správný podnět. Nemusí se jednat jen o využití vlastních znalostí. Kdo má podnikatelského ducha a dobré marketingové nápady, tak může využít právě toho, že vymyslí školení, sežene zájemce, pronajme si učebnu, sežene kvalitního lektora, no a úspěšné podnikání je zde.

Znám případy, že odborníci ze SUN Microsystem, IBM, či Oracle, si vzali na týden dovolenou a jako lektoři prováděli kurzy u externích firem.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, kdo něco umí, ten se může nabídnout i nějakým školícím agenturám jako lektor. Některé firmy platí slušně a 20 tisíc za týden školení není vůbec špatná odměna;D

Anonymní řekl(a)...

No nevím, chce to určitě ještě akreditaci MŠMT pro rekvalifikace, ale je to dobrý nápad v dnešní době, kdy snad by bylo možné čerpat i nějaké dotace EU pro nezaměstnané a vzdělávání obecně. Jsem slyšel, že dnes firmy dostanou i zaplacené náklady, když pošlou lidi na nějaké školení a nepropustí je, ale nevím přesně.

Okomentovat