Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak udělat z ajťáka trochu normálního člověka?

My external headJak jsem začal dříve v příběhu - Co Čech to programátor, tak je potřeba zmínit i nutnost, jak si hýčkat svého ajťáka, jak mu pomoci dosahovat vyšších výkonů, jak zabezpečit, že si bude vážit naší firmy, času na pracovišti a svých technických úkolů.

Jak tedy z nějakého technologického magora udělat normální osobnost?


1. Najděte mu přítelkyni nebo milenku

Každý správný otporník na moderní technologie potřebuje i moderní přítelkyni, která se mu stará o jeho každodenní potřeby, dá se vypnout nebo restartovat, v případě nouze zajistí, kromě pravidelného sexu, i teplou stravu nebo čisté ponožky. Milenky mají ale oproti manželkám tu nevýhodu, že se dají vyměnit za novější a výkonnější model docela bez problémů a bez nějaké potřebné technical certification.

Pro zvlčilé ajťáky tedy není přítelkyně ani milenka s pevnou IP adresou žádným řešením, neboť preferují DHCP a nechtějí se pohybovat jen v nějaké virtual private network. Mnohým nestačí jen sem-tam pohladit, nakrmit nebo podrbat přes proxy, potřebují svobodu pohybu a styku po celé dosažitelné síti.


2. Ožeňte ho, dacana :-)

Přítelkyně nebo milenky, které jsou patřičně technologicky vybavené a mají ty správné technické parametry, dokážou ale některého ajťáka tak zaujmout svou technologickou dokonalostí, že přivádějí k šílenosti. Jen při možné vidině vlastnit takovou exkluzivní a vyspělou novinku jsou pak někteří ajťáci schopni ztratit hlavu, přísahají na svůj vysněný model, slibují věrnost až do konce životnosti nové sestavy snů.

Mnozí jsou ale tak oslněni vnějším designem, značkou, modelem a parametry, že zapomínají na omezenou záruční lhůtu, zapomenou si dokoupit u distributora rozšířenou záruku a mnoho z takhle zaslepených končí na reklamacích a požaduje výměnu vadného modelu.


3. Pořiďte mu dítě a vemte ho k porodu

Když ajťák překoná počáteční konfigurační problémy a konečně si vybere ten správný model, příp. když kapituluje a vezme, co mají na skladě, tak je smysluplné mu pořídit dítě.

Zjistí, že jsou "věci", které se vůbec nedají lehce nainstalovat a že jsou biologické systémy, které se nedají opatchovávat, neboť zatím neexistují ovladače pro nové "zařízení" v domácnosti. Pro správného ajťáka to ale bude výzva, aby zjistil, jak systém funguje, připravil novou sadu procedur, které ovšem po instalaci hned ztratí na aktuálnosti, kdy je potřeba opět patchovat a znovu instalovat a tak pořád dokola.

U vlastních dětí totiž neexistuje žádná basic installation, která by šla jednoduše přenášet z jednoho systému na druhý. Už i to pořízení nového systému zabezpečí ajťákovi dostatek zábavy na celý zbytek jeho života.


4. Ožeňte jeho kamarády

Tohle je trochu zákeřná technika, jak zklidnit každého ajťáka, tzv. podpásovka, zakázaná v určitých zemích, takže tohle téma nebudu dále rozvádět, abych nedával nikomu návod, že stačí deset velbloudů...

Oženit všechny jeho kamarády a nechat ajťáka na suchu bez možnosti podělit se o své technologické úspěchy, je opravdu zákeřné. Opačné případy jsou ale povolené, tj. když je již někdo ženatý, tak je vhodné mu dohodit stejně nakonfigurované kamarády, aby byl zaručen přenost a sdílení praktických informací o kompatibilních technologiích z předchozích skupin.


5. Nechte ho pořádně vydělat

Každý ajťák musí mít možnost jednou za čas vyjít na dvorek a mít možnost vidlemi přerovnat bankovky tlející na hromadě pod kaštanem, ať už na to používá internetové bankovnictví nebo GSM banking. Aby toho ale mohl docílit, tak potřebuje trochu času na dokončení každého projektu. Nerušte ho proto, když vidíte, že usilovně řeší na obrazovce nějaký algoritmus nebo když podřimuje u TV, tj. řeší nějaký zapeklitý technický problém.

Vidle = dobrý dárek pro každého!

Když má totiž ajťák dostatek času na přemýšlení, tak je schopen pracovat na více projektech současně, dokončí každou práci včas, vydělá ty toužebné peníze. No a jednou za čas pak hledá jen ty vidle ;-)


6. Kupte mu nějaké technologické hračky (gadgety)

Kdo si hraje, nezlobí. Kdo si hraje dobře, tak pak trochu více maká a dosahuje dobrých výsledků. Proč si myslíte, že firmy jako Google, Yahoo, Monster mají na pracovišti herny pro zaměstnance, kulečníky, šipky, fotbálek, koloběžky?

Dobře ví, že kdo si trochu pohraje, tak pak s radostí pracuje.

Jen pozor, aby nějaký ajťák nepoužíval moc často vlastní hračky jako náhradu za přítelkyni, milenku, či manželku. V určitém věku se to dá tolerovat, ale někdy dozraje čas, kdy je potřeba dokoupit alepoň helikoptéru nebo autíčko na dálkové ovládání ;-)


7. Mějte ho rádi, chvalte ho a hýčkejte

Když selžou všechny předchozí pokusy, tak pak už nezbývá nic jiného, jak ajťáka rozmazlovat, chválit, hýčkat ho dárky a starat se o jeho základní potřeby, uspokojovat jeho pudy.

"...find yourself an engineer, feed him pizza, buy him beer..."

Jak se uvádí v tom videu - Jak se stát milionářem na Internetu, tak tohle pravidlo na některé chalany platí naprosto účinně. Budou totiž dělat, co vám na očích uvidí, stačí je jen zásobit dostatečným spotřebním materiálem na jedno použití.

Podle mého, jsou ale stejně nejlepší asi ty přítelkyně - milenky! Jen je potřeba myslet na pravidelnou obnovu vozového parku a nezapomínat na letní / zimní gumy ;-)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že biologický systém z bodu tři je dost riskantní - může se narazit na nepatchovatelný exemplář a pak je ajťák věčně nevyspalý, produktivita klesá, vidlemi nebude co přehazovat ... :)
Mimochodem, četl jsi u mě o grafologickém výzkumu mezi ajťáky? :)

Anonymní řekl(a)...

ad bod 3) a to když ješe uvážíme 9-ti měsíční vývojovou lhůtu pro první alfa verzi, a pak nějakých 18 let testovacího provozu... To zní jako spousta otravné práce;)

Anonymní řekl(a)...

MH: zase je fakt, že první fáze má fixní čas a nikdy se nezpozdí déle než o 14 dní - který softwarový projekt přináší tuuhle jistotu? :)

Anonymní řekl(a)...

:D super text
MH: Demoverze?

Anonymní řekl(a)...

Teda název Demoverze je dost dobrý, podobně jako "alfa verze" a "18 let testovacího provozu". To názvosloví zavedu doma :-))

Wu: Máš pravdu, "vývoj" té první verze se dá skoro přesně naplánovat a kéž by takhle šlo řešit i jiné "projekty".

Pošli mi, prosím, link na ten "grafologický výzkum mezi ajťáky", nemůžu to nějak najít. Díky.

Anonymní řekl(a)...

Co se ovšem naplánovat nedá jsou nesrovnalosti s dokumentací. V podstatě to nejvíc připomíná projekt dodaný externisty ;).
Link zde: http://blog.wuwej.net/2008/12/25/grafologicky-pruzkum-mezi-ajtaky.html

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle se fakt povedlo :D. V mem okoli to pomalu propuklo. Jeden z kamaradu dokoncil prvni tri faze (2. preskocil) a zacal pracovat na te 4. fazi u jineho kamarada ...
Ted jen cekame, kdy on zmeni fazi, jakmile to dospeje do faze 3 - ukoncene. Emigruje zbytek kamaradu do Kanady :D

Okomentovat