Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak rychle vytvářet Web aplikace a programovat na trochu vyšší úrovni

Mám tady další pokračování z cyklu o RAD Tools, které používám na některé projekty pro koncové zákazníky, příp. které jsem se musel naučit při práci na nějakých větších zakázkách ve světě.

Podobně jako NetObjects Fusion, tak ani následující nástroj není jediný, který používám, no a také se nehodí na všechny typy Web projektů, které každého vývojáře v profesním životě potkávají.

Nutno zdůraznit, že záleží vždy na znalostech a zkušenostech vývojáře, zda dokáže vybrat ten správný vývojový nástroj, programovací jazyk, vývojové prostředí. Záleží, jak dobře umí nějaký nástroj a jak dokáže využít všech jeho možností. Především je ale důležité, zda je vůbec schopen vytvořit smysluplný výsledek - za jak dlouho a jak kvalitně.

Někomu totiž nepomůže ani žádná kouzelná hůlka ;-)


Jak rychle a kvalitně vytvářet Web aplikace?

Minule jsem zmínil, jak rychle udělat Web stránky pomocí NetObjects Fusion, nyní je potřeba trochu pokročit v technologiích a pro neznalé uvést, jak také možno rychle vytvářet Web aplikace (většina snad asi chápe základní rozdíl mezi Web stránkami a Web aplikacemi).

Několikrát jsem už někde v příspěvcích nebo komentářích zde na blogu zmínil nástroj CodeCharge Studio, což je (nejen dle mého mínění) opravdové "Porsche" mezi vývojovými nástroji pro aplikační programátory.

Viz např. - Co mě baví aneb které zboží se prodává samo?

"Kdo by dnes psal ručně veškerý kód, když existují dobrá integrovaná vývojová prostředí (IDE) a kvalitní nástroje pro rychlý vývoj (RAD), generátory kódu i uživatelského rozhranní (GUI), jako jsou např. CodeCharge,..."


CodeCharge Studio - Rapid Web Development Tool

"CodeCharge Studio provides the fastest way to build your applications with support for virtually all databases, web servers and web technologies - Rapid Web Application Development and Visual Web Reporting, PHP Web RAD IDE Code generator."

CodeCharge Studio


Co považuji za největší přednosti tohoto RAD nástroje?

CodeCharge Studio (CCS) je asi jeden z nejlepších nástrojů (ve své cenové kategorii), na který jsem narazil. Projekty, kde je možno využít CCS, patří k těm kvalitativně nejlepším, na kterých jsem pracoval, neboť tento nástroj se hodí na tvorbu libovolně náročných Web aplikací, které jsou založeny na různých databázích.

Líbí se mi bohatost všech základních funkcí, jako jsou Menu Builder, profesionální Web Reporting, Web Calendar, Flash Charts, Ajax funkce, že podporuje databázové Stored Procedures, integruje VSS/CVS Source Control, což je ideální na týmový vývoj a spolupráci více vývojářů.

"The Next Generation Web Development Tool!"

Pro rychlý návrh Web aplikace se hodí zabudovaný Application Builder, kde stačí zvolit jednu z podporovaných Code Language, vybrat databázi, definovat způsob autentifikace uživatelů a vybrat tabulku, která obsahuje seznam uživatelů a jejich hesla (vytvoří se automaticky Login stránka).

Z databáze pak stačí vybrat všechny tabulky, které chceme mít zahrnuty v nové Web aplikaci, definovat pro ně způsob zobrazení dat a povolenou úroveň přístupu jednotlivým skupinám uživatelů. Na závěr pak stačí vybrat jaké chceme mít Menu, zda Vertical / Horizontal, Header / Footer stránky, jaký CSS styl chceme použít z mnoha nabízených a pak jen Publishing in progress...

CodeCharge nám po stisknutí tlačítka vygeneruje všechny stránky Web projektu, které můžeme dále upravovat dle konkrétních potřeb ve vizuálním návrháři (stále žádné psaní kódu). Níže uvádím jen základní obrázky pro inspiraci, neboť způsob návrhu Web aplikací v CodeCharge nejde moc popisovat a každý si to musí osobně vyzkoušet ;-)

- Design stránek s využitím obecných templates:

CodeCharge Examples

- Vygenerovaný HTML kód:

CodeCharge Examples

- Současně je dostupný i vygenerovaný PHP kód (při výběru PHP Code Language nahoře):

CodeCharge Examples

- První design je možno si prohlédnout ve Web browseru:

CodeCharge Examples

Tvorba Web Reports je kapitola sama pro sebe a profesionální Web Reporting nástroj ocení každý programátor, který se někdy pokoušel ručně programovat nějaké tiskové sestavy na Webu, ať už v PHP, ASP, Javě, ColdFusion nebo v Perlu. Kdo využije maličkosti jako jsou Web Calendar Builder nebo takový CSS Style Builder, je asi snad jasné ;-)


Vysoká produktivita a kvalita vývoje?

Myslím, že není třeba moc diskutovat o výhodách tohoto RAD nástroje, neboť stačí CodeCharge Studio vyzkoušet a pak porovnat nějaké ruční metody tvorby Web aplikací. Kdo má tedy zájem, tak může vyzkoušet free evaluation verzi na 20 dnů, kdy každý sám může otestovat, co bylo již mnohokrát ověřeno a vyzkoušeno :-)

CodeCharge Studio 4.1 (Full Version: $499.95)
- plná verze bez omezení s podporou technologií ASP (VBScript), .NET (C#), .NET (VB), PHP, ColdFusion, Perl, Java Servlets, JSP

CodeCharge Studio 4.1 (Personal Edition: $199.95)
- omezení na 100 pages a podpora jen jedné z technologií popsaných u plné verze

Ještě pár příkladů stránek, které byly vytvořeny pomocí CodeCharge, abych předešel obvyklým dotazům:

- Date My Friend

- Maternity and Gifts for Baby

- SBU University Calendar

- 48 Straight and Jeep King of the Mountain

Z komentáře zde na blogu: "CodeCharge je fakt efektivní nástroj. Dříve jsem používal NetObjects, ale tohle mi připadne jednodušší a lepší."

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

K CCS se hodí ještě pořídit CodeChargeTools - http://www.codechargetools.com/ a je to kompletní :-)

Anonymní řekl(a)...

A kdy budou tyhle všechny úžasné generátory generovat validní kód? Nebo jinej paskvil než tr.td?

Anonymní řekl(a)...

Možná, až se dokopeš k tomu, že si opravíš nabízené obecné templates dle svých přesných potřeb a nebudeš spoléhat jen na nějaké nástroje, že všechno udělají za tebe. Používat výkonné RAD nástroje znamená také umět s nimi pracovat ;-)

Anonymní řekl(a)...

Mohl bych se zeptat, zda ma nejaky hlubsi vyznam to tvé casto pouzivane "...které jsem se musel naučit při práci na nějakých větších zakázkách ve světě"?

Jde mi o to "ve svete" a ptam se proto, zda u nas je spise pravidlem takove nastroje nepouzivat a ve svete se vice pouzivaji takove IDE na vyvoj?

Anonymní řekl(a)...

Proč zmiňuji to "ve světě"? Jednoduše proto, že v ČR žádné velké zakázky nikdy neseženete, neboť velké firmy dávají zakázky jen velkým dodavatelům. V cizině může ale být i "malá zakázka" oceněna jako "velká zakázka" v ČR a navíc, nikdo většinou nehledí na to, zda dodavatel je malá nebo velká firma, zda je to kontraktor nebo Inc, Ltd, PLC, LLC,...

Ano, výkonné IDE nebo RAD nástroje se více používají v cizině, neboť tam si více váží programátorského času a trochu více přemýšlejí co a za kolik ;-)

Anonymní řekl(a)...

Muzu se zeptat, jestli bude jeste nejake pokracovani o tech RAD? Nejak je vsechno zamereno jen na web. Nebo delate jen webovske aplikace? Dekuji, Honza.

Anonymní řekl(a)...

V Draftu mám ještě pár rozdělaných příspěvků na tohle téma, takže pokračování ještě bude. Začal jsem těmi jednoduššími a levnějšími nástroji.

Jinak, dělám hlavně klientské aplikace, Web apps jsou jen doplněk (jedna z GUI variant) k plnohodnotnému řešení.

Okomentovat