Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Pohled z okna... Co mi dodává energii?

On the BeachNení to jen úhel pohledu, který ovlivňuje náš pohled na svět, naši náladu a naše hodnoty. Stačí třeba obyčejný pohled z okna a náš den dostane takový malý startovní balíček do začátku.

Když svítí slunce, je modrá obloha, vlny lákají k surfování, tak je to jistě něco úplně jiného, jak když se "bohové zlobí" a hážou na nás kapky (chemického) deště ;-)


Co mi (ne)dodává energii?

Jak jsem psal kdysi dávno, tak hudba ovlivňuje naše pocity a může dodávat energii. Někdy pomáhá i obyčejné motivační video, plné chytrých a nadčasových myšlenek. V podání neobyčejných lidí, kteří něco prožili a jejichž myšlenky mají nějakou hloubku, mají totiž slova mnohem větší sílu a dá se jim důvěřovat.

Je určitě rozdíl, když mi nějaký názor a myšlenku sděluje někdo, kdo se musel ke svému úspěchu dopracovat sám, pro své miliony na kontě musel něco opravdu udělat, živil se třeba sbíráním zálohovaných lahví (viz odkaz na Steva Jobse výše), ve srovnání s prázdnými plky nějakých rozumbradů, kteří zdědili miliony a vůbec nechápou hodnotu peněz ani hodnotu času, který mají vymezený na světě.

"It's All In My Head..."

Mám známého, který "zdědil" pár milionů, rodiče mu koupili i baráček za +5 MIO, aby měl jejich synáček s rodinou kde bydlet, dostal auto, aby se nemusel jako socka pohybovat po městě v MHD, když potřebuje na útratu, tak dostane i finanční bakšiš,...

No a jeho názory na svět jsou tímto tak moc ovlivněné, že je úplně mimo. Nechápe realitu, stěžuje si na hlouposti, vůbec netuší, na čem je založen úspěch a nemá vůbec žádnou motivaci něčeho dosáhnout a něco dokázat.

Docela mě "baví", že takhle zabezpečený synek někdy přijde a začne si stěžovat, že se mu v něčem nedaří, že mu něco nevychází, přitom mu stačí zajít za papínkem a dostane pár stovek (tisíc) na své další legrácky ;-)


Stačí pohled z okna...

Jsou lidé, kteří mi energii nedodávají (viz výše), na druhé straně ale stačí obyčejný pohled z okna na obyčejné lidi a po chvíli mám energie na rozdávání. Schválně, zkuste to, jestli tedy máte na co koukat z okna. Stačí si představit, kam všichni ti lidé spěchají, co je žene tak brzo ráno někam do rachoty, kam všechna ta auta uhánějí?

Někomu možná stačí pohled na bezdomovce, který "analyzuje" obsah odpadků v kontejneru, někdo se zamyslí nad smylem chytání ryb na Vltavě, o což se pokouší pár rybářů na svých loďkách. Dalšího zaujme snídaně japonských turistů na palubě říčního hotelu.

Co metař, který uklízí každé ráno "bordel" po lidech na nábřeží? Co řidič tramvaje, který je od páté ranní na šichtě a snaží se vozit lidi do rachoty? Co ten omezenec ve Ferrari, který stojí v koloně aut mezi škodovkami v zácpě a spěchá někam do officu? Já sice nemám Ferrari, ale ráno nikam nemusím, proto se asi tak usmívám na svět ;-)

Každopádně, motivací pro mě jsou úspěšní lidé, co něco vlastními silami dokázali, co mají nějaké zkušenosti z reálného života, kteří začínali z ničeho, kteří jsou schopni se o své poznatky podělit a od nichž se můžu něco naučit.

Kromě Steva Jobse, jehož proslov podporuje osobní motivaci, se někdy hodí i motivační řeč pro zaměstnance, aby trochu zlepšili svůj výkon, příp. (nejen) pro sportovce bych doplnil následující Inspirational Speech v podání Al Pacina, jednoho z nejlepších herců Hollywoodu.

- Any Given Sunday - Peace by Inches:

The "six inches in front of your face", that's where we Live. It's the choices you make in that place that ultimately defines you, and, over time, the course of your life until the end.



So many of us have grand plans for "Out There" or "The Future", but never really focus on what's right in front of us right now...


Update:

Pro méně chápavé čtenáře, musím doplnit, že nemám vůbec nic proti metařům ani řidičům tramvají. Naopak, jejich práci oceňuji a velmi si jí vážím. Kde by byla celá společnost bez všech takových potřebných profesí!

Nemám nic ani proti turistům z Japonska (Japonsko, má láska) ani proti rybářům, co se pokouší chytat "zlaté" rybky na Vltavě :-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Sakra.. jednou jsem malem napsal podobny clanek...:-) Jen jsem ho nikdy nepublikoval, protoze jsem nechtel aby se v tom ten dotycny clovek poznal:-)

Anonymní řekl(a)...

Ten známý sem nechodí a ani nečte žádné blogy, stejně mu to samé ale pořád říkám, když se potkáme. Ví o mých názorech, souhlasí se mnou, ale to na věci nic nemění :-)

Anonymní řekl(a)...

Na tohle video jsem také nedávno narazil, a teda měl jsem období, kdy jsem si jej pouštěl a stále občas pouštím hned ráno. Ten projev, ačkoliv je hraný, z filmu "Any Given Sunday", tak je výborný a také velice emotivní. :-)

Okomentovat