Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdo vyhraje prezidentské volby v USA a jak ovlivní nový prezident život programátora?

Barack ObamaJeden americký čtenář mi svým komentářem k předchozímu příspěvku, "Setrim si hlas pro McCaina, takze mi hlas pro Caymana nezbyva", nahrál na příspěvek, ke kterému jsem se také chystal.

Nedávno jsem již psal, jak dopadají všechny ty průzkumy a volby, když rozhoduje názor většiny v celé společnosti, kdy se sčítají "hloupé" a "chytré" hlasy, kdy hlasují i všechny traktory, nitěnky a fanatici. Myslím, že různých volebních příkladů má každý kolem sebe dost a nemusí se jednat jen o volby do sněmovny, či komickou volbu prezidenta ;-)


Ovlivňují prezidentské volby v USA naše životy?

Mám pocit, že v dnešním globálním světě si málokdo uvědomuje, jak třeba takové prezidentské volby v USA ovlivňují naše životy. Jasně, něčí život světové události nijak neovlivní, stačí se zeptat svého lokálního bezdomovce na /tmp/homeless cestě. Kdo má ale nějaké aktivity i mimo ČR, tak už může být alespoň mírně ovlivněn.

Hypoteční krize, stav na světovém i domácím akciovém trhu, výše úroků za (hypoteční) úvěry, cena za barel ropy, kurz dolaru, cena nemovitostí v USA... Když tohle někoho nezajímá, tak co třeba výše schodku domácího rozpočtu v ČR nebo krácení dotací pro zemědělce, nedokončené dálnice, rušení poboček zahraničních firem v ČR, zastavení provozu Škodovky na pár dnů, přesun montáže počítačů Acer z Česka do Maďarska?

To už zní asi blížeji naší košili, že? Holt, až někoho vyhodí z práce, neboť pobočka nebo firma se ruší, tak najednou dojde k tomu správnému zamyšlení ;-)


Nemá cenu řešit, co člověk nemůže nijak neovlivnit?

Kdo nemůže volit amerického prezidenta a ani nemůže jako brigádník ručně sčítat hlasy někdy na Floridě, tak nemusí řešit žádné volby v USA, řekne si většina. Je ale dobré se připravit na různé varianty, neboť ze své vlastní zkušenosti můžu říci, že zatím každé prezidentské volby v USA, které jsem zažil, ovlivnily (nepřímo) můj život.

Začalo to kdysi tou "divnou" prohrou Al Gora, kdy rozhodlo pár stovek hlasů v ručním sčítání ve státě Florida. Viz - Pink: Dear Mr President!

Bývalý americký šéf mi krátce poté svěřil samostatný projekt pro jednu významnou firmu, dal mi k dispozici i tým amerických vývojářů a volné rozhodování v řízení vývoje, aby celý projekt dopadl ke spokojenosti zákazníka a současně narostlo i naše konto.

Šéf byl totiž "znechucen" tehdejší americkou politikou (je dosud), proto se chtěl zbavit všech posledních závazků a hodit vedení na "nezatížené" cizince. Každopádně, taková zkušenost mi rázem otevřela dveře (vrata) a trochu naplnila firemní i osobní konto ;-)


Nové americké volby nebudou jiné?

Hodně amerických známých a kamarádů si přeje změnu politiky USA, ať už by někdo chtěl omezit vojenské intervence a náklady na zbrojení, nižší daně, lepší sociální politiku, investice do školství, tvrdší ruku vůči ilegálním přistěhovalcům a ochranu US trhu vůči čínskému dovozu.

Mám kolem sebe ale vyrovnaný počet příznivců obou kandidátů, tj. Baracka Obamy, kandidáta Demokratické strany, i Johna McCaina, republikánského kandidáta. Takže, opravdu nevím, jak to dopadne, neboť žádné průzkumy nemůžou nic zaručit.

Myslím, že ale vyhraje ten veterán z Vietnamu (dávám mu 51%), případně to bude klasicky remíza a pak vítězství v nějakém tom ručně zfalšovaném sčítání, o což se lobbisté a finančníci v pozadí řádně postarají. Rád bych se ale mýlil ;-)

Každopádně, je dobré se připravit na obě varianty, neboť politika obou kandidátů bude mít naprosto rozdílný vliv např. na podporu zahraničních pracovníků, co jsou v USA na L-1 víza, kdy ochranářská politika domácího amerického trhu se může projevit i u zadávání zakázek formou "outsourcingu" někam do světa. Může se změnit i státní investice do inovací, školství, zdravotnictví, či do zbrojního průmyslu, pracovní trh se může otevřít nebo naopak uzavřít.

Záleží, kdo vyhraje, což dle mého rozhodne o stabilizaci kurzu dolaru, vyřešení finanční krize, možná i o vyrovnání domácího trhu. Kdo z těch kandidátů si ale troufne na opravdu radikální změny? To ví jen (americký) bůh a pár lobbistů v zákulisí.


"I'm a big believer in Reason, Fact, Evidence, Science, Feedback..."

Barack Obama má sice chytré argumenty, kdy o tom svědčí skoro každé vystoupení, ale jak psal americký čtenář, je to takový "socan" typu Standy Grosse <g>, tak opravdu nevím.

Zde je např. záznam jeho návštěvy v Google - Candidates@Google: Barack Obama (je to dlouhé, takže když tak doporučuji jen závěrečné otázky):




Inspirace pro marketingové specialisty?

Schválně se koukněte, jak se dělá reklamní kampaň na nové produkty a je jedno, že tím propagovaným "produktem" je americký prezident. Ta neskutečná internetová publicita je obdivuhodná!

Stačí mrknout např. na BarackObama.com, jenž se vyznačuje vynikajícím "tahem na branku" s použitím nových médií, neboť jeho profil a odkazy můžete najít snad na všech sociálních sítích. Už jenom, co všechno se nabízí na jeho stránkách v sekci Media - Downloads, či co lze koupit v prezidentském eShopu :-)

Možná, dobrý model pro všechny nové produkty a služby?

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Abych to uvedl na spravnou miru ma predchozi tvrzeni, "socani" v americkem podani jsou podle ceskych meritek stale pravicaci, ale to je dano americkou kulturou, historii atd.. Cesky "socan" je na americke pomery vicemene komunista.
Nejlepsi by byla kombinace obou kandidatu, ale tak daleko medicina jeste neni, aby se tohle dalo realizovat :-)
Bohuzel u Obamy vadi plno lidem je cernossky (nebo-li lepe politicky korektne afro-americky) puvod. Nikdo nevi co se stane, kdyz vsem cernochum v USA "narostou kridla" tim, ze prezident bude z jejich rad. Nejsem rasista, a je mi jedno jestli je neko bily, cerny nebo fialovy, ale to ze se v nekterych oblastech prave cernoska mensina chova jako "zvirata", to jsou fakta, ktera nelze zpochybnit! Staci se podivat co udelali cernosi z "raje" v Jihoafricke Republice, kdyz jim "narostla kridla". I kdyz je to trochu jina zem a kultura, myslim, ze srovnavat to lze.
U McCaina ma plno lidi obavu, aby si nezacal na stara kolena lecit mindraky z toho, ze ho tenkrat rakosnici capli.

Jakub Vrána řekl(a)...

Mě taky přijde, že šance jsou v podstatě vyrovnané. Proto mě překvapila nabídka Fortuny, která na McCaina vypsala kurz kolem 2,5 a na Obamu asi 1,2. Samozřejmě jsem si hned vsadil, i když normálně nesázím.

Teď už je kurz mnohem vyrovnanější a zajímavé je, že už věří McCainovi - 1,75:1,9. http://www.ifortuna.cz/content.php?node=1271&competitionId=3425

Anonymní řekl(a)...

"Začalo to kdysi tou "divnou" prohrou Al Gora, kdy rozhodlo pár stovek hlasů v ručním sčítání ve státě Florida. Viz - Pink: Dear Mr President!"

Kdoze to na ty Floride tenkrat vladnul, BTW :) ? Nebyl to nahodou (ale fakt jen cirou nahodou) taky nekdo z bushovcu?

Anonymní řekl(a)...

zdroj: www.sme.sk/c/4092383/rusi-trenuju-vojnu-az-po-kamcatku.html

citat: Zbrojenie i manévre niečo stoja. Rusko v budúcom štátnom rozpočte preto zvýši vojenské výdaje o vyše štvrtinu oproti doterajšiemu stavu. Podľa ruského premiéra Vladimíra Putina tak štát potrebuje na svoju bezpečnosť ročne vydať 94 miliárd dolárov. Stále je to menej ako Američania, ktorí dávajú ročne do armády, aj pre Irak, 540 miliárd dolárov.

Rusi väčšie výdavky do armády potrebujú. Na bežné ruské jednotky je totiž niekedy až žalostný pohľad. Chýba im moderná riadiaca a telekomunikačná technika či napríklad dopravné vrtuľníky

Sumy nikde neoverovane.. no Amerika vyhrava na celej ciare.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, že celkově vyhrávají USA, nepřesně jsem to napsal a musím najít přesnou specifikaci, co má Rusko vojensky vyššího :-)

Špatně jsem uvedl "kompletní náklady" (opravím to, až najdu zdroj), neboť je zásadní rozdíl, co se do všech nákladů započítává. Nejsem žádný odborník, ale vidím rozdíl třeba v pojmech "military spending" a "defense budget", náklady na zbrojení, náklady na obranu, potom ještě, co se skrývá ve všech publikovaných číslech - viz linky níže.

Každopádně, ta čísla z blogu na sme.sk jsou dosti nepřesná:
- Russian defense budget may rise 25% in 2009

"The budget envisages defense spending rising from 1,016.7 billion (about US$40 billion) rubles this year to 1,277.5 billion rubles (some US$50 billion) next year, a 25.7% increase. Under a three-year budget plan, Russian military spending will increase yearly, reaching 1,390.7 billion rubles (US$54.5 billion) in 2010 and 1,480.5 billion rubles (US$58 billion) in 2011."

Jinak, tady je pěkné srovnání různých zemí:
- World Military Spending
- Armed Forces - The Finances of Defence

Příp. tady asi to nejzásadnější:
- Budget FY 2009 - The Budget Documents

Až budu mít vojenskou náladu a najdu něco ruského s odpovídající vypovídající hodnotou, tak to sem doplním :-)

Unknown řekl(a)...

Pěkný příspěvek a souhlas - rozhodně je blbost razit postoje, že "americký volby mi jsou buřt, vždyť se mě to netýká." Kurňa, dyť je to vlastně volba o post nejmocnějšího člověka na světě, který povede současnou největší supervelmoc. Jistěže se to všech týká!

Jinak taky to vidím spíš na McCaina, i když s tou volbou viceprezidenta to podle mě úplně nezvládnul...

A jen jedna poznámka: "Začalo to kdysi tou "divnou" prohrou Al Gora, kdy rozhodlo pár stovek hlasů v ručním sčítání ve státě Florida." Rozhodl o tom v prvé řadě Supreme Court, kde je 9 soudců a 5 řeklo, že sčítání bylo správný, legitimní a není čas na další.

Anonymní řekl(a)...

Proc lidi resi nejaka nesmyslna cisla u vydaju na armadu? Dyt jednak vedi prd, co za ta cisla dostanou a druhak mam jednoduche dve otazky.
1) kdyz USA vydaji rocne 4 miliardy na zbrojeni a rusove/cina/kdokoli vyda 2 miliardy, kdo zbroji vic?
2) kdyz USA za 4 miliardy koupi jeden tank a rusove/cina/kdokoli za ty 2 miliardy koupi tanky dva, kdo zbroji vic?

Nereste nesmysly kterym nemuzete rozumet, protoze nikdy nebudete mit k tomu potrebne insider informace. :)

Dalsi vec - casto se zminuje, kolik stala valka v Iraku. Nikdy se nezminuje, kolik vydelala.


Plus na zaver - song od pink je hloupa a lacina populisticka sracka (a nejsem fanousek mladeho Bushe).

Anonymní řekl(a)...

2moolker: Jasně, že tozhodl "Supreme Court", ale k němu došlo právě až po tom zpochybnění po ručním sčítání ve státě, kde guvernérem je brácha Jeb Bush. No a jak pak hlasovalo těch pár "nezaujatých" soudců všichni víme :-)

Anonymní řekl(a)...

2Daniel: Zrušil jsem v příspěvku větu, že Rusové více zbrojí, proto ta reakce v komentářích, že USA mají největší výdaje na obranu, zbrojení,...

A co se týká odkazovaného songu od Pink:

Jasně, je "lacina populisticka", ale lepší jak nic, je to lepší jak ignorance a nevšímavost. Je lepší alespoň malá snaha jak žádná.

Je to podobné lacině "populistické", jako všechny ty videa na záchranu planety, videa na záchranu zvířat, či jako všechna "angažovaná" videa např. Anti Olympics video od Cartonnage, že ;-)

Je plno takových "populistických" písní a video klipů, kdy já osobně musím říci - DÍKY za ně!

Okomentovat