Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Olympijské hry v Číně, úřad pro modifikaci počasí a zvítězíme i nad deštěm, věří si Číňané

Prachy a jak je vydělatOlympijské hry v Číně mě vůbec nezajímají a naprosto ignoruji tento "svátek sportu", peněz a ideologie, neboť kam se poděly ty dávné myšlenky novodobého zakladatele olympijského hnutí?

Svůj vztah k vrcholovému "sportu", tedy businessu, jsem asi dal již jasně najevo v příspěvku - Poturčenec lepší Turka a národní hrdost.

Nechtěl jsem se tedy olympiádou moc zabývat, neboť je mnoho více povolanějších, kteří to již na Webu napsali mnohem lépe, než bych byl já schopen. Za všechny např. pěkné hodnocení Číny a olympiády, které stojí za přečtení a se kterým plně souhlasím:

- Peking 2008 - Konec sportu
"...každý sportovní trenér vám po několikáté skleničce smutně prozradí, že sportovci se dělí na ty, kteří dopují tak, že je nechytí a ty, kteří mají smůlu."

Pár linků si ale dovolím, neboť nikdy není dost propagandy a jen se stále divím, že zaslepenost a honba za penězi nebrání všem těm rádoby úspěšným "podnikatelům" trochu více přemýšlet o tom, co dělají a na čem vydělávají vším tím dovozem levného haraburdí z Číny.

Zřejmě ta morálka je ale někde hodně vzadu, za všemi těmi penězi ;-)

- Zvítězíme i nad deštěm, věří si Číňané
"Tisíce vesničanů se podrobují výcviku, aby mohly být v pravou chvíli povolány "do zbraně". Učí se nabíjet děla municí a obsluhovat raketomety. Nenajala je čínská armáda, nýbrž právě Úřad pro modifikaci počasí."

- Jak se dýchá pod pokličkou, která odstíní i slunce
"Ta ocelově šedá clona pálí v očích, nose, krku, nechává kyselou pachuť na jazyku a tíží v hlavě. Sedí na ní jako příliš těsná čepice. Jak to tady asi vypadá, když fungují všechny továrny a Pekingem nejezdí jen polovina aut?"

- Cartonnage - Brand New Day (Anti Olympics Music Video):



"Čínská represe, cenzura, nespravedlivé věznění, to je přesně to, co by nám všem nemělo být lhostejné," řekla zpěvačka Vanda Choco, která je s muzikantem Arminem Effenbergerem hlavní postavou Cartonnage."

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

nerozumiem co ti vadi na vrcholovom sporte. ked sa pozeras na hracov nhl, nfl, nba, mlb, nalepsich futbalistov, f1, golf, atd. a vidis kolko maju prachov, vadi ti snad ze si nicia zdravie? pochybujem. pokial ma sportovec 18 rokov a moze si vybrat ci bude sportovec alebo robit nieco ine, je to jeho slobodna volba. doping ku sportu patri, to neni o podvadzani, akorat to nemozu povedat v telke a je okolo toho troska komedie..

14 rocna cinska gymnastka je iste problem, ale to je o inom.

ked vidis uspesneho podnikatela, napadne ta prve jak si chudak nici zdravie? to ti nevadi? ked je niekdo obchoduje akciami, vadi ti ze si nici zdravie? aky tam je problem? mozes si vybrat co budes robit, jak si budes nicit zdravie, alebo mozes byt nezamestnany, alebo si vybrat nejake "zdrave" zamestnanie, napriklad mozes vymyslat krizovky.

cinska olympiada je chyba, ale sport ako taky funguje dobre, nemusis byt sportovec ked nechces. spytaj sa vrcholoveho sportovca ci by za medajlu nezozral 10kilo konskeho trusu.. to nesu ziadny chudaci co to robia z donutenia, takisto jak podnikatel co robi 100hodin do tyzdna.

jonatanus

Anonymní řekl(a)...

Na vrcholovém sportu mi vadí to, že to není sport. To "...doping ku sportu patri..." myslíš vážně?

Proto se na sport ani nedivám, neboť nejsem schopen ocenit žádné sportovní výkony, když za tím klidně může (nemusí) být i doping.

Je mi úplně jedno, jestli si někdo ničí zdraví nebo ne a kolik vydělává. Každého svobodná volba. Jen si myslím, že jsou důležitější věci na světě, na které je dobré se dívat, které je možno obdivovat a které je rozumné sponzorovat. Vrcholový sport to tedy určitě není :-)

Anonymní řekl(a)...

ked umelec bere drogy, uz to neni umenie? ked podnikatel bere kokain, uz to neni podnikanie? ked obchodnik s akciami bere lieky na sustredenie a ukludnenie, uz to neni obchodovanie s akciami?

k vrcholovemu sportu doping patri, pokial to ma byt vrcholovy sport. tazko sa moze nazyvat vrcholovy sport nieco, kde budu o 20% horsie vykony. dokonca ten vrcholovy sport je s dopingom casto zdravsi ako bez.

este k tomu dopingu - mozno si zaregistroval ze americki starsi herci beru rastovy hormon a testosteron a vobec sa s tym netaja, vadi ti napriklad toto? neni to uz herectvo? (nemyslim rambove svali, myslim stary herec ktory chce mat trocha vyssiu "kvalitu zivota")

samozrejme sa rozhodne nezastavam dopingu typu niekdo sa chce predvadzat na plazi, ani poriadne nechodi do posilovne a mysli si ze ked zozere par tablet neviem coho tak z neho bude neviem jaky borec, ale to je uplna tema.

takze ano, k vrcholovemu sportu doping patri. vrcholovy sport bez dopingu je oxymoron.

jonatanus

Anonymní řekl(a)...

Po tvém příspěvku se Pierre de Coubertin a Emil Zátopek obracejí v hrobě a já jen obracím oči v sloup.

To, že dle tebe "k vrcholovemu sportu doping patri" je blábol, o tom svědčí již ty povinné dopingové kontroly, že?

Nebo proč se tedy dělají po závodech testy na doping? Jen tak pro legraci?

Ke sportu doping nepatří, neboť pak to není sport, pak to nejsou sportovní výkony lidí, ale robotů. Příklady z podnikatelské nebo herecké sféry nemají s dopingem ve sportu nic společného.

Anonymní řekl(a)...

pozri si toto video (zhruba od 30:00)
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1096898594-udalosti-komentare/208411000370728-28.07.2008-22:30.html

dobre pocuvaj toho pana "lekar byvali dopingovy komisar".. toto je snad prvy krat ked to niekdo povedal (opatrne) v telke jak to je.

JANciJ řekl(a)...

Vrcholovy sport, olympijske hry a Cina nie su to iste.

V Cine je situacia taka aka je, so sportom to nema nic spolocne.

Co sa tyka dopingu, tak vyjadrenia, ze kazdy "vrcholovy" sportovec dopuje su diskutabilne. Dopingove testy su velmi prisne, no samozrejme urcite nejaky "necisti" sportovci presli kontrolou. Doping sa tyka par jednotlivcov, ktori po kazdom sportovom vykone riskuju spoju povest aj buducnost a pochybujem, ze vela z nich by az tolko riskovalo.

Podla mna kazdy by mal robit to co ho bavi. Niekoho bavi stale pracovat, niekto rad nakupuje, niekto rad sportuje a iny sa na ten sport rad pozera.
Ked niekoho naplna fandenie svojim idolom, tak preco by to bolo nieco zle.
Sport moze byt povolanie ako kazde ine a ten, koho dany sport nebavi, sa nikdy "majstrom" nestane.
Cim lepsi programator, tym ma viac moznosti uplatnit sa a zarabat.
To iste plati aj pre sportovca. Cim je lepsi, tym viac moze ziskat.
Su "programatori", ktori kopiruju cudzie kody a vystatuju sa s nimy, resp. podvadzaju. To je taktiez podobne s dopingom u sportovcov.

OH je byznis ako kazdy iny, no je to aj vrcholne podujatie pre mnohych sportovcov, ktori robia to, co ich bavi.

Cayman řekl(a)...

2JANciJ: Plně souhlasím, že "kazdy by mal robit to co ho bavi", to je jasné, každého svobodná volba a nikomu do toho nic není, ať je to sport nebo cokoliv.

Ale jak píšeš, že "OH je byznis ako kazdy iny...", tak to je právě TO, co mi vadí. Už nejde ani tak moc o sportovní výkony, ale o něco jiného. Sportovcům by přece mohli úplně stačit mistrovství světa, či Evropy, pro ověření si nějakých výkonů a pro to si pořádně zasportovat :-)

Okomentovat