Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Diamonds are a Girls Best Friend (Marilyn Monroe) aneb nejlepší investice v loňském roce

Marilyn Monroe - Some Like It HotNechtěl jsem tento příspěvek publikovat před Vánocemi, aby to nevypadalo, že jako vánoční dárky nakupuji jen zlato, stříbro, drahé kamení... a diamanty.

V rámci ale nového cyklu příspěvků Po uzávěrce tohoto blogu, se snad následující zamyšlení hodí jako tip pro někoho, kdo neví, do čeho by mohl investovat své vydělané peníze, samozřejmě, kromě investice do znalostí a zkušeností, které mají stále nadčasovou hodnotu a to v každé době, za každé finanční krize, před ní i po ní ;-)

Znalosti a zkušenosti jsou totiž něco úplně jiného, co nám nikdo nikdy nevezme, nezdaní, nikdo na nás nebude parazitovat. Je to také mnohem lepší investice jak do nějakých garáží, na které stejně brzy nikdo nebude mít, neboť všichni budou rádi, že mají vůbec nějakou klidnou, nudnou nebo zábavnou práci a že vůbec vydělají těch pár korun na pouhý benzín.

Poskytujete služby nebo přesouváte krabice?Jedině znalosti a zkušenosti vám nikdo nesebere, žádná inflace je nedevalvuje, žádný čínský výrobce nemůže...Čti více...


Co je jedna z nejlepších investic?

Mimo všechny ty rizikové způsoby investování, jako jsou akcie krachujících firem, cenné papíry a dluhopisy zadlužených států, komodity, jejichž cena kolísá dle toho, co kdo řekne někde v novinách nebo jakou mají zrovna šejkové náladu, tak stále platnou hodnotou jsou drahé kovy. Není to můj výmysl, ale dlouholetou praxí podložená zkušenost, neboť zlato a diamanty budou vždy platidlem, které má alespoň nějakou hodnotu ve srovnání s těmi zelenými papírky.

Potvrdil mi to i kamarád, jehož firma je členem diamantové burzy někde v Holandsku a který se již několik let věnuje nákupu a prodeji investičních diamantů. Současně provozuje v cizině i velkoobchod s drahými kameny, kdy jeho obrat, hlavně po nástupu finanční krize, svědčí o mnohém.

Zlato má a bude mít vždy svou hodnotu, když je v nějaké smysluplné podobě, tj. spíše zlaté mince nebo cihličky. Jednou z nejlepší investicí jsou ale diamanty, příp. brilianty ve špercích, což je jedna z dobrých dlouhodobých investic, stejně jako investice do nemovitostí. Je to určitě mnohonásobně lepší, jak konto plné peněz, které každý den jen ztrácí hodnotu.

Spekulantům všeho druhu se ale jistě takový způsob investování nelíbí, neboť preferují spíše nějaké rizikové investice založené na rychlém točení peněz a např. na pohybu větru, tj. odkud zrovna fouká a kde je největší vejvar. Investice do diamantů má ale mnoho svých výhod, od snadné přenositelnosti (taková Java mezi platformami) ve srovnání třeba s nemovitostmi, které můžou vyhořet, vezme je povodeň, musíme pro ně hledat nájemníky nebo kupce,...

Stačí domácí trezor nebo bezpečnostní schránka v bance a v malé krabičce se může skrývat pěkně velké jmění, které má stálou platnost a dá se příp. proměnit za papírky kdekoliv na světě.

Co takhle např. malý briliantový prsten za 115 tisíc nebo malé naušnice za necelých 80 tisíc?

Briliantovy prsten     Briliantove nausnice

Pozornost určité vyvolá i briliantový náhrdelník za necelých 480 tisíc bez DPH :-)
Briliantovy nahrdelnik
(V případě nákupu diamantů, či vybroušených briliantů, musíme ale nakupovat od spolehlivých dodavatelů, kdy každý kousek musí být doplněn i příslušným certifikátem s celosvětovou platností.)


"Diamonds are a Girl's Best Friend!"

Hodí se jistě "stylová" píseň Marilyn Monroe, největší odbornice na dané téma - "Diamonds are a Girl's Best Friend", z jednoho skvělého filmu "Gentlemen Prefer Blondes" (Páni mají radši blondýnky), což ale není mnohdy pravda ;-)

- Marilyn Monroe: "Diamonds are a Girl's Best Friend"

"He's your guy when stocks are high
But beware when they start to descend
It's then that those louses go back to their spouses
Diamonds are a girl's best friend...
"



Text a píseň ke stažení je na oficiální stránkách slavné hvězdy Hollywoodu 50. let a komu se nelíbila v těch růžových šatičkách, tak si dovolím ještě jeden song pro "přátele italské opery", který předvedla jako Sugar Kane (Kowalczyk) v ještě lepším filmu "Some Like It Hot" (Někdo to rád horké).

- Marilyn Monroe: "I Wanna Be Loved By You"

"I wanna be loved by you, just you,
Nobody else but you,
I wanna be loved by you, alone,
Pooh pooh bee doo...
"




Na co nezapomínat při investování do čehokoliv?

Při investování bychom ale neměli zapomínat na to, k čemu jsou dobré všechny investice, na co budou sloužit, jaká bude jejich hodnota za pár let. Čas je totiž neuchopitelná hodnota a jsou místa, kam si žádné peníze ani jiné podobné investice nevezmeme ;-)

Crypt of Marilyn Monroe at Westwood Village Memorial Park Cemetery in Los Angeles, California
(Note: Marilyn Monroe's photos are from commons.wikimedia.org database of freely usable media files, and in the public domain.)

14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Diamanty, oproti nemovitosti, člověk těžko pronajme, a nemá tak z toho žádný příjem, pouze je v případě nutnosti může prodat. A o tom, že je cena diamantů uměle držená vysoko právě velkými obchodníky, kteří je odkupují a nechávají jich na trhu málo, aby jejich cena byla vysoká ani nemá cenu mluvit. Diamanty jsou jak americké dolary, jak je jednou "Čína" vrhne na trh, tak bude jejich hodnota kdo ví kde...

Jistě mají hodnotu, ale právě teď v dobách rizikových, je jejich cena více než přehnaná, a je pozdě na to je nakupovat, to měl člověk dělat, když šly akcie nahoru a cena zlata apod. byla dole.

Navíc z diamantu se člověk nenají, a na není to zrovna ideální prostředek směny, když jeden stojí 100k.

Jen chci poukázat i na možné nevýhody, je bláhové se domnívat, že jakýkoliv statek je trvalý. Až už jde o zlato, diamanty, či státní dluhopisy, všude je riziko, a když se člověk o věci nestará, tak ztratí vše. Moje pra-babička měla něco taky ve zlatě, jenže to schovala tak dobře, že to zlato od její smrti nikdo neviděl :), takže všechno má své zápory :).

Jinak, když už něco nakupovat, tak je vyložená blbost kupovat slitky, ale je třeba kupovat zlato s numismatickou hodnoutou (mince atd.). Jo a šperky jsou určené na nošení, když vidím, jak má někdo zlatých prstenů, náušnic a jen si je jednou za rok prohlídne v krabičce, tak je mi z toho smutno, pak je stejně problém je prodat.

Anonymní řekl(a)...

"Jistě mají hodnotu, ale právě teď v dobách rizikových, je jejich cena více než přehnaná, a je pozdě na to je nakupovat..."

Právě proto má také příspěvek v názvu ...aneb nejlepší investice v loňském roce ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Já bych spíš řekl v předloňském (tedy roku 2006), co sleduji českou burzu, tak šla celý rok dolů, takže cenné kovy nabíraly na atraktivitě.

Ale jinak máš pravdu, je třeba i se zlatem a podobně počítat. Taky jsem si koupil pár (jen stříbrných proof) platidel od naší mincovny, je to pěkná investice. Více bych toho ale mít nechtěl, když je mám doma, tak se o ně bojím a mají špatnou likviditu, těžko se prodávají, oproti akciím atd.

Podnikatel potřebuje mít peníze na dosah ruky, co ty si o tom myslíš?

Podle mě se nejedná o ideální investici, protože člověku nic nevydělává (k jeho měsíčnímu příjmu), je to taková železná rezerva.

Anonymní řekl(a)...

Určitě to tak bude, když obchodník s diamanty říká, že půjdou nahoru, tak půjdou.

Přesně to se stalo i s mojí nemovitostí, realitní makléř říkal, že půjde nahoru a ona stoupla o celých -10% :)

Svět Caymane, a to ti řekně každý bankéř, je o důvěře. Když celý svět se bude řídit tvými radami, tak stačí říct, že diamanty půjdou nahoru a oni půjdou, když řekneš že půjdou dolů, tak oni půjdou, protože všichni budou jednat tak jak říkáš.

Anonymní řekl(a)...

2Jaromír: Podnikatel musí mít samozřejmě nějaký provozní kapitál k ruce, aby se hned nemusel zbavovat nějakých aktiv, prodávat nějaké akcie, či vypovídat dlouhodobé vklady. Takový pohyblivý kapitál se dá ale naplánovat, přece víš, jaké máš náklady, jaké tě čekají investice v novém roce, uděláš si nějaké rezervy, můžeš předpokládat i mimořádné výdaje.

Mně šlo o další možné investice, co s úplně volnými prostředky, když všechno nejsi schopen utratit.

Máš pravdu, že diamanty nikomu nepronajmeš, ale je to větší jistota, jak volné peníze, které ti také nic nevydělávají, když je nechceš už vrážet ani do akcií ani do nemovitostí, neboť těch máš již dostatek.

Diamanty nebo zlato jsou právě něco úplně jiného jak USD nebo barel ropy, to je dobré si uvědomit. Dolary stačí natisknout, ale diamanty ti žádný alchymista ani u Rudolfa II. jen tak nevyrobí ;-)

Vím, že teď je jejich cena vysoká, proto jsem psal o loňském roce, kdy na záčátku roku, než začaly padat všechny akciové kurzy a měny to bylo něco úplně jiného. Vem si, kolik byl kurz dolaru a kolik stál barel ropy a jaká je cena dnes.

Anonymní řekl(a)...

2Markonius: Nesmíš také věřit každému rádoby odborníkovi, co někde něco plácá a půlka národa na to skočí.

Nevím, co máš za nemovitost, že ti cena klesla (cena NEBO hodnota??), jak jsi přišel na to, že ti něco kleslo? Opravdovou cenu přece poznáš, až když najdeš kupce?! Zeptej se na to svého makléře ;-)

Musíš si také uvědomit, že jen velmi málo opravdu lukrativních nemovitostí má šanci na tom malém předraženém českém písečku. Jestli máš nějaký panelák, tak se vůbec nedivím, že ti hodnota klesla a ještě bude klesat. Podobně na tom jsou i rodinné domky někde za městem, kterém budou za chvíli také neprodejné, jestli nejsou na dobrém místě.

Máš pravdu, že o všem rozhoduje důvěra lidí v různé trhy a komodity. Doplnil bych ještě to základní - musí nějaký trh vůbec existovat! Dolar ani ropa nejsou normální tržní komodity, neboť jsou spíše politickou záležitostí a dají se ovlivňovat úplně jinak.

Podobně, o trhu nemovitostí v ČR se také nedá vůbec mluvit jako o trhu - zde sedí spíše pojem chaos na realitním trhu.

Anonymní řekl(a)...

Existuje plno způsobů investic a diamanty nebo zlato nejsou nic výjimečného, spíše je to taková statická (nepružná) záležitost. Chce to posuzovat rizikovost investic a taky dobu, na kterou se dělá - 1 rok nebo 5, 10 a více let je taky dosti podstatný rozdíl. Jak se díváte na tohle?

Anonymní řekl(a)...

Moji investicni strategii v roce 2008 bylo neinvestovat. A vyplatilo se, alespon tady v USA. :-)

Anonymní řekl(a)...

Přítelkyni jsem před rokem dal zásnubní prsten v hodnotě mnoha desítek tisíc. Pominu vše ostatní a budu na to nyní nahlížet jako na "investici" - ač to je z bílého zlata s diamantem (vč. certifikátu) od velmi renomovaného prodejce, tak si nemyslím, že by to byla bůhví jak výhodná investice. Naopak kdybych to chtěl zpeněžit tak odhaduji, že prodělám 30-50% - tedy pokud bych vůbec našel vhodného kupce, který by byl ochoten koupit. Naproti tomu opravdu raději preferuji rizikové investice (konkrétně do technologií a dlouhodobě), které mi zdá se vycházejí daleko lépe :o)

Anonymní řekl(a)...

2Milan: Jasně, při okamžitém prodeji nebo prodeji za pár měsíců z toho takový zisk nebude. Vem si ale, že tou "investicí" byly i zářící oči tvé přítelkyně, což má také nějakou (vysokou) hodnotu. Řekl bych, že možná nevyčíslitelnou.

Možná "insvestice" nebylo to přesné označení, neboť pod tím si každý představuje něco jiného - třeba pravidelný měsíční příjem (z pronájmu), či rychlý zisk (při prodeji), příp. milionový příjem při prodeji nějakého nového produktu nebo technologické firmy (exit).

Anonymní řekl(a)...

Však přesně, "investice" to byla až na zcela posledním místě. Prvořadý byl první dojem a také to co symbolizoval. Což se povedlo mimořádně.
( http://www.niessing.com/images/overview_prod/spanarz_/spanarz_p_c_a4_of.jpg )

Rozumím Ti, myslels "investici" coby uchovatel hodnot. Na čež neexistuje žádný 100% recept. Z hotovosti ukrajuje inflace, cizý měny ohrožuje pohyb kurzu, diamanty / umělecká díla / luxusní hodinky / veterány zase nízká likvidita spolu s mnohem menším okruhem kupců atd. Takže diverzifikovat a "doufat" :o)

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, "kam jsem uložil volné peníze" by bylo asi lepší vyjádření té "investice" do diamantů. Je to podobné, jako když někdo nakoupí obrazy nebo nějaká jiná umělecká díla. Pronajmout je nemůže, ale k něčemu to slouží. Diverzifikovat portfolio je nutné, ale "doufat" snad není ani moc nutno ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nic proti diamantům. Jsou tak krásné :)

Ale pozor, mají i velké nevýhody a svá úskalí. Už jsem o tom krátce psal zde: http://aakjh.blogspot.com/2008/12/diamonds-are-forever.html

Jinak pěkný článek.

Anonymní řekl(a)...

"Jsou tak krásné..." Souhlasím, na krásných ženách doplňují celkový umělecký dojem :-)

Okomentovat