Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vlastníci všech domén, spojte se! Když bzízka se k bzízce naklání...

Go Out of Brain!Kdybych zrovna minulý čtvrtek nepsal, jak jedna česká firmička okopírovala Web design americké vládní agentury NSA.gov, tak bych si následujícího asi nevšímal. Nechalo by mě to také chladným, kdybych zrovna nepomáhal kamarádovi z USA vybírat název domény pro jeho přínosné stránky, jak jsem zmiňoval v předchozím příspěvku.

Když se chci ale někdy pobavit, třeba po nějaké pařbě nebo nočním dokončování nějakých projektů, když si chci zvednout náladu, jak jsou někteří lidé chudí duchem, tak si buď pustím nějaké opakování politických diskuzí v TV, příp. navštívím nějaké vtipné stránky na českém Webu.

Docela se zasměju na stránkách Webtrh.cz, kde se často najdou docela vtipné příspěvky, ať už se nějaký komik pokouší prodat neprodejné domény druhému komikovi, či když nějaký "podnikatel" hledá nějaké základní informace, např. zda potřebuje ŽL nebo zda musí zdaňovat příjem z Google Adsense ;-)

Jelikož se u mě také někdy projevují mírně zvrácené choutky samotrýznění, tak náhodně zabrouzdám i na stránky, kde obvykle padám ze židle. Poslední z úlovků "pro zasmání" je blog jednoho věhlasného spekulanta s doménami (kam se na něj hrabe Fandořina skřínečka), který mě naposledy neskutečně pobavil svým příspěvkem na téma - Ceska Asociace Drzitelu Domen.

Prý chce se svou partičkou založit asociaci držitelů domén (každý, kdo má +50 domén) s ročním poplatkem 3 tisíce českých, kdy asociace má spoustu zajímavých cílů. Ze stanov vybírám např. následující:
"...podpora a obhajování oprávněných zájmů členů v dané oblasti činnosti a péče o jejich profesní zájmy a odborný růst, dále podíl na tvorbě trhu a vzdělávání držitelů domén..."


Co má společného Ahyde, NSA.cz, Kavva.com a Penis.cz?

Jeden z organizátorů nově zakládané "asociace", kterému se mají zasílat žádosti o členství, má přesměrovanou svou doménu Starcevic.eu na stránky Kavva.com, což je stejná firma na kterou směřuje i doména NSA.cz s tím okopírovaným designem od americké vládní agentury NSA.gov, takže mě napadá, co to asi je za panáčky, kteří chtějí zakládat slavnou "asociaci" držitelů domén ;-)

Bude to snad asociace všech porušovatelů autorských práv a ochranných známek, když jeden z organizátorů je z firmy, která se takto chová na českém Internetu?

Hodil jsem tam dotaz do diskuze: "...může být členem slavné 'asociace' i firma, která kopíruje logo NSA.gov, jak vidno na NSA.cz?"

Odpověď mě docela pobavila: "Ano, muze. Neposkozuje zadneho obcana CR, nedela nic ilegalniho a neobohacuje se tim .. rozhodne ne. Ja nikde netvrdim, ze jsem Mirek Dusin a ani to nechci po clenech, ale obchod ma mit sva pravidla!"

Hezké, že? Okopírovat kompletně design stránek NSA.gov "neposkozuje zadneho obcana CR" a tedy "nedela nic ilegalniho" a hlavně, že "obchod má mít svá pravidla". Takové citáty by se snad měly někam tesat :-))

Zajímavé, že daný člověk, co takhle argumentuje, je provozovatelem i další vtipné stránky Cenik.cz, u které se plno lidí také nasměje, když vidí ty nabízené ceny za naprosto bezcenná jména domén - dnes např. doména nebankovni.cz za 1.200.000 CZK, americkyfotbal.cz za 90 tisíc, či advokat.co.cz za 100 tisíc českých. Jestli se chcete zasmát, tak se tam schválně mrkněte ;-)

Ceník domén na doméně Cenik.cz

Mimochodem, kdo je vlastníkem domény Penis.cz a na jaké stránky směřuje daná doména? Správně, na doménu Cenik.cz :-))

Tak co, chcete se stát členy "asociace" domainerů typu Cenik.cz, NSA.cz, Penis.cz nebo Mrdka.cz, dle pravidla svůj k svému? Já, každopádně, zůstanu. Sice "bzízka se k bzízce naklání", ale abych musel být v takové partičce se svojí sbírkou asi 100 domén, to tedy opravdu ne ;-)

(Pro domainery: Chlapci, já vím, že vám ten business docela sype. Neberte mi ale ten můj názor, stejně jak já vám neberu ten váš!)

Viz také - Chcete se pořádně zasmát?

19 comments :

Anonymní řekl(a)...

luxus .))

Anonymní řekl(a)...

Vida, tak to vypada, ze to s tim "dopisu drafty a koncim" nebylo mysleno zas tak vazne :) Coz je dobra zprava.

Jinak zrovna nedavno jsem se taky pekne nasmal. Chtel jsem pro jeden budouci miniprojektik, ktery by bezel spis ze zajmu nez s cilem vydelavat miliony, koupit domenu, kterou uz nekdo vlastni, ale nevyuziva. V duchu jsem si urcil max. cenu, kterou bych byl ochoten prijmout (v radu jednotek tisic). Jak jsem se pak nasmal, kdyz za nijak zvlast hodnotnou domenu chteli asi pul milionu Kc. Tak jsem si holt zaregistroval jinou (mozna i lepsi) za 270Kc :)

Anonymní řekl(a)...

Hezký článek, opravdu mě pobavil:-). Nejlepší jsou ty ceny domén na cenik.cz:-)

Anonymní řekl(a)...

2perfekcionista: Neboj, myslel jsem to vážně. Nejsem jako všichni ti ostatní, co stále dokola "končí" a znovu začínají. Opravdu poslední příspěvek je už dávno nachystán a ve stavu Scheduled, tj. bude se automaticky publikovat.

V tom (před)posledním příspěvku - Sbohem a díky za všechny ryby, jsem sice zmiňoval, že budu publikovat jen všechny rozepsané příspěvky. Než je ale všechny dokončím, tak si sem-tam dovolím vsunout něco aktuálního, ať to tady není takové nudné :-)

Anonymní řekl(a)...

Přiznám se, že se ve volných chvílích sem tam pobavím na webu webtrh.cz... Novodobý zlatokop pořídí doménu, a za pět minut se ptá ve fóru "Ohodnocení domén", jakou by asi ten jeho skvělý úlovek mohl mít cenu... A ve skrytu duše doufá, že mu ji někdo ocení aspoň v řádu desetitisíců (haha).
Tedy ono by to bylo (jen) k smíchu, kdyby ti kšeftaři neškodili (což už tady Cayman trefně mnohokrát uváděl). Každopádně (podle mých poznatků) jsou tzv. "domaineři" sorta lidí, kteří nikdy nepochopí, proč by bylo lepší se na celý "byznys" vykašlat a místo toho dělat něco rozumějšího. A tak se tihle takyobchodníci budou stále a dále divit lidem, kteří na podobné obchody nemají buňky a žaludek, proč jim ty doménové výdělky tolik závidí... Chjo...

Anonymní řekl(a)...

Ja se dneska pobavil tady

http://blog.liver.cz/budu-domenovy-spekulant/

Anonymní řekl(a)...

Porad nejak nechapu co te na tech spekulantech tak zere. Porad se zaklinas heslama jako
"(Ne)řešit to, co se nás (ne)týká, je jediná obrana zachování (ne)zdravého rozumu" a pritom podstatna cast tvych prispevku se toci kolem toho, kdo vsechno ti lezi v zaudku a to neni zrovna produktivni. ...Peace bro...

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Myslím, že jsem ti to už několikrát vysvětlovat, ale ty to nikdy nemůžeš nepochopit. U toho titulku, který cituješ, jsi třeba zapomněl doplnit otazník, pak by ti to možná dávalo více smyslu.

Jinak, pro jednoduchost, abys to pochopil i ty: Vadí mi, že Internet zamořují reklamním balastem zaparkovaných stránek, parazitují na cizích jménech a obecných pojmech, ztrácí svůj čas, který by mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu - třeba uklidit kolem svého baráku ;-)

Jak jsem ale už psal, lidi jako ty tohle nikdy nepochopí. A víš, jak se takovým lidem říká?

Anonymní řekl(a)...

Ještě se zkus zamyslet, jaký je rozdíl mezi váženými spekulanty s obilím, ropou, pozemky, akciemi, atd., kteří mi vůbec nevadí, a spekulanty s doménovými jmény, kde je jen zaparkovaná reklama. Blik? Nic?

Tak ještě jeden pokus:

Srovnej spekulanty s komoditami nebo s akciemi se spekulanty s doménami typu BillGates.com, Ministerstvovnitra.cz,... Blik? Ještě nic?

Anonymní řekl(a)...

Koukam ze nemas ani moc rad lidi co s tebou proste nesouhlasi.
Asi je fakt, ze lidi jako ja tohle nikdy nepochopi. Mimochodem, jak ze se jim to rika?
Domeny neprodavam ani neparkuju, jen mi ti lidi proste nevadi. Fascinuje me ta tvoje zast. Kazdej si hleda svoje misto na svete a nevidim duvod proc nenavidet ty, co to delaj jinak nez ja.

Anonymní řekl(a)...

A ty se mnou nesouhlasíš? Z tvého komentáře výše zní jen otázka, proč nemám rád spekulanty s doménami :-))

"Porad nejak nechapu co te na tech spekulantech tak zere."

Věz také, že to opravdu není žádná "zášť" a to, že tobě tito paraziti nevadí, svědčí jen o tvé lhostejnosti ke špatnostem kolem tebe. LHOSTEJNOST. Víš, co to je?

Anonymní řekl(a)...

No vidis. A pritom to ani tak nebyla otazka jako spis rypnuti, nad tim kolik s nima zabijis casu "pane produktivito".
Asi se tem evil spekulantum budu muset podivat vic na zoubek, kdyz uz bych teda mel mit vycitky, ze tak LHOSTEJNEJ clovek jako ja dovoli aby volne pobihali kolem :)

Anonymní řekl(a)...

Tyto články mi připadají jen jako honění vlastního ega.

Anonymní řekl(a)...

Možná, až budeš pomáhat kamarádovi, který hledá volný název domény, tak pochopíš...

Anonymní řekl(a)...

V tomto případě nemohu než zcela souhlasit s Caymanem.
Kdo je ke špatnostem lhostejný, pomáhá zlu vítězit... Mně ty Caymanovy články o domainerech přijdou ještě jako docela dost jemné. :-)
(Nakonec info pro domainery: domény temnesily.cz nebo plodimzlo.cz jsou stále volné :-))

Anonymní řekl(a)...

"Přiznám se, že se ve volných chvílích sem tam pobavím na webu webtrh.cz..."

CzechFan: pokud se chodis pobavit na WebTrh, tak jsi jeste ubohejsi nez nejubohejsi clovek na WebTrhu.

Reklamy na internetu jsou, protoze nekdo na ne klika. Ne obracene.

Anonymní řekl(a)...

Cayman: "Možná, až budeš pomáhat kamarádovi, který hledá volný název domény, tak pochopíš..."

Mam pocit, ze uz si psal, ze preci jen jste nejakou domenu nasli. Sice nevypadala mozna tak libive jako billgates.com, ale zalezi na tom? Dobre vis, ze ne. A to, ze na billgates.com nebo ruznych ceskych strankach je parking? Mno tak je no .. lidi si slovicko jako google, twitter, yahoo atp. zapamatujou taky velice dobre.

A jestli si nekdo spekuluje s tema "peknyma" domenama? Tak at to dela, kdyz ho to bavi.
Jestli pak nekdo koupi domenu obleceni.cz za 1.1M a vi, ze se mu to casem vrati nebo ze to je pro nej prestiz? Proste pro nekoho muze byt domena luxusni zbozi jako rolls royce pro jineho.

Cenik.cz - co je naplni serveru? Mozna pro znaleho cloveka pobavit se jako na lamer.cz nebo jednou za rok tam prodat domenu za 40k mene zdatnemu uzivateli. At to ci ono, ucel to mozna splni.

Nemuzes cekat, ze vsechno bude ruzovy jak si to predstavujes, pises o tom nebo jak by sis to pral. I presto, ze je internet pro nekoho virtualni svet, pro me je to jen obraz toho skutecneho.

Anonymní řekl(a)...

2ceskytelecom: Díky za rozumný komentář, který pěkne shrnul podstatu. Myslím, že jsi přesně vystihl, jak jsem to asi myslel.

Ad "Nemuzes cekat, ze vsechno bude ruzovy jak si to predstavujes, pises o tom nebo jak by sis to pral..."

To je právě ten můj jiný přístup, pokusit se to trochu změnit, aby ten virtuálně skutečný svět byl trochu příjemnější.

Anonymní řekl(a)...

Na podobné téma byly právě publikované nějaké další reakce na českém Internetu:

- Česká asociace držitelů domén - pochybný vlastník, pochybné cíle...

- Doménoví spekulanti zakládají asociaci

Okomentovat