Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak (ne)děkovat zaměstnancům aneb peníze jsou až na prvním místě?

Keep Right Go LeftKaždý vychovaný člověk asi ví, kdy se říká "děkuji", "prosím", "není zač" a podobná slova, či fráze, které jsou minimálně výrazem slušnosti. Jsou ale situace, kdy je potřeba ono slovní, či v dnešní době i emailové, poděkování doplnit ještě něčím dalším, když chci jako dobrý šéf poděkovat zaměstnancům nebo kolegům za jejich celoroční úsilí.

(Kdysi za komoušů se děkovalo za mimořádné pracovní úsilí fotkou zaměstnance na tabuli cti někde ve fabrice, příp. horníci byli oceněni nějakým titulem Brigáda socialistické práce za splnění plánu na 135%, byli zváni na besedy do škol a dostali banány nebo jiné nedostatkové zboží.)

Jak to funguje dnes v době nadnárodních firem a v pobočkách amerických, anglických, německých, či jiných firem u nás? Jak se u nich liší "oceňování" zaměstnanců od ryze českých firem, či od toho "oceňování" za socialismu? Nijak.

Záleží vždy jen na konkrétním šéfovi a vyšším vedení, jaký má přístup, čeho si cení, jaké jsou priority. Jedině dle úrovně a chování šéfů se určuje firemní kultura a hodnotí se celá firma.


Chovají se zahraniční firmy jako socialistické molochy?

Když jsem byl včera na obědě s bývalým kolegou, který pracuje pro jednu nadnárodní firmu jako IT specialista, tak jsme se také bavili o jeho současných problémech. Prý už 2 roky nikdo nedostal přidáno, žádné odměny, nemůže se ani chodit na školení, či cestovat někam k zákazníkům po světě, o které se jejich firma stará. Všechny náklady se neustále snižují a skoro za nic se nesmí utrácet.

Firma, kde pracuje, se snaží za každou cenu vykazovat stále lepší a lepší čísla v hospodaření, aby se zalíbila akcionářům na jachtách někde v Pacifiku, takže se neustále hledá, kde ušetřit (na lidech). Přitom firmě se daří, stále vykazuje ten obdivovaný hospodářský růst, je v zisku a akcie stoupají. Je to ale asi málo?!

Takže, na jedné straně - žádné výdaje, žádné zvedání platů, žádné odměny, jen stále více práce s argumentem, že se musí šetřit, aby se "dařilo", na druhé straně - výborné výsledky a stoupající zisk, jak o tom svědčí poslední oficiální firemní zpráva s poděkováním všem zaměstnancům za jejich úsili, nasazení, vynikající přístup k řešení problémů. Kecy, kecy,...

Co jsem se "pobavil", tak primárně se šetří na lidech, neboť stále se nakupuje drahé vybavení a luxusní auta pro managery, stále se hradí drahé letenky managerům na jejich porady, kde se dělají všechny ty vynikající plány, probírají prezentace v PowerPointu a posuzují vymyšlená čísla v Excelu. Prostě, klasika.

To je také asi důvod proč od nich odchází odborník za odborníkem a všichni ti "úspěšní" manageři zůstávají ;-)

Shodli jsme se na tom, že většina nadnárodních firem je stejná, ne-li horší, jak všechny ty staré socialistické molochy, kde se také stále plánovalo a vymýšlelo, jak pak všechny výkazy pěkně upravit pro nejvyšší vedení. Hlavně také, aby lidi makali za pár korun a všichni manageři měli stále stejné příjmy a požitky.


Když peníze jsou až na prvním místě...

Ten bývalý kolega zatím nechce odejít, neboť práce ho baví, dělá, co se mu líbí a co vždy chtěl dělat, ale jak říkal, tak nebude dlouho trvat a kbelík trpělivosti přeteče. Je to škoda jen pro tu firmu, pro nikoho jiného, neboť vlastní vinou ztratí dalšího specialistu, kterého bude jen těžko nahrazovat.

V dnešní době opravdu nejde tolerovat chování, když někteří tzv. manageři považují za normální jen svůj vlastní prospěch a své požitky, kdy na zaměstnance se kašle a jediným způsobem poděkování za jejich dobré výkony a vynikající výsledky je obecné "Thank you all!", příp. firemní propiska v luxusní krabičce ;-)

(Kdysi dávno jsem dostal dokonce dvě propisky, jednu poslanou z Německa a druhou z UK v krásné dřevěné krabičce. Ještě teď se musím smát, když si na to vzpomenu, jak jsem je obě vyhodil do koše po vybalení balíčku.)

Nevím, ale já tohle chování za normální nepovažuji a důkazem, že nejsem sám, je i množství knih a článků na Webu na téma "How to Work for an Idiot".

Jsem přesvědčen, že opravdu dobrý šéf by se měl vždy starat o spokojenost zaměstnanců, neboť jen spokojený a motivovaný pracovník zajistí i spokojenost mých zákazníků, bude dbát o kvalitu služeb nebo výrobků, pomůže mi plnit i jakkoliv náročné úkoly.

Tohle je totiž mnohem důležitější jak nějaká honba za hospodářským růstem, za vyšším obratem, ziskem nebo vyšší cenou akcií.

18 comments :

Anonymní řekl(a)...

S těmi idioty to opravdu sedí a to jsem ti neřekl o jeho reakci na můj požadavek na zvednutí platu, když se nám tak daří. Prý se sice "celkově daří, ale globálně by se to mělo zlepšit". Co už na to říct?

Anonymní řekl(a)...

No jasně, některé firmy zastávají pravidlo, že každého specialistu je možné nahradit, ale dobrého manažera, abys pohledal.

Tohle jsem zažil už ve dvou velkých firmách a vzdal jsem to. Je to všude prolezlé samými prospěcháři, co nic neumí a jen otravují své podřízené a lezou někam zase svým šéfům. Nic neumí, většinou ani nerozumí svému oboru, ale dej blbci funkci.

Po těch dvou pokusech jsem zjistil, že jediná možnost pro mě je podnikání a práce na vlastní triko. Tak si dělám, co chci a nemusím se většinou zabývat problémy takovýho typu.

Anonymní řekl(a)...

Presne s rovnakou situaicou ako si opisal som sa zoznamoval poslednych sest mesiacov a to v biznise na mile vzdialenom od IT. Takze moja skusenost:

Boli sme uspesna slovenska firma fungujuca 15 rokov, lider vo svojom segmente. Minuly rok nas kupila nadnarodna company so sidlom v UK. Od januara nastupilo nove vedenie, lepsie povedane nova vykonna riaditelka odchovana v molochoch ako HP a pod.

A zacal sa rock´n´roll: namiesto skutocneho biznisu sa riesili brutalne Excelove cvicenia, vesele PowerPoint prezentacie, implementacia pre nase pomery predimenzovaneho, korporatneho softveru (MS AX)uzitocneho jedine pre vedenie a akcionarov, praca 18 hodin denne za "Thank you all!"

Narazili vsak na slovensku povahu v kombinacii s rodinnym typom firmy coho vysledkom bolo odchod 95% zamestanacov s ktorych vacsina pracovala vo firme viac ako 10 rokov a ktori si po odchode zalozili niekolko firiem velmi uspesne konkurujucich povodnej company. Uuups :-)

Axiss řekl(a)...

IT specialista, hmm :-) Podle toho co píšeš je to spíš nějaká drbna. Zná celou firmu a ví, že "nikdo" tam nedostal už dva roky přidáno. Na podobné lidi pozor. Závidí manažerům peníze místo toho, aby pořádně pracoval a potom se diví, že jeho práce nestačí na to, aby dostal přidáno. IT specialista nepracuje dva roky za takových podmínek, v takové firmě, protože si může vybírat (a hlavně má už na několik let dopředu vyděláno, takže ho nezajímá plat, ale práce a pohodové prostředí firmy). Takhle pracují jen lidé, kteří na víc nemají a nemůžou jinam, protože tam by dostali ještě méně. On to zdá se moc dobře ví.

Anonymní řekl(a)...

2Axiss: Chápu, koho máš na mysli, také takové týpky znám. V tomto případě se ale pleteš. Nezná celou firmu, ale divizi, která patří pod jednoho šéfa v US a kde všichni maji stopnuté platy a jinde se třeba přidává.

Právě proto, že to jsou většinou specialisté, tak mají dost peněz, aby si nezáviděli. Manažerům žádný z nich opravdu nezávidí, neboť není co, snad jen ty jejich Excely a PowerPointy ;-)

Kámoš tam zůstává jen kvůli práci, která ho baví, ale štve ho, že kdyby šel jinam, tak dostane hned o 10-20 tisíc měsíčně více. On ale nechce, neboť je pohodlný.

Teď má asi 50-60 tis. nevím přesně, ale říkal, že jestli ho budou štvát, tak do konce roku končí a jde jinam za víc, jak už udělali jiní, kterým šlo opravdu jen o peníze.

Není "žádná" drbna, možná jsem to ne moc přesně popsal ;-)

Axiss řekl(a)...

Cayman: No, ok ;-) Jinak pořád děláš experimenty s reklamou? Já jen že tady zabírá nějak moc místa a i když mi nevadí, tak se divím, že tak úspěsný freelancer potřebuje těch pár tisícovek od Googlu ;-) Já bych třeba radši uvítal klikací logo, protože teď nevím, jak se mám z článku dostat na home page ;-)

Cayman řekl(a)...

2Axiss: Ty experimenty s reklamou stále dělám a chystám o tom příspěvek, hlavně srovnání Adsense & Adbrite a porovnání ČJ & AJ stránek. Je to totiž neuvěřitelné. Snad se k tomu do konce prázdnin dostanu.

A aby ses nedivil, tak to tady není kvůli penězům. Schválně, zkus zapřemýšlet, třeba tě něco napadne jako "milionáře na odpočinku" ;-)

(Jinak, je té reklamy moc? Jeden textový banner vlevo a jeden pod indiv. článkem ti přijde moc? Hmm, je to asi minimum, aby se na tom dalo něco testovat.)

Souhlasím s tou blbou navigací, plánuji nějaké menu nahoru, ale už teď jsou minimálně 3 způsoby, jak se dostat na HomePage.

Petr Steinbauer řekl(a)...

Cayman vs Axiss: Caymane, axisse si nevšímej, je to starej páprda a provokatér ;o) viď Axissi? :)

Jinak k tématu - ja nevím zda jste si všimli nebo je to i u Vás, ale zdá se mi, že hrozně připbiva vselijakych tem masazi pro zamestnance - vcelijaky výlety, vodácky turnaje, sportovní soustředení atd...
Jasne utuzi to kolektiv, zlepsi komunikaci, ale pravda je takova, ze aby nemuseli pridat, tak radsi udelaj takovyhle vylet - naklady mensi, lidi jsou spokojeny stejne... :)

Cayman řekl(a)...

2Petr: Není to "páprda", ale prý "milionář v důchodu" (dle jeho profilu). Podle www.axiss.cz mu není ani 30 a prý dojíždí každý den z Pardubic do práce do Prahy, což mě docela pobavilo :-)

Cayman řekl(a)...

Jinak, ty "team building" meetingy nemusí být zas tak špatné a jak píšeš, k něčemu dobrému slouží. Já každopádně nemám rád žádnou organizovanou zábavu, tak spíše preferuji "team meeting" v dobré hospodě, s dobrým jídlem, jak nějaké ty firemní výlety.

Někomu to ale stačí, takže pár lidem se "zavře huba", že dostali někde zdarma výlet do přírody nebo na nějaký zámeček, a už si mnohdy neuvědomují, že to jen takové mírné vymývání mozků :-)

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že ty manažery neprávem obviňuješ, je přirozené, že myslí na svůj prospěch. Chyba není v manažerech, ale v systému bez vlastnictví, manažer prostě nic nevlastní, proč by se o to staral?

Pamatuji si na hezkou příhodu, kdy mi manažer řekl, že mi nedá prémie a jestli se mi to nelíbí ať jdu, což řekl asi 20 lidem. Bohužel pro něj všichni šli a na poslední konferenci v hotelu kde jsme se viděli dělal, že nikoho nevidí, neboťy všichni makaj pro jeho konkurenci :) Nic moc se nezměnilo, dělají to samé jen pro někoho, kdo to lépe ocení, aneb kapitalismus.

Anonymní řekl(a)...

Ale já ty managery neobviňuji a chápu, že "myslí na svůj prospěch". Je to logické. Já si jen ověřil, že to jde i jinak, když teda jsem dobrý šéf a buduji tým na jiných základech.

Hlavně, všude je vidět plno neschopných šéfů a managerů, kteří neumí řídit ani sebe a už vůbec ne druhé lidi nebo něčí firmu.

Axiss řekl(a)...

Cayman: Nevím co je na tom divného, že dojíždím každý den do Prahy z Pardubic :-) Prostě jsem mnoho let pracoval doma, zabezpečil se a teď chci nabrat zase jiné zkušenosti a poznat nové lidi. Nejezdím tam pro peníze, sám si vydělám mnohem víc, než mi tam můžou nabídnout. Nemusel bych už pracovat, ale prostě chci něco dělat a v Pardubicích není žádná větší firma, co se pohybuje na internetu.

Navíc. Jezdíš první třídou, takže cesta krásná, můžeš se ve vlaku učit do školy nebo pracovat, není to ani ztráta času. Z vlaku to mám 5-10 minut cesty do práce. Jezdím tam jakoby za přáteli, nemám s tím žádný problém.

Cayman řekl(a)...

Na dojíždění je divná právě ta ztráta času, což ty, jako "milionář v důchodu", jistě dobře víš. Máš ale pravdu, že můžeš přečíst plno chytrých knih a napsat si domácí úkoly :-)

Mne jen pobavilo, že abys něco nového poznal, tak musíš někam daleko jezdit, každý den 3 hod. ztráty času mi připadá na "milionáře" dost velké plýtvání časem.

Není to ale moje věc, jen odpovídám, na co ses ptal. Ať se daří!

Axiss řekl(a)...

Cayman: Pokud má člověk peníze, dívá se na čas úplně jinak, než ten, který je stále potřebuje vydělávat. Já prostě nepotřebuju řešit nějaký čas, protože já můžu dělat cokoliv co se mi zachce a nic netratím, protože prostě dělám to co chci a ne to co musím. Ve vlaku se učím na zkoušky, pracuju, čtu knihy, na které bych třeba, kdybych pracoval pořád jen doma, neměl čas, protože bych prostě viděl jen tu práci. Cesta vlakem není ztráta času, protože jen přesuneš činnosti z domu do vlaku.

Takže 3 hodiny ztráta času to není, 10 minut šlapu na kole na nádraží v Pardubicích, potom hodina vlakem a 5-10 minut chůze po Praze, takže pro mě je to ztráta tak 10-20 minut, protože jízdu na kole beru jako že pro sebe něco každý den dělám a cestu vlakem umím využít.

No a to že musím cestovat, to je samozřejmě pravda. Když mají známé firmy pobočky v Praze nebo další zmámá třeba v Polsku ;-), tak prostě musíš za nima. Práci z domu dělám několik let a teď chci zase poznat lidi, k čemuž je potřeba osobní kontakt.

Prostě já tyhle věci mám trošku jinak než ostatní, řekl bych v opačném pořadí jsem si to prožil, nejdřív si užil práci z domova, vydělal peníze, teď už si můžu dovolit i jiné věci, které by třeba jiní nedělali, protože jak píšeš, by to pro ně byla ztráta času. Pro mě ale ne :-)

Cayman řekl(a)...

"...protože já můžu dělat cokoliv co se mi zachce" - To je právě ten úhel pohledu. Můžeš si opravdu dovolit, když se ti "zachce" jít si třeba zaplavat nebo jet na výlet s rodinou, či musíš jet tím vlakem do rachoty každý den brzy ráno a to za každého počasí?

Každý, kdo nepracuje kvůli penězům, tak o tom moc nemluví ani nezmiňuje 1. třídu ve vlaku, ale opravdu si může svobodně nakládat se svým časem, může někam docházet "na pár hodin", aby se pobavil s kamarády nebo se něco nového naučil, může si kdykoliv zaletět do Londýna na pořádný steak, či může ráno dlouho spát, neboť večírek s kamarády se trochu protáhl :-)

Mě by třeba nebavilo dělat nějaké úkoly do nějaké školy a je jedno, jestli ve vlaku nebo doma.

Zajímalo by mě pro inspiraci, co zajímavého studuješ a jestli tě baví všechny ty předměty, zkoušky a úkoly, co pro tebe připravují chytří profesoři?

Axiss řekl(a)...

Cayman: Ale já přece nemusím každý den vstávat. Nemusím dělat vůbec nic, ale já prostě chci. Co budu mít z toho, že nebudu chodit do práce nebo budu ráno dlouho spát? To je třeba tvoje představa o ideálním životě, ale ne moje (nebo spíš tohle už mám za sebou). Pochop, že každého baví jiné věci, každý nemusí být nadšený z toho, že si může někam zaletět nebo jít na nějaký steak. Mně prostě baví učit se nové věci, poznávat lidi a sbírat od nich zkušenosti, baví mě učit se do školy a studovat po večerech, stejně jako jiného baví vymetat večírky nebo u kafe klábosit s ostatními. Co je pro tebe ztráta času může být pro jiného zábava, co je pro tebe svobodné nakládání s vlastním časem je pro dalšího nudný život.

Prostě jsem se zabezpečil a řekl si, že teď změním zase na chvíli svůj život. Z volného nezávazného života, který je třeba tvým životním cílem, jsem si nabral na nějaký ten čas povinnosti, což jsem do té doby vlastně nezažil. Být jakoby svým pánem už mě přešlo, není to vůbec o tom, i když si to třeba většina lidí myslí.

No a škola je obyčejná fakulta informatiky a ano, baví mě to, protože jinak bych tam nechodil. Svoje černobílé narážky na školství mi opakovat nemusíš. Já si, narozdíl od tebe, myslím, že matematika je tady proto, aby se člověk naučil myslet a ne proto, aby jsi měl pocit, že to musíš někde v reálném světě využít ;-)

Btw, ten tvůj druhý odstavec, to můžu napsat to samé já o tobě. Že každý kdo opravdu něco umí si to nevystavuje na blogu jako ty a nepíše o tom, že každý kdo žije tak jak píšeš že žiješ by o tom nikdy nepsal. Prostě se smiř s tím, že to co jsem napsal já je pravda, i když to třeba nepochopíš ;-)

Cayman řekl(a)...

Vysvětlil jsi to pěkně, všechna čest. Sice si trochu odporuješ nebo mi to připadá nelogické, např. "nemusím každý den vstávat" vs. "jsem si nabral na nějaký ten čas povinnosti", ale beru, že ty máš jasno, což je jedině dobře :-)

Nemusím také souhlasit s tvými názory, např. "matematika je tady proto, aby se člověk naučil myslet", nemusím také věřit tomu, že tě baví ve škole všechno, co se "musíš" učit, neboť vím, jaké je úroveň na školách, kdo, proč a co tam učí, ale zřejmě opravdu chceš a baví tě to, což je hlavní.

A k tvé otázce v úvodu: "Co budu mít z toho, že nebudu chodit do práce nebo budu ráno dlouho spát?", bych odpověděl tvými slovy:

Jelikož "mě baví učit se nové věci, poznávat lidi a sbírat od nich zkušenosti", tak to je právě TO, co budu mít z toho, že mám na to více času. Je to podobné jako jezdit do školy se učit dle hloupých osnov nebo si svobodně vybrat, co se chci učit.

Možná si jen trochu nerozumíme, neboť cítím podvědomě, že každý mluvíme o tom samém a vůbec si neodporujeme :-)

Každopádně, díky za pěknou diskuzi.

Okomentovat