Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kopírujete zahraniční řešení nebo jste autory originálního software?

Keep Right Go LeftStále více kolem sebe vidím jen nějaká okopírovaná řešení úspěšných Web služeb nebo software z ciziny. Chtěl bych něco nového a originálního pochválit a na zajímavé Web služby nebo dobrý software upozornit, ale nějak na nic v ČR nemůžu narazit.

Nemá někdo nějaký tip nebo nejste dokonce autory něčeho zajímavého a originálního?

Budu vděčen za všechna doporučení (v komentářích). Díky.


Proč někdo kopíruje úspěšná zahraniční řešení?

Zmiňoval jsem se o tom už mnohokrát dříve, např. v příspěvku - Metoda "zahrnout a rozšířit" je dobrá cesta, kdy je ale podstatný rozdíl, jestli někdo jen zahrne nějaké řešení, či se nechá inspirovat, a k tomu doplní něco originálního, čímž vytvoří skoro nový produkt nebo službu.

"Omluvitelné snad je, když někdo něco napodobuje ze studijních účelů, příp. si chce vyzkoušet nějakou technologii. Třeba studenti malířství se také učí tím, že malují - kopírují obrazy starých mistrů..."

Většinou je ale vidět napodobovatele, kteří nic nového nepřinášejí a ba naopak, jen dohánějí nějaké hotové a funkční řešení. Proč to? Jde opravdu jen o to ukázat laikům, že někdo vytvořil něco "nového" a na tom malém českém písečku sklízet smetanu? Není to trochu přízemní si takhle uspokojovat vlastní ego?


Chybí invence, takže všichni budou "jen" kopírovat?

Pochopil bych, kdyby někoho něco napadlo a začal na tom ze zájmu pracovat, neboť se mu to zdá jako dobrý nápad, kdy až pak někdy před dokončením náhodně zjistí, že něco podobného již existuje. To se pak nedá nic dělat a v takovém případě je logické pokračovat a snažit se přijít alespoň s něčím lepším, jak nabízí konkurence.

Většinou jsou ale české verze důkazem nedostatku invence a nápadů.

Vím, že je těžké apelovat v ČR na morálku v podnikání, když vzorem jsou pro mnohé právě ti "kopírovači" všeho možného, kteří začali své úspěšné podnikání okopírováním zahraničních služeb. Stále si ale naivně myslím, že všichni nejsou tak zkažení a někdo by se mohl zamyslet, o co na světě opravdu jde.


Jeden "malý" důvod proč vymýšlet originální řešení:

Stačí jen zvážit velikost českého trhu, kdy je snad každému jasné, že by s nějakou originální službou mohl, po úspěchu v ČR, uspět i někde v zahraničí (stačí jen lokalizace, jazyková verze, další doména). Každý originální software nebo Web služba pak bude mít v zahraničí vždy větší úspěch právě díky velikosti trhu a množství potenciálních uživatelů.

Jak se ale asi každý znalejší uživatel z ciziny bude koukat na něco okopírovaného, co se kvalitou třeba ani nepřibližuje originálu? Zvolí, samozřejmě, originál a český plagiátor je hned odsouzen k neúspěchu na evropském i světovém trhu. To je také dle mého ta nejlepší ukázka kvality nějakého řešení.

Nechtělo by to tedy před každým započatým projektem se nejprve zamyslel a říci si: "Proč to vlastně budu dělat?", "Má to vůbec cenu?", "Není rozumnější vymyslet něco lepšího a originálního?"

Jestli ale někomu to kopírování stojí za ztrátu morálky a osobního kreditu, tak to se nedá nic dělat, snad jen počkat na další (méně zkaženou) generaci.

Z té naivity nikdy nevyrostu, já vím, ale to mi vůbec nevadí ;-)

15 comments :

Anonymní řekl(a)...

Co tahle česká firma se svými produkty, jestli to je ještě česká firma :-))

"Software602, Inc. is an international software vendor that opened its US subsidiary in 1996."

http://www.software602.com/

meap řekl(a)...

Ahoj, podívej se na www.ontheroad.to. Je to portál pro cestovatele. V zahraničí sice máme konkurenci, nicméně řekl bych, že je v podobném stádiu jako my, ne-li za námi.

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co dnes nabízí Software602, ale díky za ten link na OnTheRoad, což vypadá docela zajímavě.

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze je to na podobne tema, jako psal nedavno Nosi http://www.nosi.cz/podnikani/napady-hodnot-7-10/

Anonymní řekl(a)...

Rammi, díky za link na Nosiho příspěvek (bohužel, tady na blogger.com se ty linky musí dělat krkolomně přes ručně napsaný <A href=""> tag.)

Je to pěkně zamyšlení, ale vidím v tom jeden základní problém:

"Projel jsem pořádně weby, co dělají podobnu věc jako chystáme my, omrknul všechny jejich věci, funkce a nápady..."

Jasně, že každý pak chce udělat "své" lepší a dokonalejší řešení, jak jsou nejaké stávající funkce. ALE...

1. nejprve je potřeba dohnat ten originál
2. potom je nutno přijít s těmi novými myšlenkami

Kdo ale ví, kolik toho připravují autoři originálu? Na kolika nových a revolučních myšlenkách již pracují? Může se totiž stát, že než někdo vůbec dostihne originální řešení, tak mu původní autoři již zase o kousek ujedou, udělají třeba i českou, německou, španělskou,... verzi a je vymalováno ;-)

Anonymní řekl(a)...

Pletu se, nebo je to reakce na přehled startupů na buzzmagu?
Pár zajímavých projektů tam je, ale také velká spousta kopií.

Anonymní řekl(a)...

Napadá mě pár důvodů, proč se někdo nechá "inspirovat" a udělá kopii úspěšné služby z ciziny. Chce si vyzkoušet, že to také umí, chce nabídnout českou verzi něčeho, co nikdy nebude české, má nápad na něco s lepšími funkcemi. Když to bude u nás úspěšné, tak proč ne?

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze pravdepodobnost toho, ze udelam projekt, ktery bude absolutne originalni, takovy co nikde nikdo na svete jeste neudelal je rovna pravdepodobnosti vyhry ve sportce :-) Vetsina autoru originalnich projektu jen proste jeste netusi, ze nejaky podobny projekt uz jinde existuje :-) Osobne nemam problem s tim si vzit inspiraci od neceho co uz nekde existuje a udelat si to po svem (podle vlastni predstavy a zapojit vlastni napady). Jak se rika, kdyz dva delaji totez nemusi znamenat totez.

Anonymní řekl(a)...

2PK: Není to reakce na buzzmag, nevěděl jsem, že tam něco mají. Ale díky za link, mrknu se, co tam prezentuje.

2MOja: jasně, že jsou logické důvody, třeba ta neexistence české verze. Kolik je ale takových "úspěšných" českých služeb?

Anonymní řekl(a)...

Evzene, originální projekt se často nepodaří, souhlasím. Většinou všechno už je hotovo v nějaké podobě a jen málokdo je schopen něco nového vymyslet. Taky je něco jiného "inspirace" a česká "napodobenina", která ani nedosahuje kvality originálu ;-)

Zajímavé by ovšem bylo, kdyby někdo v ČR začal kopírovat i všechna česká řešení. To bych pak byl zvědav na reakce. Co takhle vzít jakýkoliv český projekt, který vznikl "okopírováním" (inspirací) zahraničního úspěšného řešení a "okopírovat" ho ještě jednou jen tak z legrace? To by bylo najednou kříku, to by bylo tóčo na trhu, že :-)

Anonymní řekl(a)...

Jestli tedy nikdo nemá tip na něco dalšího českého "zajímavého a originálního", tak co takhle tipy na něco okopírovaného? To by stálo také za zmínku s následným porovnáním s originálem ;-)

Anonymní řekl(a)...

Re: Cayman Mno ja myslim, ze se to povedlo nechtene zrovna nam. Napovez.cz jsme zacali planovat a vymyslet nekdy v listopadu/prosinci 2007. Puvodni predpoklad spusteni byl brezen 2008. Nez jsme to domysleli do finalni podoby byl brezen :-) Plan spusteni byl posunut na kveten...zacali jsme psat a ejhle byl kveten a my jsme v pulce ... mno a v kvetnu se spustilo podobne ptejse.cz :-) Nakonec jsme napovez.cz spustili az 1.9. a to jeste v beta verzi, ktera obsahuje sotva tretinu veci, co tam mame naplanovano...kazdopadne ve velmi kratke dobe po sobe vznikly dva podobne projekty a to jeste predtim fungovalo poradte.cz :-)))

Anonymní řekl(a)...

Čau. Já jsem rozjel nový kšeft - www.spravainzeratu.unas.cz. Bylo by to dobré, kdybych měl finance na počáteční reklamu, ale bohužel jsem ještě student.

Anonymní řekl(a)...

A co bys řekl na naší Telfu? Nic nekopírujeme, minimálně ne vědomě:-)

Anonymní řekl(a)...

No není to tak, jak si to myslíte. Lokální kopie jsou důležité a hrát si na to, že jsem jediný originál je zbytečné. Třeba takové linkuj.cz. Můžeme říkat, že jsou ubohá kopie diggu ale na druhou stranu přitáhli do čech možnost sdílení linků v lokálním kontextu. To je důležité, protože pokud se uživatelé nenaučí s tímto pracovat, jen těžko můžete přicházet s převratnou službou. Lidi ji nepochopí.

Další věc je ta, že pokud to nezkusí tak nikdy nebudou čelit těm problémům jako provozovatelé v zahraničí. Tedy ani se je nebudou pokoušet řešit a třeba z řešení těchto problému vznikne nějaký nápad.

My jsme se rozhodli přinést do čech wiki jako službu. Už parkrát jsme se dozvěděli, že jsme kopíraci a tak vůbec. My k tomu přistupujeme odlišně než konkurence a tak když mi někdo řekne, že kopíruji, tak se leda zamyslím nad tím, že dostatečně nezdůrazňujeme naše vylepšení. Ale už při beta provozu se ukazují věci o kterých bych vůbec nevěděl, kdybych se do toho nepustil.

Prostě pokud chcete úspěšnou službu musíte vědět jak na to a pokud se to naučíte na lokální kopii úspěšné služby, tak je to zcela v pořádku.

A navštivte Abakowiki.cz a zřiďte si vlastní wiki :)

Okomentovat