Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápady a tipy na podnikání, v čem podnikat a jak vydělat peníze?

"Brouzdám teď tak v noci po netu a hledám tipy na podnikání. Zaujmul mě tvůj blog a tvé názory a proto bych si chtěl nechat poradit, v čem bys mi doporučil podnikat, či poradil nějaké nápady a možnosti? Nějakou finanční hotovost mám, jen mi schází ta správná myšlenka. Zatím díky a těším se třeba na nějakou radu..."

Omlouvám se, ale na takový obecný dotaz se vůbec nedá odpovědět, takže jen pár zamyšlení a linků na další blogy v okolí. Pro nově příchozí se snad může hodit i link na jeden můj starší příspěvek:

- V neděli budou vylosovaná ve Sportce tato čísla
"Když někdo dostane nějaký nápad na podnikání (nebo někde něco odkouká), tak jako jeden z prvních na trhu začíná vydělávat..."


V čem je výhodné podnikat?

Opravdu nevím, v čem je výhodné podnikat, neboť neznám osobu tazatele, nevím, jaké má znalosti, zkušenosti, co ho baví, čemu by byl schopen obětovat nějaký čas navíc, co by dělal s nadšením a svým zápalem by dokázal nadchnout i své spolupracovníky, zaměstnance nebo investory.

Tedy, aby to bylo správně pochopeno, vím, v čem podnikat, co je ziskové, co generuje neskutečné zisky a nabízí i další možnosti rozvoje. Platí to ale jen pro mě osobně. No a jelikož každý jsme jiný, tak žádná rada není přenositelná na druhou osobu. Co mně osobně vychází a v čem se mi daří, tak to může být třeba k smíchu nebo naprosto nepoužitelné pro někoho druhého.

Každý si musí sám osobně zvolit obor, který ho alespoň trochu baví a zajímá a zkusit najít nějakou díru na trhu, nějakou podnikatelskou příležitost dle svého zájmu a pak se na to plně soustředit. Nemusí to být ani nic unikátního, stačí vzít již fungující podnikatelský nápad od nějaké konkurence a nabídnout zákazníkům něco lepšího, levnějšího, výhodnějšího, s větší přidanou hodnotou. Zboží a oborů služeb je nepočítaně, stačí jen najít zákazníky ;-)


Nákup - prodej nebo poskytování služeb?

Na všem se dá vydělat, záleží jen na osobních schopnostech každého podnikatele, jak se umí svému podnikání věnovat, jaké má nadšení, jak ho to baví, jaké má nápady na propagaci a marketing, kolik je schopen investovat prostředků, či kolik svého času nějakému podnikání věnuje.

Koho nebaví přehazovat krabice od výrobců k zákazníkům, kteří stejně v dnešní době nemají peníze, tak se může vrhnout třeba do oblasti poskytování služeb, kde ovšem platí stejná, ne-li ještě přísnější, podnikatelská pravidla úspěchu:

Nadšení, nasazení, chuť a snaha něčeho dosáhnout a síla překonávat překážky, dobré znalosti, zkušenosti, příp. dobří partneři a spolupracovníci, kteří můžou pomoci s realizací.


Nápady a invence dělat něco jinak a lépe?

Nápad v podnikání není až tak důležitý, ale může pomoci. Ideální je přijít na to, co pomůže lidem nebo firmám vyřešit problém, jak zmiňuje jeden blogger v níže odkazovaném článku. Já bych doplnil ještě další tip, co pomůže uspořit peníze nebo také více vydělat.

Když totiž někomu chcete něco prodat nebo mu nabízíte nějaké služby, tak mnohem větší úspěch má nabídka, která zákazníka jen neobere o peníze, ale něco mu přinese. Každý se ale musí zamyslet sám, zda nabízí něco přínosného, neboť každý máme jiný úhel pohledu.

Schválně, co nejvíce trápí lidi nebo firmy? Jak a čím pomoci někomu uspořit / vydělat peníze? Po čem nejvíce lidi nebo firmy touží? Zkuste najít odpovědi na tyto "základní otázky života, vesmíru a vůbec" a máte téma podnikání vyřešeno :-)


K zamyšlení ještě pár pohledů na podnikání z okolí...

- V čem podnikat (Občasný deník)
"Líbí se mi myšlenka, kterou jsem četl a snad i slyšel od mnoha úspěšných podnikatelů. Pro mnohé je to známá pravda..."

- Věnujte se něčemu pořádnému (Blog Liver)
"Poslední dobou čím dál víc zjišťuji, že ty staré fráze o úspěších měli něco do sebe. Nebral jsem je předtím moc vážně, alle myslím že..."

- Postřehy z podnikání (E-business v Čechách)
"V poslední době zjišťuji a sledují v okolí a fungování několika zásad : 1) Není důležité kolikanásobek je schopen projekt udělat, ale z jaké..."

- Spravná chvíle je právě teď (Coudy's blog)
"Pokud se rozhodnete věnovat nějakému byznysu, začněte ihned. Spousta lidí nikdy nezačne, protože čekají na správnou chvíli. Žádná taková ale nepřijde..."

- Diverzifikuj! Nebo zemři… (Nosi.cz)
"Březen ještě není ani ve třetině a já už teď spolehlivě vím, že to za posledního půl roku bude vůbec nejhorší měsíc, který nám určitě přidělá pár vrásek..."

- Skutečně potřebujeme nadnárodní manažery? (bipperman)
"Je to zkrátka tak, že o tom, jak se bude dělat marketing české pobočky rozhoduje někdo, kdo sedí v kanceláři kdesi v Evropě, nezná aktuální potřeby..."

- Mit prilezitosti = prokleti? (Podnikani v USA)
"Nejtezsi je, kdyz ma clovek spoustu moznosti a prilezitosti. Neni snadne se rozhodnout cemu se venovat nebo dat hlavni prioritu. Probdi tak noci premyslenim..."

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Taký menší tip na podnikanie. Nie je to nič prelomové ale verím že to može byť úspešný biznis pokiaľ sa vie ako na to.
Ide o predaj potravin online
WWW.AKONAPENIAZE.COM

Anonymní řekl(a)...

Přeji hezký den! Mám výhodný tip na podnikání. Jde o benefitující investici s rychlým finančním nárustem i v době krize. Více info. na tel.čísle 775 356 143. Volejte pouze pokud se nacházíte na Moravě. (nejlépe Moravskoslezský, nebo Zlínský kraj)

Zdeňka12 řekl(a)...

Je důležité se věnovat tomu, co člověka baví. Má pak z toho radost a je pozitivní. Několik takových lidí znám a ráda se přidám mezi ně. Další zajímavý článek jsem našla tady. Dneska je fakt spousty možností, v čem podnikat. Ať už online nebo jinak.

Okomentovat