Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

(Ne)řešit to, co se nás (ne)týká, je jediná obrana zachování (ne)zdravého rozumu?

Go Out of Brain!Někdo někomu "ukradne" Web design, někdo okopíruje texty z nějakého Webu, další parazituje na jménech domén, přebírá články pomocí RSS agregátorů z jiných stránek... a každému je to ukradené.

Když jsem psal kdysi příspěvek, že Věci nekupuji, když je nepotřebuji, tak mě napadlo, že úplně stejné je to i s myšlenkami a starostmi, které si připouštíme, když se někdy snažíme řešit to, co by nám mohlo být úplně "ukradené" ;-)


Neřeš, co se tě netýká!

Říkám si to vždy, když narazím na nějakou "ptákovinu" kolem, neboť se střídají dva základní pocity - "kašli na to", s úplně opačným "ozvi se, jinak se nic nezmění". Asi běžné myšlenkové pochody každého ve společnosti, ať se to týká politiky nebo čehokoliv jiného kolem nás, co nás sice přímo nemusí ovlivňovat, ale většinou nepřímo ovlivňuje kulturu a ovzduší ve společnosti nebo v nějakém oboru.


NSA, FBI, CIA vs. NSA.cz ;-)

Česká společnost je dosti zamořena různými mimozemšťany (mimoni), takže je stále dosti materiálu, na co se dá upozorňovat. O to více potěší, když se stane alespoň mírná náprava, když se někdo chytí za nos a začne se chovat trochu jako kulturní člověk s nějakou podnikatelskou úrovní, který nekrade ani texty ani grafický design.

Skoro před rokem jsem zmínil v příspěvku - Chcete se pořádně zasmát, jak nějaký takový mimozemšťan převzal kompletní Web design americké NSA.gov, tj. National Security Agency / Central Security Service z USA, včetně obrázku s odkazem na stránku NSA.gov, což je oficiální stránka této americké instituce.

Český provozovatel webu NSA.cz naprosto bezostyšně okopíroval kompletní design loga i hlavní stránky NSA.gov, kdy české stránky měly v době publikování mého příspěvku následující podobu (provozovali to takhle již několik let předtím):

Stránka NSA.cz ukradla Web design americké vládní instituci NSA.gov!

Jediný rozdíl byl ten, že linky na NSA.cz nevedly na originální stránky významné americké instituce, ale směřovaly na stránky Starhosting.cz, což je jeden z mnoha poskytovatelů čehosi na českém Webu ;-)

Jak vypadají ty české stránky dnes? Poučil se nějak český provozovatel toho okopírovaného designu? Dostal přes prsty přímo z USA nebo se jen chytil za nos? Posuďte sami, jak "opravili" ten ukradený design:

NSA.cz v roce 2009 - pokus o opravu ukradeného Web designu

Pěkné, což? Sice žádná moc radikální změna, ale alespoň něco se podařilo. Myšlení se ale jistě u daných mimozemšťanů nezměnilo, o tom jsem přesvědčen.

Ať žije hrdý český lev nebo ta chlupatá dvojocasá kočka, co se tam za hrdého lva vydává. Ahoj ;-)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jack Bauer a jini agenti by meli jiste radost, jak to pekne zmenili ;D

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem hodně řešil, když jsem svůj článek našel na úplně cizím webu, dnes už vím, že to nemá smysl, protože bych nic jiného nedělal. Mé články (ne přímo z blogu, ale z jiných projektů) jsem našel na stovkách jiných stránek, než jsem s hledáním přestal.
Dnes to vidím tak, že je prostě třeba být pořád o krok napřed, takže kopie mých věcí mi nebudou dělat žádnou "konkurenci"...

Anonymní řekl(a)...

Nejde o článek i logo. Znám stránky, které mi vykradli práci řádově za tisíce hodin. Většinou pomohlo důsledné trvání na odstraněné, kontaktování jejich providera apod. Trápit se kvůli práci za pár hodin nemá smysl, ale někdy si to prostě člověk nechat líbit nemůže. Osobně mám nejhorší zkušenosti s Poláky.

Anonymní řekl(a)...

To je parodie, a ta je zalozena prave na podobnosti.

Anonymní řekl(a)...

Teď je to možná jen "podobnost", ale až jako reakce na předchozí článek, kde jsem upozorňoval na naprosté okopírování a několikaleté používání ukradeného designu, včetně loga NSA ;-)

Tam se asi nejednalo jen o "podobnost", že?

Vembl řekl(a)...

Tohle je bohužel možné jenom v Čechách. Někdy je mi až líto, kam jsme to jako národ dopracovali. V USA ani jiné civilizované zemi na podobnou prasečinku nikdo ani nepomyslí, protože by dostal přes prsty. U nás si prostě nikdo s ničím hlavu neláme a bezostyšně se kopíruje. Jenom doufám, že se z toho morálního bahna někdy vyhrabeme a budeme zase národ sebevědomých kutilů, kteří si umí poradit za každé situace a jejichž vynálezy dobývají svět. Bohužel k tomu máme zatím opravdu hodně daleko, což je velká škoda. Neříkám, že v USA a v západních zemích vůbec je všechno super, ale nedávno jsem dostal opravdu velkou lekci od jednoho z mých klientů, který má velkou přepravní firmu v USA. Jeden z jeho řidičů mu volal na účet volaného přes operátora. Když domluvili ptal jsem se ho kolik za ty hovory na účet volaného platí a on říkal že podobných hovorů má hodně a stojí to dost peněz, ale že je zase dobré to, že když se spojení nezdaří, tak stačí zavolat, že se spojení nezdařilo a telefonní společnost hovor nebude účtovat. Já jsem se ho zeptal (jako typický Čecháček) - hele, kdybys tedy zavolal do telefonní společnosti a řekl, že se spojení nezdařilo, tak by ti vrátili peníze? A on mi na to řekl? Jasně, ale proč bych to dělal, když se hovor uskutečnil?

Snad se jednou dožiju toho, že podobný styl myšlení bude vidět i v Čechách.

Cayman řekl(a)...

2Vembl: Myslím, že ta změna morálky a narušeného myšlení bude trvat ještě pár generací a až děti našich dětí se toho (snad) dožijí. Díky za pěkný příklad z praxe a ať se daří s Adwebio službou.

Okomentovat