Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vysoký obrat a malý zisk nebo dobrý rabat a zisk?

Follow your dreams!Rád čtu rozhovory s úspěšnými podnikateli nebo s lidmi, kteří něco dokázali.

Mám v knihovně plno takových knih, neboť ze všech těch autobiografií, recenzí, či rozhovorů s chytrými a úspěšnými lidmi v různých profesích, se dá načerpat plno inspirujících myšlenek.

Pro někoho můžou být myšlenky chytrých lidí inspirací, někdo se může poučit z chyb, pro někoho můžou být úspěšní lidé vzorem, příkladem, studnicí nápadů. Podle mého také vůbec nezáleží na oboru, neboť úspěšný spisovatel, režisér, herec, malíř, sochař, či hudebník, může inspirovat třeba i programátora na "volné noze".

Každý máme jiné zájmy, jiné příklady, kdy je úplně jedno, zda někoho inspiruje nějaký majitel úspěšné firmy, šéf reklamní agentury, úspěšný manager, šéf divadla nebo zakladatel nějaké technologické Start-Up company ;-)


Student Agency - ukázkový příklad úspěchu?

Když jsem tak jednou za noci četl nějaké starší články v E15 (někdy je výhodné číst nějaké "zprávy" s odstupem), tak mě zaujal rozhovor s Radimem Jančurou, majitelem úspěšné Student Agency, kterou určitě netřeba představovat. Sice jsem jejich služeb využil asi jen 2x, když jsem sháněl letenky, ale úspěchy této firmy se nedají přehlédnout.

Úspěšný podnikatel popisuje v rozhovoru - Už mám slíbeno 1,6 miliardy na rozjezd železnice, své plány na rozjezd soukromé železnice, kdy zmínil v závěrečném srovnání obrat jednotlivých činností:

"Obrat v prodeji letenek činil v loňském roce zhruba 2,5 miliardy korun, asi 800 milionů korun generovala autobusová doprava a zbytek připadá na doplňkové činnosti, jako je pojištění a ubytování."

Uprostřed rozhovoru se zmiňuje, že autobusová doprava moc nevydělává, neboť trvá pár měsíců rozběh nové linky, kdy ztráty jsou zhruba 30 milionů. Výdělek se tak prý pohybuje kolem 1-2 milionů Kč za rok.

Zaujaly mě právě ty částky: 800 milionů obrat (autobusy), z toho pouze 1-2 miliony zisk. Kolik je to procent zisku?

Samozřejmě, je to jen kvůli těm rozumným investicím do rozvoje, které se jistě budou v dalších letech úspěšně a mnohonásobně vracet. Jenže, zase se čekají dlouhodobé investice do rozjezdu železnice...


Vysoký obrat, malý zisk, investice a dlouhodobý rozvoj?

Jak někdy narážím na ten nesmyslný hospodářský růst a tu neustálou honbu za větším ziskem u některých firem, tak si myslím, že v případě Student Agency se jedná o něco jiného. Líbí se mi ten přístup reinvestování vydělaných peněz do rozvoje dalších činností, neboť se to netýká tvorby zisku "za každou cenu", ale cítím z toho snahu zlepšit nefungující státní služby nebo nahradit státem dotované firmy.

Samozřejmě, získat trh a po počátečních investicích začít generovat dobrý zisk, to je pak výsledek každého úspěšného podnikání. Příkladem může být i plno firem z jiných oborů podnikání, včetně firmy Google, která rozvoj všech svých produktů financuje taky z jiných oblastí činnosti (z reklamy).

Každá firma ale někdy narazí na limity a co se může zdát z počátku smysluplnou investicí do rozvoje, tak se může někdy změnit v pěknou hromadu starostí (Google právě ruší plno služeb). V případě Student Agency jsem třeba přesvědčen o tom úspěšném rozjezdu železnice, což bude opět generovat pěkný obrat po úvodních investicích.

Jak jsem už kdysi psal, větší firma = větší příjmy (obrat), ale také větší náklady (investice), tj. více starostí a méně volného času.

Co po rozjezdu železnice? Vlastní aerolinky by také nebyly bez šancí a pěkně by doplňovaly úspěšný prodej letenek. Co takhle vlastní hotelová síť po světě, která by rozšířila stávající nabídky ubytování, příp. práce pro studenty? Co vlastní jazykové školy po světě, mezinárodní síť...

A tak by se dalo pokračovat v nápadech na rozvoj, neustálý hospodářský růst a zvýšování obratu a někdy i budoucího zisku. Záleží jen na chuti, nápadech a silách každého podnikatele, čemu chce svůj čas, energii a peníze věnovat ;-)

Viz profil majitele v citovaném rozhovoru: "Za své koníčky označuje pouhé dvě věci: práci a spánek."

Poznámka: Tohle není kritika úspěšné Student Agency, kdyby to tak někomu připadalo. Je to jen malé zamyšlení, navazující na příspěvky o "nutném" růstu ve spojení s hodnotou peněz a osobním časem každého z nás.

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Já osobně tu autobusovou dopravu vnímám spíše jako reklamu. SA si díky zajistala velikou prestiž značky. Když teď budou chtít rozjet nějaký biz, tak prostě v SA budou pouštět svoje vlastní upotávky, rozdávat letáky, slevy atd.

Já osobně bych i pochopil, kdyby ty autobusy byly dlouhodobě ve ztrátě a bral bych jako investici do reklamy, která by SA zajistila úspěch v jiných oblastech.

Roman Nováček

Anonymní řekl(a)...

Hmm, já nevím, ale reklama za 800 milionů ročně se mi zdá trochu mimo na to, aby se jednalo jen o "prestiž značky" ;D

SA by se měla buď soustředit na svůj základní business, takže prodej letenek, au-pair, jazykové kurzy, práce pro studenty apod. Další aktivity bych schoval pro firmu s nějakým jiným názvem.

Ten rozhovor o železnici je ale dobrý, díky za link.

Anonymní řekl(a)...

Ale notak, v clanku se prece jasne pise, ze autobusy vydelavaji stavajici cifru diky reinvestovani vydelanych prostredku, takze zajimavejsi by bylo znat spise celkove prijmy, vydaje, investice, ... Takhle nevime, kolik spolkne provoz a kolik jeste penez zbyva na investice, tudiz vime akorat to, ze dane se nejspis plati z cca 2M korun, coz je v poradku, "dane jsou trest za spatne vedene ucetnictvi". :)

Jinak pan Jancura v rozhovorech pusobi jako sympaticky clovek, ktery vi co dela, takze mu fandim. Osobne ho neznam, takze nemuzu posoudit jeho vztah k penezum, vlastnimu casu, "dulezitym hodnotam", ...

Dalsi mala poznamka je k tomu, ze dana cisla zname jen z toho clanku, takze nevime jaka jsou ve skutecnosti a jak jsou "zaokrouhlena", ale to je takova obecna poznamka, platna temer u vseho. :)

Pawel: investice do reklamy se da snadno "posoudit" podle vysledku, ktere generuje, 800M je jen nejake nicnerikajici cislo bez kontextu, pro neco to muze byt hodne a pro neco zase pakatel. Kdyz v pripade A 800M vygeneruje jednorazovy rocni prijem 900M, je to dobre? Kdyz vygeneruje v pripade B jednorazovych 800M rocni prijem 200M jistych po dobu 5ti let, je to dobre? :) A co je z techto dvou lepsi? :D

Anonymní řekl(a)...

Pawel: nejak nechapu tve myslenky.

Mas firmu, ktera vydelava hlavne na letenkach. Kdyz si mas koupit letenku, tak te hned napadne jmeno Student Agency, napriklad i diky tomu, ze vsude potkavas jejich velke billboardy = autobusy. Tato reklama jim do kasicky rocne nasype 1 - 2 miliony korun. A ty by jsi tedka tuhle reklamu vzal, prejmenoval a schoval?

Anonymní řekl(a)...

2Roman: Řekl bych, že autobusová doprava není míněna jen jako "reklama", ale jako normální podnikání. Investice do rozvoje jsou samozřejmě dobré, ale jak se psalo v článku, rozvoj je zastaven kvůli té železnici.

2Daniel: Vždyť jo, bavíme se o "přiznaném" zisku, kdy do nákladů se dá zahrnout skoro cokoliv. Každopádně, také fandím SA a pan Jančura je mi sympatický svým přístupem a kvalitními službami. Fandím také jeho boji s úředním šimlem, jako je např. Ministerstvo vnitra a další banda úředníků ;-)

2Dejv: Asi chápu, jak do Pawel myslel. Ten název "Student Agency" vznikl za dob studií majitele a možná by stálo za to zvážit, rozdělení firmy na samostatné jednotky, které by navazovaly na základ SA. Ta by si nechala základní "business" a pod jinými názvy by provozovala další služby (reklama se dá dělat i pro jiné názvy firem v rámci jednoho kolosu).

Anonymní řekl(a)...

Mělo být "...Ministerstvo dopravy", samozřejmě, ne vnitra ;-)

Anonymní řekl(a)...

Je hezke vygenerovat hezky obrat na levnych sluzbach, ktere pritahuji velke procento problemovych zakazniku, ale snaha je prece vydelat a moc se nenadrit. :-)
Neznam dokonale situaci na ceskem trhu ale zisk 2 miliony pri obratu 800 milionu se mi zda neskutecne malo na pokryti pripadnych financnich vykyvu. Staci sebemensi klopytnuti na trhu, prichod konkurence, nepodarena investice a pri 800 milionech obratu, muze byt velmi rychle 100 milionu ztraty.

Anonymní řekl(a)...

Přesně to mě také zarazilo - "zisk 2 miliony pri obratu 800 milionu se mi zda neskutecne malo". Myslím, že 2 miliony zisku se dají vydělat mnohem lehčeji, při nižších nákladech a při menších starostech ;-)

Je potřeba si uvědomit, že kdyby se ale neinvestovalo do dalšího rozšiřování, tak ten zisk může být klidně 100-200 milionů jen z těch autobusů, příp. i víc, nikdo do toho nevidíme. Teď ale vše půjde zase do té železnice...

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že Cayman to v posledním komentáři napsal přesně.

U velkých společností a hlavně těch, co nejsou kotovány na burze a nemusí kvartálně zveřejňovat své výsledky,je podobná optimalizace zcela běžná a je jen na majiteli (v tomto případě zcela jedinečně skutečně jen jednom) jak a kam peníze reinvestuje a jakým způsobem chce danit.

Myslím, že pan Jančura (znám jej poměrně velmi dobře a mám i nějaké inside informations) to dělá celou dobu správně a bez fatálních chyb (jednou z těch mála velkých byla třeba volba značky a typu autobusů se kterými rozjížděl svou autobusový byznys).

Ovšem vlastní železniční provoz může být nebezpečný v tom, že (na rozdíl od autobusů) do něj vstupuje velké množství neznámých, které může pan Jančura ovlivňovat jen částečně.

Podnikatelské prostředí na železnici je příliš limitováno státem a lobbystickými skupinami, kterým podobná štika v rybníku může hodně vadit.

Ale všechna pro a proti majitel SA jistě dobře zvážil...

Anonymní řekl(a)...

Ještě krátká poznámka k těm velkým akciovkám, kde se úspěch managmentu (a jeho finanční ohodnocení) řídí cenou akcií na burze.

Kreativní účetnictví vedené za účelem neustálého lákání dalších a dalších investorů vede v konečném důsledku (na rozdíl od Jančury a SA) k případům ENRON nebo Madoff.

Top manažeři migrující mezi jednotlivými firmami jako top fotbalisti mezi špičkovými kluby, nemající žádný vztah k firmě mimo čistě finančního, udělají klidně strukturální kroky, které jim "hodí" pár milionů dolarů v daném kvartále na bonusech, ale položí firmu v perspektivě několika let...

Anonymní řekl(a)...

Mirek: Jako bys popisoval firmu, kde delam - jedna z top 5 mezinárodnich u nas. Manazeri rotuji mezi firmami, pose..., co muzou, sbali bonusy a prchaji do dalsi firmy na vyssi pozici ;D

Anonymní řekl(a)...

Ivos: No tak je to správné a tak to má být... Mají zkušenosti, mají výsledky, tak samozřejmě postupují na vyšší místa za vyšší plat (jak kdysi zpíval Nohavica)...

Anonymní řekl(a)...

"Ta by si nechala základní "business" a pod jinými názvy by provozovala další služby (reklama se dá dělat i pro jiné názvy firem v rámci jednoho kolosu)."

Cayman: Tak uz to v podstate je/zacina byt, letenky prodava SA pod znackou Kralovna.cz :-).

Anonymní řekl(a)...

Dneska jsem četl, že HighJet dceřinná firma SA, co bude provozovat ty vlaky v Česku, bude založená v Holandsku, říkal Jančura. Dobré, že?

Okomentovat