Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chtěl bych někdy dělat nějakou pěknou, nudnou a klidnou práci

I am really angryDen blbec, kdy si ověřuji stále dokola, že mě ty počítače začínají někdy pěkně štvát. Asi každý kolem počítačů někdy narazí na situace, které jsou mimo naši kontrolu a které ovlivňuje nějaká vyšší moc nebo co.

Když se ještě nakupí více problémů naráz, tak si fakt někdy říkám, zda by nebylo lepší nic neumět, nenabízet nikomu žádnou odbornou pomoc (nic neumím, nemůžu pomáhat), dělat nějak nudnou práci (razítkovat na poště obálky), no a spíše hledat a žádat o pomoc druhé :-)

Jeden příklad, kdy den opravdu nestál za nic...


1. Malware virus - zahřívání :-)

Začalo to večer, když jsem kamarádovi slíbil, že mu opravím počítač, tj. vyčistím PC od nějakého záhadného viru. Přibližně jsem věděl, co je za problém, neboť v Google vyhledávači se zobrazovaly divné výsledky, první link vedl vždy na nějaké erotické stránky, někdy vyskakovaly okna s nápisy "Pozor, jste zavirovám, klikněte zde pro odbornou pomoc!" atd.

Bylo mi jasné, že PC nakazil nějaký Malware virus, kdy stačí, aby uživatel kliknul na link na nějaké stránce a už "je to doma". Věděl jsem, že kamarád používá aktuální antivirovou ochranu, má nainstalovaný i docela kvalitní Kerio Personal Firewall, tak celou akci jsem viděl na max. hodinku. Ha, jsem ale naivní, že ;-)

Nejprve jsem chtěl na daném PC updatovat poslední verzi antivirové databáze, ale ten virus byl z nějakého jiného těsta a např. download / update antivirové databáze nefungoval. Ping příkaz na všechny významné antivirové stránky (McAfee, Symantec, Avast, LavaSoft,...) byl přesměrován na 127.0.0.1, kdy etc/hosts soubor byl v pořádku.

Nainstaloval jsem Ad-Aware (LavaSoft), který obvykle po otestování PC vyřeší všechny problémy. Něco našel a odstranil, ale stále to nebylo všechno. Několikrát restart PC a další testování, ping na Symantec jde stále na localhost.

Další instalace, spuštění Windows v režimu nouze, testování pomocí programů McAfee Stinger, SDFix, Exterminate,... Vždy něco dalšího na disku nalezeno a odstraněno, průběžně desítky restartů, ruční opravy v registry, znovu testování všemi programy za sebou a stále nějaké problémy.

Na notebooku vedle hledání nápadů na Webu, stahování nových verzí programů, přesun přes Flash disk na vedlejší PC, opět nové instalace, restart,... Testování doplněno o skvělý MalwareBytes, který konečně našel a odstranil i ty poslední zbytky při zavádění Windows, no a po asi 150tém restartu a po asi 4 hodinách konečně voláme heuréka!


2. Nefunguje síť doma - vysílení ;-)

Kabelová přípojka vede do modemu a pak dál do Asus Wireless routeru (WiFi + 4 Ethernet + 2 USB), na který je napojený 2x zřetězený osmiportový 3Com OfficeConnect switch, takže kromě WiFi můžu kabelem připojit až 16 stanic, což tak skoro již využívám ;-)

První problém byl, že nefungovala síťová laser printer, takže nikdo nemohl tisknout v síti. Rychlé řešení bylo připojit tiskárnu přes USB přímo na Asus a změna tiskových portů. Dále nejde připojení v síti přes Ethernet, funguje jen WiFi. Takže znovu do práce...

Výměna a test základních kabelů, kontrola TCP/IP, ipconfig, restart všeho,... WiFi síť funguje, připojení přes kabely ne. Koukám na 3Com switch, který bliká sám od sebe na náhodných portech. Aha, vadný switch vypojuji, vypojuji i druhý také vadný?, hledám v šuplíku záchranné Asus WLAN adaptéry pro desktopy, rychlá instalace, opět tisíce restartů, vše šlape přes zabezpečenou WiFi.

Ha, tiskárna nefunguje v síti ani přes Ethernet kabel ani přes USB, takže ani takové dočasné řešení nic "nevyřešilo". Hmm, budu muset ještě otestovat všechny síťové karty, či nakoupit nové síťové vybavení, tiskárna zatím připojena lokálně ;-)


3. Zákazníkovi nefungují aplikace - doražení ;-(

Čeká mě konečně slíbená práce pro jednoho amerického zákazníka, což by snad mohlo být bez problémů, kdy by to měla být prácička na půl hodiny. Že ale já vůl vůbec slibuji nějaké termíny!

Mám asi dvě hodiny na instalaci požadované customization na aplikačním a databázovém serveru jednoho zákaznika, který to požadoval mít do konce dne nainstalované, aby mohl otestovat řešení před zítřejší uzávěrkou. Takže připojení přes VPN a Unix terminál do sítě zákazníka kdesi na Floridě, otestování funkčnosti před akcí, download všech upravených verzí programů...

Ha, FTP server nefunguje, jak teď mám stáhnout nachystaná data, scripty a programy? Takže, volám na podporu v US, diskuze o restartu, hodinka pryč. OK, vše stáhnuto, instalace nových databázových objektů pomocí scriptů...

"Pěkné", co na testu proběhlo bez chyb, tak na provozním serveru nefunguje tak lehce - plno nových invalid objects. Takže, příprava scriptů na recompile, spuštění, výpis a další recompile. Nahrávám data z poskytnutých .CSV a opět, jako bych to čekal, plno chyb spojených s importem (neexistující primární klíče, chyby validity),...

Poslední krok, 5 minut před slíbeným termínem, je nahrání a instalace knihoven a úprava nastavení Apache serveru, poslední restart Web serveru. Závěrečné otestování už dělám společně se zákazníkem. Aspoň, že tohle dopadlo docela dobře, chybí ještě dokončit poslední drobnosti, udělat export a zálohu všeho na backup server. To už snad dopadne dobře ;-)


Jsou dny, kdy svítá o něco dřív...

Poučení z tohoto příspěvku nikdo moc nečekejte. Snad, že je dobré nikomu neslibovat žádné závazné termíny, neboť nikdy nevíte, jaké technické problémy můžou nastat ve světě počítačů a žádný odhadovaný čas nemůže nikdy postihnout všechny případné situace, kdy čas nejde zastavit ani nikde koupit.

Tento den (noc) nebyl sice příliš typický, jak jsem třeba popisoval v příspěvku "Když práce je zábava", ale je to názorná ukázka, jak jednoduše může vypadat práce někoho kolem počítačů.

Nebylo by lepší třeba vyřezávat něco ze dřeva nebo razítkovat obálky na poště? Nic, jdu se alespoň konečně najíst, napít, vyspat, abych načerpal síly do dalšího boje ;-)

7 comments :

Jiri Benes řekl(a)...

neni spatne na zavirovany PC nainstalovat druhe Win a antivir. Antivirem nechat poradne zkontrolovat disk.

Anonymní řekl(a)...

"Čeká mě konečně slíbená práce pro jednoho amerického zákazníka, což by snad mohlo být bez problémů, kdy by to měla být prácička na půl hodiny. Že ale já vůl vůbec slibuji nějaké termíny!"

Presne, taky mam problem ze placnu termin, vypada to realne, ale posere se tamto, posere se tamhleto a pak je clovek rad ze to nejak vubec stihne.

Anonymní řekl(a)...

Pekne :) Pripomina mi to me boje s "nástrojem" (viz Kubrickova Odysea). Nastesti sem to nemel vsechno takle pekne v jednom dni :)

Pozn: pro boj s haveti se mi osvedcily nastroje a utilitky z ex. sysinternals (ted je vlastni MS)

Anonymní řekl(a)...

Teda, tenhle den ti nezávidím ;)

Anonymní řekl(a)...

Bohužel o tom je IT. Když řeknu někomu, že vývoj programu je jako umělecká práce, prostě nevím kdy bude hotová, protože je pořád co vylepšovat, tak se na mě dívají jako na blázna a člověka co chce z nich vytáhnout další peníze :-/

Anonymní řekl(a)...

2Honza: Jj, u vývoje programů to ale jde částečně omezit tím, že se udělá jen ten požadovaný a objednaný "základ" a všechna ta další zlepšení se odloží až na další verzi.

Zákazník tak dostane včas, co požadoval a ostatní "taškaříce" se mu můžou nabídnout později. Chce to hlídat ten poměr - náklady vs. užitná hodnota a nějak moc to nepřehánět s tím "uměním", jinak hrozí, že nějaký program nebude nikdy dokončen :-)

Anonymní řekl(a)...

Já si to taky dost často říkám, proč místo řešení problémů s IT nedělám něco jinýho. :-) Praxe mě už naučila, že termín kdy to bude fungovat se fakt nevyplatí ani odhadovat.

Okomentovat