Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Na velikosti (ne)záleží aneb je lepší malá nebo velká company?

Keep Right Go LeftStále častěji si ověřuji, že nezáleží ani tak na tom, co člověk čte, dle rčení z minulého století - "řekni mi, co čteš a já ti povím, jaký jsi". Každou osobnost více charakterizuje spíše to, co dělá, co řeší každý den, pro koho a jak pracuje.

Pominu-li bezdomovce, chronicky nezaměstnané, politiky a Karla Gotta, tak se nabízí jen dvě možné varianty. Někdo pracuje samostatně jako závisle nezávislý podnikatel, tj. podnikatel s menší nebo větší firmou, samostatný specialista, či odborník na volné noze. Druhá (větší) skupina lidí je pak někde zaměstnaná.

(Plno lidí ještě dokáže kombinovat nějaké stálé zaměstnaní a současně po večerech samostatně podnikat, což je obdivuhodné.)

Kdysi dávno jsem tady psal, jestli mít malé nebo velké sny, později jsem také nadhodil otázku, zda je lepší prodávat levné zboží ve velkém množství nebo naopak prodat jen pár kusů drahých výrobků. No a podobné otázky si každý může dávat i v případě rozhodování, zda pracovat pro malou nebo velkou firmu.

Malé nebo velké snyJe lepší mít sen dělat programátora v chystané brněnské pobočce Seznamu nebo v dublinském Google?Čti více...
Prodávat levné zboží za levný penízVydělá celkově více ten, kdo má nízkou hodinovou sazbu a kdo nabízí svou práci levně?Čti více...


Velká firma - více peněz - větší chaos?

Je lepší pracovat pro velké (nadnárodní) firmy a být jen takovým malým kolečkem v soukolí velkého stroje, či je lepší pracovat pro malé firmy s menším obratem a s menším rozpočtem na cokoliv?

Je lepší poskytovat služby nadnárodním kolosům, soustředit se na velké a drahé projekty, či je lepší pracovat pro malé firmy, podílet se na menších projektech a vydělávat menší peníze?

(To "lepší" je míněno ve významu "výhodnější" pro jednotlivce, neboť každá práce pro kohokoliv má vždy dvě strany mince a záleží jen na osobních preferencích.)

Velké firmy lákají zaměstnance na větší nabídku všech možných benefitů a obvykle i na vyšší platy, což si menší firma nemůže dovolit. Výhodou je také šířka záběru velkých firem, takže když se někomu znelíbí stávající pozice, je možno např. přestoupit do jiného týmu, do jiné divize, příp. i do jiné pobočky někde ve světě.

Přesto má práce v malé firmě své kouzlo, neboť každý už není jen takovým malým kolečkem, ale přímo může vidět a ovlivňovat výsledky své práce a být tzv. "součástí dění". To velké firmy nejsou schopné nabídnout.

Viz zamyšlení - A Conversation with Joel Spolsky:

"...a big company is sort of like checking into the Bellagio in Las Vegas. It's a nice hotel but it has 5,000 rooms, so don't expect anybody to remember your name. A small company is more like a bed and breakfast. You're going to have a great time because you get along with people and it's a much friendlier experience."

Každopádně, platí pravidlo, že čím větší firma, pro kterou pracujete, tak sice možná větší odměna, lepší benefity, ale tím také logicky i více papírování a přípravných prací, více meetingů a prezentací, tím také i větší chaos, řečeno slušně.

Pozor tedy na to, s kým se "zapletete", neboť i mnohé firmy ovlivňují naše životy, ať už svou firemní (ne)kulturou nebo tím, co nás naučí a dají do života.



Některé firmy se také řítí vesmírem jako neřízené koráby, které jsou poháněné jen svou vlastní setrvačností a řízené jednotkou výkonných managerů s inteligencí 2T (dvou traktorů).

10 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ve velké firmě se dobře schovávají různí flákači a nemakačenkové. Vidím to na letišti Praha, což ještě firma není, ale snad to má být akciová společnost, že? Malá firma je asi lepší, ale jak pro koho.

David Nogol řekl(a)...

Zatím mám zkušenost pouze s prací ve velké (nadnárodní) firmě a musím potvrdit to, co napsal Andre. V takových firmách se dá celkem jednoduše flákat. Problém je špatné vedení - manažeři si skládají hezké grafy s ještě hezčími čísly a vedení firmy je potom spokojené. Nikdo už pak neřeší, že někteří z tisíců zaměstnanců celou pracovní dobu prosurfujou na netu.

Práce v malé firmě by mohla být příjemná změna :)

Anonymní řekl(a)...

A nejlepší je, že ten flákač má stejné peníze, jako ty, nebo dokonce větší. A nikdo s tím nic nedělá.

Anonymní řekl(a)...

a co takto mala pobocna velkej firmy ?

Anonymní řekl(a)...

Pravda, na schované flákače a neschopné managery jsem u velkých firem zapomněl.

Jinak, v jedne pobočce "velkej firmy" jsem kdysi začínal. Z počátku to bylo "exciting environment", neboť asi 50 zaměstnanců dělalo na zajímavých věcech, měli dobré šéfy i výsledky. Ale asi 3 měsíce po mém nástupu firma koupila jednou velkou českou firmu a najednou bylo v té malé pobočce asi 500 zaměstnanců. No a závěr je asi jasný ;-)

Anonymní řekl(a)...

Typicky priklad v CR je T-Mobil a byvaly Eurotel. Dokud to byly male firmy, tak vse fungovalo, vsichni tam makali jako srouby. V okamziku kdy zacali rust, kazdy dostal nejakou "manazerskou" funkci s autem, tak odhadem polovina lidi tam jen sedi, dela reporty a grafy, poradaji meetingy, vytvari si praci pro praci a hrajou si na dulezite. Pritom plno lidi nicemu naprosto nerozumi a jen se veze. Jsem rad ze uz s nima nemusim dealovat. :-)

Unknown řekl(a)...

Nejlepsi je firmu vlastnit (velkou nebo malou) nez tam pracovat. V male firme je hrozna buzerace a neda se vubec flakat:-)

Anonymní řekl(a)...

Pracoval jsem v malé i velké firmě. V čem vidím rozdíl - velké firmy jsou skvělý nástoj který umožňuje dosáhnout osobních benefitů bez osobní odpovědnosti. V malé firmě jsi přijímán podle toho, co děláš, co umíš a co můžeš nabídnout, ve velké obvykle proto, abys posíli vliv svého nadřízeného.

Podle Parkinsonova zákona platí, že čím víc se podník zvětšuje, tím víc průměrných, zato však přeplácených lidí zaměstnává.

A proč tomu tak je? Docela prostě proto, že se tamní vedoucí pracovníci obávají příchodu silné konkurence. Nejlepší způsob, jak si nevytvářet nebezpečné rivaly, spočívá v tom, že se zaměstnávají nekompetentní osoby. Nejlepší způsob, jak v nich potlačit veškerou chuť dělat rozruch, je přeplatit je. Tak si řídící kasty zajistí stálý klid.

Edmond Wells
Encyklopedie relativního a absolutního vědění, 2.díl

Já moc nevidím výhody práce pro velkou firmu - přecházení mezi různými útvary se děje asi stakovou pravděpodobností, jako že některý z členů vedení sám od sebe praští do stolu a se slovy "já na to tady fakt nestačím a tuhle skvělou firmu brzdím" odchází do neznáma.
Spíše platí, že rozhodnutím někoho z šestého patra hierarchie je rozpuštěno celé tvoje oddělení nebo vtvořen pozice někoho osmého, komu se najednou musíš zodpovídat.

Výstižně popsal mechanismus velkých firem Crozier (trochu jsem ho vycucnul v článku
http://prisoner.bloguje.cz/411501-virtualni-realita.php )

A mimochodem - pro mě nestravitelný svět velkých firem skvěle kdosi zparafrázoval na melodii písně J. Blunta

http://www.youtube.com/watch?v=_O_5ef49N5I

Prisoner

Anonymní řekl(a)...

2Prisoner: Hahaha, díky za komentář, pěkně napsané :-)

Anonymní řekl(a)...

Pracoval jsem pro velké i malé firmy, teď mám vlastní firmu a klienty máme opět firmy od start-upu po korporaci. Takže trošku srovnávat můžu.

Já osobně vím, že už by v korporaci pracovat nemohl (jako dodavatel pro korporaci ano a rád to dělám), vadilo mi to pracovní prostředí, ale neodvážil bych se napsat, že velké korporace jsou špatné.

Rozhodně tam půlka lidí nedělá jen grafy a prezentace a nežijou z práce té pracovité půlky, zatímco sami pojídají sušenky na meetingu. Ty velké firmy a korporace totiž vydělávají.

Jistě se tam dá na pracovních místech ušetřit, jistě tam pracují někteří více než jiní (stejně jako v malé firmě, tam to je pouze více vidět, ale málokdy se to řeší, stejně jako ve velké firmě) a jistě je tam v absolutních číslech více nemakačenků, ale taky jsou tam formalizované procesy, funguje tam reporting a - světe div se - ty velké firmy a korporace vydělávají a i když se dostanou do účetní ztráty, tak až na výjimky nekrachují a mají vždy peníze na provoz. A neohrožují je žádné malé firmy, ty je připraví o pár procent trhu, ale rizikem jsou pro ně střední firmy které přerostou do velkých, ne ty malé sympatické startupy či malé firmy. Žádná velká firma nefunguje s firemní kulturou a vztahy jako v malých firmách (ani Google ne bez ohledu na to, co tvrdí pár lidí v rozhovorech v novinách). Protože velká firma se bez formalizace procesů a reportingu uřídit nedá. A jestli je negativním jevem výskyt lidí, co dělají grafy a tabulky, tak to holt k tomu patří.

A jen doplnění do diskuse - ve velkých firmách mají ti schopní často přístup ke vzdělávacím programům a dostanou se na konference, kam by se z malé firmy nedostali. A pokud si projdou velkou firmou, tak často mají dost zkušeností a kontaktů na to, aby si mohli založit vlastní firmu. Na to se často v malých firmách zapomíná - zeptat se na CV a zkušenosti jejích zakladatelů.

Okomentovat