Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak si nechat zvýšit plat i v době krize?

Když se dnes Jiří Hlavenka na Lupě zamyslel nad zbožným přáním některých, že "Platy v IT porostou i v krizi?", tak mě napadlo, že platy v IT přece nikdy nějak zásadně nestoupaly. Vždy byly a jsou IT firmy, které platí dobře a jsou i firmy, které si vysoké platy nemůžou dovolit.

"...mzdy v IT oblasti patří k nejvyšším vůbec a že jsou podstatně vyšší než u kterýchkoli jiných specializovaných oborů s výjimkou finančního (průměrná mzda v odvětví za rok 2007 – 40 333 Kč, u vysokoškoláků 50 160..."

Schválně, kdo v IT oboru mé měně nebo více, jak ten v článku uváděný průměr? Jak do toho spadají kontraktoři, kteří mají úplně jiné sazby?

Současná ekonomická krize je ale úplně něco jiného, neboť nutí firmy propouštět a zbavovat se nadbytečných pracovníků. U hloupých firem dochází k propouštění chytrých a schopných odborníků, ale většinou platí, že se firmy zbavují těch, které nejsou schopny plně využít (u Google jsou to např. HR kontraktoři, u Oracle pracovníci v Sales oddělení, někde jinde třeba konzultanti, kteří nemají zakázky). Dle mého, nejde o nějaké klesání ani o stoupání platů.

Kdo něco opravdu umí, tak nikdy nebude mít problém najít jinou práci nebo kontrakt, neboť skutečných odborníků je (vždy bude) nedostatek. Stačí mrknout na Monster.com, kolik pozic je stále otevřených a jaké firmy neustále hledají nějaké specialisty, což se týká i všech výše zmiňovaných, které propuštějí a současně jiné specialisty hledají ;-)


Jak si nechat zvýšit plat i v době krize?

Tahle rada platí obecně, bez ohledu na nějakou krizi. Žádná firma dobrovolně nikomu plat nezvyšuje a když už, tak o pár procent. Co to ale je dostat přidáno 3-5% ročně? Kolik to dělá v čistém? Jaká je výše inflace?

Jediný způsob, jak si nechat zvýšit plat je změna zaměstnání. Tohle chápe snad každý, kdy příkladem je plno nedávných absolventů, kteří tuhle zásadu úspěšně uplatňují. Nastoupit někam po škole a 1-2 roky získávat první zkušenosti, pak odejít někam jinam za trochu více peněz a opět 1-2 roky pracovat na znalostech a zkušenostech. Třetí změna zaměstnání je už jistě doplněna patřičnou motivační pobídkou, která se zásadně liší od současného příjmu.

Znám několik konkrétních případů, kdy někdo takhle úspěšně pendloval mezi konkurenčními firmami, které se docela přetahovaly o odborníky od konkurence. Neříkám, že to je dobře, ale co dělat, když si zaměstnavatel neváží svých současných zaměstnanců, nedokáže je motivovat (nejen finančně) a nestará se o jejich další rozvoj? Jediná možnost je odejít ;-)


Jak IT specialista ke štěstí v cizině přišel...

Kdysi jsem měl jednoho schopného kolegu, který právě podobným postupem prošel, ať už hledal zvýšení platu, lepší pracovní podmínky, či možnost něco nového se naučit a získat více zkušeností. Chvíli působil v jedné nadnárodní firmě, pak přestoupil na rok do DHL, poté přešel do Monster.com, no a pak se rozhodl, že půjde do ciziny.

Costa Del Sol

Chválím takový postup, neboť každý by měl získat více zkušeností na různých pozicích a v různých firmách. Líbí se mi také ten závěrečný přesun do Španělska, což určitě nebylo primárně kvůli penězům, ale právě za účelem získání zkušeností, možná i chuť užít si jiného životního stylu.

Už jsme se snad sto let neviděli a asi se dlouho neuvidíme, vzhledem k mému přesunu na NZ. Nevím tedy, jaké jsou jeho aktuální zkušenosti a praktické poznatky. Na jeho blogu se ale můžete dočíst, že si to docela užívá, i když nyní nějak moc nepíše.

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hmm, taky bych chtěl dělat ve Španělsku :-) Co tam vlastně dělá ten tvůj kámoš?

Jo, tohle jsem zrovna našel, co na to říkáš?
- Skills and Technologies Demanded by Today's Employers
http://www.hotskills.net/

Anonymní řekl(a)...

jo da se zvysit plat i v dobe krize, ale az HR dostane prikaz usetrit 10% mzdovych prostredku, tak se rychle muzes ocitnout na suchu. Chce se to trochu zamyslet, jak se firme dari.

Anonymní řekl(a)...

Musim více než souhlasit s Caymanem. Znám to z vlastní zkušenosti a okolnosti mě prostě donutily se tak chovat. Momentálně jsem na druhý štaci a mám 2 roky po škole (dělal jsem však lehce i během studia). V současný práci věřím, že to bude lepší a že pokud podávám nadprůměrný výkon a sbírám zkušenosti, že se to odrazí i na platu. Každopádně už to tak nemusím hrotit, protože jsem se velice rychle posunul někam, kde bych si dřív ani nemyslel, že bych mohl být. Zkrátka jsem překvapil sám sebe a jsem už tak nějak v pohodě, trochu jsem si poupravil priority a jsem spokojený. Doufám, že nutnost dalšího skoku v podobě změny zaměstnavatele jen tak nepřijde. Co se tyka toho setreni, tak je treba setrit ale na spravnych mistech a to rozhodne nejsou platy nejschopnejsich zamestnancu. Bohuzel rada firem meri v tomto ohledu stejnym metrem.

Anonymní řekl(a)...

Není nic horšího, než když se někdo bojí změnit zaměstnavatele. A nejenom kvůli penězům. Člověk by si měl vyzkoušet různé druhy práce a neměl by zakrnět u jednoho chlebodárce a stát se na něm psychicky závislým. Spousta mých bývalých kolegů se teď klepe strachy, jestli je nadnárodní kolos nevyhodí, protože neví co by potom dělali. A přitom práce (mnohem zajímavější a mnohem lépe placené) je všude okolo tolik, že je problém si vybrat co by člověk chtěl dělat.

To že si při změně práce člověk obvykle polepší i na penězích, to už je jenom třešnička na dortu.

Anonymní řekl(a)...

(MH -http://pomahamespc.cz - mimochodem - proč jsi měnil způsob přispívání na blog?) Každopádně teorie fajnová, jen bych se tě, Caymane, chtěl zeptat, kolikrát jsi takto opustil práci, abys měl větší plat. Protože právě na ty důležitější pozice chce jen málokdo někoho, kdo běhá od zaměstnavatele k zaměstnavateli;)

eNiks řekl(a)...

me to prijde jako totalne nemoralni chovani. Nekdy vystuduje VS a jde do zamestnani, protoze z VS umi vicemene zero tak ho vsechno zamestnavatel nauci i za cenu toho, ze zamestnanec je prvni rok ztratovej. A po prvni roce zamestnanec odejde aby mel jinde o petistovku navic? Je jasny ze jinej zamestnavatel mu tu petistovku navic da, kdyz nema statisicove investice do zaskoleni cloveka.

AngryKangaroo řekl(a)...

Tak ja to klidne vysvetlim za Caymana...nebo spis uvedu na pravou miru. Samozrejme,ze neustale pendlovani mezi zamestnavateli nikomu neprida na duveryhodnosti, ale o tom Caymanuv clanek neni. A urcite to neni ani o petsitovkach, tady jde o tisice a spis jeste desetitisce na vyplatni pasce a na to bude slyset kazdej:)Clovek kterej ve 40ti ma v CV 15 zamestnavatelu je asi evidentne divnej a bude mu to vyslovene skodit. Na druhou stranu kdyz absolvent v 25ti nastoupi do prace, po roce zjisti ze ma na vic, navic zjisti, ze ikdyz pracuje lip nez leckterej senior a nikde se to neprojevi a manazer mu sam rekne, ze vic dostat nemuze (moc mladej), tak zcela logicky meni zamestnavatele. Polepsi si o 20-50% na platu a kolikrat je ta nova prace lepsi i po ostatnich strankach (lokalita, prostredi, kolegove). Takhle se to muze opakovat jeste 1-2x, nez clovek najde praci, kde ho skutecne oceni a v tuto chvili se z nej stane loajalni zamestnanec se vsim vsudy:-)Takze treba ve 30ti ma ten clovek uz vyborny postaveni a spoustu zkusenosti, coz o jeho kvalite svedci (ne vzdy samo, ale vetsinou ano). Zkratka je to jenom o tom, aby kazdy vyuzil svuj potencial na maximum. Nevidim nic nemoralniho v tom zmenit zamestnavatele, kteryho jsem uz prerostl. Je to to samy jako ve fotbale, kluk zacne kopat nekde na vesnici, je dobrej a vykope se treba jako grande Paolo az do Juventusu, nekdo treba jen do nasi 1. ligy atd. Naopak nemoralni je brzdit nekoho ve vyvoji :-)

Anonymní řekl(a)...

Pekny clanek Caymane, tak me to zahralo na srdci a ani nevim proc :) Jinak naprosty souhlas s AngryKangaroo.

Okomentovat