Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Opravdu mají budoucnost "online aplikace" na Webu? Nevěřím!

Volovina jako krávaDocela jsem se pobavil, když jsem četl převzatý článek na Lupě - Budoucnost přeje "online aplikacím", kde jeden z ředitelů vývoje v Google, Sam Schillace, odpovídá na nějaké otázky:

"Webové aplikace jsou na úplném začátku svého vývoje, věří Sam Schillace, ředitel vývoje Googlu zaměřující se na Google Apps."

Některé názory jsou prostě tak "mimo realitu", že kdyby je neřekl naivní Američan, tak bych si ťukal na čelo, kdo může takové bláboly vůbec vypustit z úst. Dobře, nějakou firmičku koupil Google, z šéfa firmičky udělali jednoho ze stovek ředitelů nějakého vývoje a hned ty argumenty mají mít nějakou větší cenu? Opravdu dobrá komedie - viz také písnička pro oslíčka na závěr jednoho příspěvku ;-)

Prostě, tvrdit veřejně, že budoucnost mají "jen" online aplikace je úplně stejně omezené jako tvrzení, že Java aplikace jsou plně přenositelné mezi platformami (platformově nezávislé). To totiž může vypustit jen někdo, kdo nemá žádné praktické zkušenosti z reálného světa.


Proč jsou "online aplikace" tak prosazované vývojáři?

Online aplikace mají velkou skupinu příznivců a to hlavně z řad všech těch technokratů, co se zabývají vlastním vývojem, v žádné normální praxi nikdy nebyli a ani snad netuší, co potřebuje ten normální svět obyčejných uživatelů - v bankách, v účtárnách, na úřadech, ve všech kancelářích a ve firmách, kde se zpracovávají vlastní data.

Myslím, že to je ta odvrácená strana měsíce u některých firem, které prosazují u svých zaměstnanců "intelligence over experience", kdy na jednu stranu je takový přístup výhodný při vývoji nových a inovativních nápadů a řešení, na druhé straně jsou některá řešení úplně mimo realitu potřeb současného světa.

Někdo u "online aplikací" argumentuje tím, že se "prý" nemusí nic instalovat na klientský počítač, což je sice pěkné, ale tohle se dá jednoduše automatizovat, i když by se jednalo o síť stovek až tisíců počítačů. Mimochodem, ten nový Google browser se "musí" také instalovat jako normální lokální desktop client, že?

Připadá mi to, jako by všichni ti obhájci "online aplikací" nevěděli a ani netušili, jak elegantně lze, za použití kvalitních nástrojů, nastavit automatickou instalaci nějakého klienta na koncový desktop, jak univerzálně vyřešit automatickou instalaci všech update a upgrade verzí, jako kdyby rozhodovala opět neznalost a omezený rozhled některých vývojářů, kdy jejich jediná "kvalifikace" je snad jen to, že pracují pro nějakou firmu, která rádoby "udává směr" vývoje v IT.


Proč "online aplikace" mají jen omezou budoucnost?

Když se podívám, co denně využívám za aplikace, tak se musím všem vývojářům "online aplikací" jen smát. Vážně, a to patřím částečně také mezi ně, jen nejsem žádný fanatický vyznavač jedné technologie. Všechno důležité, co potřebuji udělat, tak řeším hlavně pomocí profesionálních programů, které mám instalované jako lokální klienty na svém pevném disku. Žádné open-source verze, ale plně placené programy s profesionální podporou, servisem a zárukou dalšího rozvoje.

Mám-li někdy na výběr, zda se má použít "online klient" nebo "desktop verze", tak vyhrává vždy lokální desktop verze daného programu - stačí jen porovnat ten jednoduchý ICQ Desktop klient vs. online verze ICQ na Webu, že?

Co rozhoduje? Rychlost, množství funkcí, klávesové zkratky, vyřešené zálohování všech lokálních souborů, šifrování dat, bezpečnost a hlavně spolehlivost. Jak často má někdo problémy s kvalitou a rychlostí internetového připojení? Může si dovolit nějaká účetní, či kdokoliv v nějaké firmě, neustále čekat na odezvu Web serveru, kde běží nějaká aplikace a kde jsou uskladněna firemní data?

Rychlost a kvalita připojení k Internetu a ke všem "online aplikacím" je jedna věc, kvalita elektrické sítě a kolísání napětí je další věc, ale jsou věci, které ani nemůžeme ovlivnit. Pak, milá "online" babo, raď, když potřebuji email, který mám v jedné základní "online aplikaci" na Webu a který je mi zrovna nedostupný:

Online aplikace - Seznam

Online aplikace - Google
Neříkám, že online aplikace nemají žádnou budoucnost, jen bych doplnil, že desktop aplikace mají úplně stejnou budoucnost. Také je nutno dodat, že online aplikace na Internetu v podání některých firem jsou úplně něco jiného jako web aplikace provozované na interní firemní síti v rychlém a zabezpečeném Intranetu.

Nemluvě vůbec o všech možnostech ověřených virtual machines pro opravdu náročné enterprise aplikace, které např. nabízí VMware ve svých profesionálních produktech:

VMware - Virtual machines

"Optimize your datacenter with production-proven server virtualization from VMware. Leverage existing resources with server consolidation and OS-independent hypervisors, virtual machines, virtual servers, virtual storage, and virtual PC solutions."

27 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, určitě máš pravdu, ale podle mého si zapomněl na jednu důležitou vlastnost online aplikací. Jedním z impulzů pro jejich vznik bylo to, že to bude k dispozici vždycky a všude. Tato výhoda se dnes sice už hodně ztrácí, protože každý si sebou radši vozí notebook, kde všechny desktopové aplikace má, ale přesto je např. pro malou firmu (3 lidi) lepší, když použije pro jednoduchou správu svých klientů web, než to dělat odděleně na třech PC, synchronizovat, ...

Anonymní řekl(a)...

K té důležité vlastnosti online aplikací, že "to bude k dispozici vždycky a všude" stačí doplnit jen takovou "maličkost", kde bude přístupný kvalitní a rychlý Internet :-)

Jinak, souhlasím, že je výhodné mít data přístupná kdekoliv, ale to přeci nezáleží na aplikaci. I každá desktopová aplikace přeci může mít data sdílená na Web serveru a přístupná komukoliv (kde je dostupný internet). Navíc může umět i replikovat data na lokál při výpadku spojení, po připojení k Webu pak synchronizovat server apod.

Myslím, že "online aplikace" a "online uložení dat" jsou dvě rozdílná témata.

Anonymní řekl(a)...

No já myslím, že online aplikace mají obrovskou budoucnost. Pokud vím, tak kvalitní, rychlé připojení má čím dál více lidí. Za pár let to nebude překážka. Myslím, že v budoucnosti to bude tak, že na PC budeš mít jen nějaký OS s nějakým prohlížečem a všechny programy, data budou na servru. Prostě z jakéhokoliv zařízení se připojíš a budeš mít všechno k dispozici. Takže jestli to má budoucnost? online aplikace = budoucnost

Anonymní řekl(a)...

Argument, že i Google browser se musí instalovat, je poněkud mimo. Nemusí, stačí mít implicitně nainstalovaný IE ;)
Ta hláška z Gmailu se mi nikdy neukázala, a to ho používám pro poštu na šesti doménách (GoogleApps ve verzi zdarma) a chodím tam několikrát denně.
Dřív jsem byl taky zastánce desktopových aplikací, ale dnes již nejsem. Riziko napadení a zneužití je zhruba stejné, jako u online aplikací (u normálního uživatele, ne u firmy).

Machi: notebook se dá lépe ztratit (ukrást rozbít...), než stolní PC, takže to mluví spíše ve prospěch online aplikací ;)

Anonymní řekl(a)...

"...rychlé připojení má čím dál více lidí" - to sice ano, ale já nepovažuji 4-8 Mbit rychlost za rychlé připojení. To může tvrdit jen O2 ve svých reklamách ;-)

Až bude všude normální opravdová rychlost internetu, viz příspěvek - Chci raději 100 Mbit Internet, tak pak se můžeme bavit ještě o kvalitě online aplikací ve srovnání s kvalitou desktop aplikací.

Znovu opakuji, "online data" přístupná odkudkoliv, třeba z naší ledničky, nejsou "online aplikace".

Anonymní řekl(a)...

Nejsem tak moc přesvědčen o tom, že všechny aplikace budou na serveru. Něco se na to vůbec nehodí a musí být instalováno lokálně.

Takové pokusy i od velkých firem (SUN, Oracle,...) tady už několikrát byly a stejně dopadly alespoň částečnou instalací malého klienta na lokální disk. Proč? protože technologie ještě nejsou tak daleko a to není jenom rychlost. Možná až budou nějaké lepší technologie a planeta kompletně obalena např. Google Network ;-)

Anonymní řekl(a)...

Žádné open-source verze, ale plně placené programy s profesionální podporou, servisem a zárukou dalšího rozvoje.


Osobne využívam skoro výlučne platený komerčný softvér a práve preto z hore uvedeným tvrdením nemôžem vôbec súhlasiť ... ak je program od malej firmy, tak sa vývoj môže zastaviť kedykoľvek a ak je od veľkej ešte horšie pretože o vývoji rozhodujú práve tak manažérsky magori o ktorých píšeš ... bez ohľadu na veľkosť firmy ale všetci na zákazníka svorne kašlu ;-))

Anonymní řekl(a)...

Mohu poprosit všechny zkušené o vysvětlení - použití Javy jako platformově nezávislé v praxi? Chcete říci, že jsou i vyjímky? Díky moc

Anonymní řekl(a)...

cayman: 100 Mbit internet? V USA je stale plno lidi na 1,5 - 3 Mbitu. Na novych linkach s optickymi kabely dostanes od operatoru 8 - 15 Mbit. Mluvim o beznych uzivatelich a ne o firemich T1/T3 linkach. Takze 100 Mbit je pro vetsinu jeste asi dost vzdalena budoucnost. Nejsem odbornik na software, ale jako uzivatel, ktery pouziva opravdu hodne aplikaci soukrome i k praci, muzu rict, ze bych pouzival (a i pouzivam) desktop a online aplikace tak 50:50. Online aplikace (vcetne tech od Googlu) mne nekolikrat vysplouchli, kdyz jsem zrovna nejmin potreboval. Nad online aplikacemi, ktere poskytuje treti strana nemate kontrolu a to me desi.

Anonymní řekl(a)...

2Cechoamerican: No vidíš, u nás je firma, které staví domy a v každém bytě hned 100 Mbit přípojka za skoro stejnou cenu, jak jsou 4 Mbit od O2 (viz ten link v komentáři výše).

Jinak, prý na Islandu dokonce sama vláda financuje projekt všem 100 Mbit do domácnosti, aby měli všichni rychlý internet, online video/TV. To je alespoň podpora infrastruktury, že? V ČR se zatím budují obyčejné dálnice ;-)

Je jasné, že "normální" uživatel, který používá jen email a brouzdá po Webu nějakou extra rychlost nepotřebuje, ale u firem nebo u náročných uživatelů, je to základ.

Souhlasím, že podíl desktop a online aplikací je a dle mého i bude 50:50.

Anonymní řekl(a)...

K tomu názoru, že "na PC budeš mít jen nějaký OS s nějakým prohlížečem a všechny programy, data budou na serveru", bych se zeptal, proč tedy nemůžou být i jiné aplikace součástí OS a pak na serveru nemusí být vůbec nic (a když tak jen data)?

Nejsou lokální aplikace minimálně rychlejší, když ne i kvalitnější a s větší nabídkou funkcionality?

Unknown řekl(a)...

Ja nevim, IMHO vetsina uzivatelu nema nad svym PC zadnou kontrolu, nedela zalohy a kazdou chvili tam nekdo reinstaluje windows :) Pro fungovani web aplikaci neni treba 100 Mb linka, tech 2Mb bohate staci.
Ale souhlasim s tim, ze online a desktop aplikace maji stejne vyhlidky. Jde o to, ze ted zrovna je obdobi rychleho rozvoje online aplikaci.

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: ale to asi bude sharovana T1 linka ne? A nebo k tomu budou super drahy naklady na udrzbu baraku, tedy neco jako US association fees.

Anonymní řekl(a)...

nechapem ten hype okolo web browser based (online?) aplikacii. V podstate jedina vacsia aplikacia, ktoru poznam je microsoft crm. A to je pekny priklad toho ako to dopadne ked nasilu musi byt nieco in:

- prenos dat je 10x vacsi ako pri pouziti lokalnej aplikacie, ktora prenasa len data. Web aplikacia prenasa vkuse svoje GUI pri kazdom jednom kliknuti

- otvorenie kazdej jednej karty(okna) je neskutocne narocny ukon (jak CPU tak resources). Otvorenie 10tych kariet trva neskutocnu dobu v porovnani s klasickou aplikaciou

- server okrem SQL databazy zatazuje web server ...

uzivatelsky komfort a ovladanie GUI je tak 10 rokov spat, podpora zakladnych prvkov ako je Drag & Drop, tlac, manipulacia s prvkami ...

online data jednoznacne ano. online aplikacie ano pre male jednoduche veci ano, ale rozhodnie NIE pre denno dennu pracu.

Pette řekl(a)...

Tuto oblast vidim jasne - online aplikacie pre beznych ludi ok, je to pohodlne a pod. Idealny priklad je prave Gmail.

Fungovat ale ako firma na online aplikacii je nevhodne. Ako vybornu vec ale beriem ulozenie dat na serveri a aplikacie klient-server, cele GUI a niektore operacie ale musia prebiehat lokalne.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim, že "online aplikacie pre beznych ludi ok", jen bych nepovažoval Gmail za tu pravou ukázku extra úchvatné "aplikace".

Webmail obecně je právě tou ukázkou, že sice mám data i "aplikaci" někde na serveru, ale současně mám k dispozici jen velmi omezené funkce.

Když se ale na nějaký email napojí nějaký "desktop klient", který si umí načítat data z webmailu (současně je tam zachová) , tak můžu dělat skoro cokoliv.

Př. 1: Pošlu automaticky email z databáze nějak pěkně zformátovaný a lokální desktop aplikace si přečte email a např. zahraje hudbu nebo spustí nějaký jiný program, který udělá akci dle formátu emailu.

Př. 2: Mám jednu lokální aplikaci, která je napojená přes TAPI na připojený telefon a když někdo zavolá, tak se mi může zobrazit záznam zákazníka z databáze, včetně veškeré komunikace s ním z historie, seznam objednávek, faktur, apod. a zobrazí se okno pro poznámky.

Př. 3: Mám GSM modul připojený k PC a stačí poslat SMS v nějakém tvaru a lokální aplikace provede preddefinovanou akci dle dané SMS zprávy (např. vrátí SMS s nějakou informací o serveru, pošle data z dB, či restartuje nějaké procesy).

Tohle jsou příklady, které žádná online aplikace (zatím) neumí a dlouho ještě nebude umět, nejsou ani pořádné a produktivní vývojové nástroje, chybí rychlost a spolehlivost online aplikací, čili dobrá infrastruktura.

Anonymní řekl(a)...

Možná by stačilo, kdyby každý uvedl, jaké "online aplikace" používá nebo by "teoreticky" používal, kdy prosím neuvádějte webmail ani youtube, to nejsou aplikace.

Pak stačí ty "online aplikace" porovnat s množstvím "desktop aplikací" a je hned každému snad všechno jasné ;-)

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že se tady směšují dva rozdílné pojmy - webovské aplikace a online data. Každý asi bude souhlasit, že data na webu jsou užitečná už pro tu dostupnost z jakéhokoliv počítače nebo mobilu. U aplikací je to něco jiného a teď souhlasím s Caymanem, že webovské aplikace jsou v současnosti velmi omezené a mnohem lépe poslouží v reálné praxi spíše plnohodnotný klient.

Mám zkušenosti s mnoha "online" aplikacemi, které se spouští z webu, ať je to jedna verze, co nabízí SAP nebo Oracle Applications a všechny požadují nějakou instalaci na lokální počítač. Ať je to nějaký driver nebo nějaké rozšíření browseru, tak zatím se žádná taková uživatelská aplikace neobejde bez nějaké lokální instalace.

Proč si také myslíte, že Google nutí všechny, aby si instalovali Google Chrome? (Zatím nenutí, ale také ho nemá zatím dokončený.) Protože dobře ví, že bez lokální instalace něčeho se ve svých Google Apps neobejde. Je proto jednoduché nabídnout nejprve browser zdarma a pak všechny aplikace upravit, aby nikde jinde nefungovaly.

Pette řekl(a)...

Cayman - ano, mas pravdu. Pre bezneho cloveka je ale Gmail aplikacia - poskytuje vsetko, co potrebuje k emailu - pisanie, odosielanie, prijmanie, zobrazovanie priloh, adresar a pod. Vie uplne nahradit email klient.

To, co popisujes ty, normalny clovek mimo IT sfery nepochopi a nepotrebuje:)

Je jasne, ze profesional, pre ktoreho je napriklad ten email pracovny nastroj, si casom nevystaci s nahrazkou v okne prehliadaca.

Anonymní řekl(a)...

Napriklad google docs je perfektni aplikace, to sdileni s ostatnima a propojeni na mejl je luxus...nejpodstatnejsi argument pro online aplikace do budoucna hra to, ze vetsina lidi nejsou IT odbornici...to je stejny jako s wordem, ja jako obycejny uzivatel pouzivam tak 3% funkci co to umoznuje, to mi plne nahradi google docs a nemusim se stvat se zadnym exportem a napojenim na data server...proste pustim komp (internet je prakticky vsude), klik, klik a mam co potrebuju...a tohle ma fakt budoucnost!

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Souhlasím, že Google Docs jsou perfektní "online aplikace", když ale lidi neznají stávající online Collaboration Tools dostupné na trhu, které stejné nebo ještě lepší služby poskytují již pěkných pár let ;-)

Co ale vlastně umí Google Docs? Účetnictví? Fakturaci? CRM? Plánování práce na projektech?

Anonymní řekl(a)...

urcite je hodne dobrych online aplikaci, pro masy je, ale dulezity vetsinou ten nejvetsi (nejviditelnejsi) hrac...v tomhle pripade je to google.

online aplikace jsou ted jenom na usvitu, internet (resp. kvalitni pripojeni) se prudce celosvetovo rozrusta az poslednich par let a google docs jsou jedna z prvnich vlastovek...zacinaji se tady objevovat (i v CR) nove male projekty na jednoduche online CRM, nebo Clearspace a pod., myslim, ze pro male zivnostniky a mensi firmy (ve vetsich jednotlive departmenty) bude online model obcas hodne zajimavy...asi to desktopove aplikace jako takove samozrejme nevytlaci, ale umim si predstavit radu lidi, kterym by doma stacil jenom monitor, klavesnice, mys, modem a o zbytek at se stara google...rozhodne to ma hodne velky potencial

Anonymní řekl(a)...

2Steve: Jasně, potenciál je a s rozvojem dalších aplikací a rychlosti a spolehlivosti připojení bude i narůstat počet průměrných uživatelů, co budou mít vše jen na Webu a jak píšeš, "kterym by doma stacil jenom monitor, klavesnice, mys, modem".

Vždy ale někdy bude potřeba dělat něco na počítači (nebo jak se to bude jmenovat za pár let) offline, což bude úplně stejné, jak to funguje dnes, když není připojení a data se pak synchronizují na server.

Takže programy budou muset být i lokálně, třeba aktualizované z Webu, ale vždy budou lokální aplikace, které se nebudou muset stále dokola stahovat, ale jednou se nainstalují a pak budou fungovat - s lokálními daty, s daty na firemním serveru nebo s daty někde na Webu.

Potenciál "online aplikace" bez diskuze mají, ale není to jediné řešení, neboť i v dnešní době existuje i plno dalších cest.

Anonymní řekl(a)...

Jeden reálný příklad řešení informačního systému, kdy nezáleží na tom, zda "online aplikace" mají nebo nemají budoucnost, neboť záleží primárně na datech a přístupu k nim:

Data jedné nadnárodní farmaceutické firmy jsou umístěna na zabezpečeném dB serveru v datovém centru outsourcingového poskytovatele, který se stará jen o provoz serveru, naplnění disků, zálohování dat, bezpečnost a sleduje výkon serveru.

Z bezpečnostních důvodů a zabezpečení provozu 24x7 (hurikány, zemětřesení, povodně, výpadky proudu) jsou data synchronizována ve dvou datacentrech v různých státech. Současně je nastavena synchronizace na firemní server v lokální síti centrály firmy. Data jsou tedy bezpečně na třech různých místech planety.

Přístup k datům mají zaměstnanci firmy odkudkoliv a každý si volí klientskou aplikaci, která mu vyhovuje, neboť každé oddělení má jiné požadavky na rychlost, kvalitu a komfort ovládání.

1. základní přístup zabezpečuje plnohodnotný desktop klient nainstalovaný lokálně na počítačích, kdy v případě výpadku připojení se aplikace automaticky přepne na záložní server v jiném datacentru (synchronizovaný s centrální dB), aby nebyla přerušena práce;

(Aplikační desktop klient včetně všech updatů se aktualizuje automaticky z centrálního registru bez zásahu obsluhy a bez nějakých požadavků na ruční konfiguraci na všech stanicích.)

2 Kdo chce mít přístup k datům i bez svého desktopu nebo notebooku, příp. kdo preferuje Web aplikaci, tak má k dispozici i webovskou verzi klienta, ovšem s omezenými GUI možnostmi, které na webu dělat zatím nelze a dlouho ještě nepůjde;

3. Kdokoliv může využít i mobilní verzi aplikace, která umožňuje základní přístup k datům a operace s nimi, což se samozřejmě nevyužívá ani v účtárně ani v zákaznickém oddělení, ale vítají to všichni manageři a obchodníci na cestách.

A jaké je asi v procentech využití těch tří aplikací ve firmě s +1000 aktivních uživatelů? Jaké bude využití v budoucnu? Myslím, že je to snad každému jasné ;-)

Anonymní řekl(a)...

Tady je video, kde šéf Googlu zmiňuje něco podobného - Eric Schmidt Defines Web 3.0:

...while Web 2.0 was based on Ajax, Web 3.0 will be "applications that are pieced together" - with the characteristics that the apps are relatively small, the data is in the cloud, the apps can run on any device (PC or mobile)

http://www.readwriteweb.com/archives/eric_schmidt_defines_web_30.php

Anonymní řekl(a)...

Ty hlášky o selhání se opravdu objevují. Ale Google je z nich dosud nejstabilnější. Dokonce je přece známo že kdysi Googleplex hořel a přesto byly stávající služby v naprostém pořádku.

Krom toho Google je nadále v betaverzi. Konkrétně Aplikace Gmail, Google Docs, Google Calendar, Google Notebook, Google Mobile, Google Book Search...

Anonymní řekl(a)...

No vidíš, takový Google Notebook už to právě zabalil (oznámen konec vývoje). A jaká byla taková pěkná online aplikace :-))

Okomentovat