Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak si chránit Web stránky, vlastní autorský obsah, kopírování textů a krádež obrázků?

Keep Right Go LeftNavázal bych tímto na předchozí příspěvek Porušený Copyright aneb co dělat, když vám někdo ukradne obsah Webu, neboť stále je to aktuální téma na Webu.

Ochrana obsahu na Webu se řeší od počátků Internetu, ale téma to bude aktuální vždy, neboť stále přibývají další a další uživatelé, speciálně v ČR, kde nedávno lidi ani neměli doma PC ani připojení k Internetu. (O dětech a jejich ochraně na Internetu se ani nezmiňuji, to je kapitola sama pro sebe.)

Jak jsem zmiňoval v předchozím příspěvku, tak mnoho uživatelů Internetu ani netuší, že nelze jen tak něco z Webu bez povolení použít a vydávat to za své "dílo". Je to ale asi obecný problém v cyberprostoru, neboť chybí osvěta a vzdělání, morálka je narušená poplatky OSA, příp. u nás v ČR stále převažují socialistické "móresy", že všechno je "naše", takže se není možno moc divit.

Každopádně, jsem rád, že na email, který jsem poslal s žádostí o stažení neautorizovaného obsahu, autor stránek hned zareagoval a vypůjčený obsah odstranil. Obvykle takové jednoduché upozornění stačí a není nutno pokračovat dalšími kroky za čistotu Internetu a mírný pokrok v mezích zákona.


Jak chránit Web stránky před těmi, kteří vše drze kopírují?

Co dělat, když zjistíte, že někdo ukradl autorský obsah z vašich Web stránek? Jak najít duplicity a kopie nějakých vašich souborů, jsem popisoval minule, jak ale vůbec preventivně ochránit nějaký obsah na Webu, tj. kompletní text článků a grafiku?

Web je plný rad pro začátečníky, kteří si myslí, že stačí vypnout v JavaScriptu right-click myšky, příp. kombinaci Ctrl-A/C/V a tak chránit stránky před uložením obsahu, či zamezit uložení obrázků na disk, což není žádná ochrana. Řešením není ani nějaké sofistikované cryptování obsahu, neboť pak má s tím zase potíže Search engine robot při indexování stránek.

Je třeba si uvědomit, že publikovaný obsah nejde nijak jednoduše chránit před zneužitím. Chránit PDF, PowerPoint, Microsoft Excel nebo Word dokumenty není až zas takový problém, jak chránit články publikované přímo v HTML.

Záleží totiž jen na zkušenosti uživatele, jakým způsobem obejde jakoukoliv ochranu. Jsou ale komerční řešení, které můžou s ochranou mírně pomoci.

Viz také - Related Links:

- ArtistScope Copy Protection Solutions
"Digital Rights Management - Copy protect PDF documents and images on the internet from saving, copying, site grabs, unauthorized linking, screen capture and Printscreen."

- What is Copyright Protection?
"Copyright is a protection that covers published and unpublished literary, scientific and artistic works, whatever the form of expression, provided such works are fixed in a tangible or material form."


Jak ochránit fotky a obrázky na Web stránkách?

Nejlepší ochrana obrázků a grafiky je možná snad jen při použití Flash prezentace, kdy jednotlivé obrázky nejsou dostupné pro jednoduché uložení, což ale stejně není žádný problém pro zkušenějšího profesionála, který zná nějaký Flash Decompiler.

První mírná ochrana obrázků pro neznalé amatéry může být např. umístit obrázek jako pozadí tabulky a přes něj zobrazit průhledný transparent obrázek stejné velikosti. Každý, kdo by chtěl takhle překrytý obrázek uložit pomocí Save Image..., tak si uloží jen ten průhledný.

Jednoduchý příklad:

<table background="originalni_obrazek">
<tr><td>
<img src="pruhledny_obrazek" height="jako-orig" width="jako-orig" />
</td></tr>
</table>

Jakmile ale někdo publikuje nějaké fotky nebo grafiku na Webu ve standardním formátu, tj. obrázek je samostatný soubor na serveru, tak všechny takové soubory jsou bez nějakých problémů dostupné komukoliv, neboť pouhé zobrazení Web stránky v prohlížeči načte stránku a všechny obrázky do lokální cache paměti, tj. umístí vše na lokální disk návštěvníka stránek.

Záleží pak jen na znalostech návštěvníka, jestli ví, jak si přivlastnit nějaký obrázek, jak si uložit kompletní HTML stránku i s obrázky na disk, či jestli zná menu View - Source, popř. zda ví, kam si prohlížeč ukládá všechny dočasné soubory z Internetu.

Neexistuje totiž žádná ochrana, aby si uživatel jednoduše neudělal třeba Print-Screen obrazovky (Screenshot) a fotku si nevyříznul ve PhotoShopu nebo v jiném grafickém editoru.

Druhá mírná ochrana obrázků je asi jen stížit život všem kopírovačům umístěním viditelného - neviditelného digitálního vodoznaku (Watermark) do obrázku, příp. alespoň část obrázku překrýt logem nebo nápisem se jménem autora.

Na portálu NaturFoto.cz je to označení fotek vyřešeno docela decentně, jak má např. Kajman brýlový (Caiman crocodilus), který útočí "nečekaně a pochybnými způsoby", i když o tom mnohdy ani neví, neboť má právo na subjektivní názory i na chování a reakce za účelem zachování "zdravé" společnosti ;-)


Jaká je tedy nejlepší ochrana digitálního obsahu?

Jediná ochrana fotek a vůbec čehokoliv je žádný obsah na Webu vůbec nepublikovat. Obávám se tedy, že brzy může nastat doba, kdy obsah na Internetu nebude volně (zdarma) dostupný veřejnosti, že veškerý opravdu kvalitní obsah a informační zdroje budou jen formou placených služeb a předplatného. Na Webu zdarma budou pak jen plané diskuze a neověřený obsah s pochybnou nebo nulovou hodnotou.

Zajímavé je, že se zatím nikomu moc nedaří nasadit nějaké placené poskytování obsahu, když pominu různé online vzdělávací kurzy, kterým se daří všude na světě. Já osobně mám předplacený jen jeden technický magazín pro úzkou skupinu IT specialistů, ale většina Webů, po různých pokusech s placeným obsahem, od poplatků ustoupila.

Schválně, znáte někdo nějaké placené Weby, příp. platíte si nějaké předplatné? Za jaký obsah byste byli ochotni platit? Otázky k přijímačkám teď nemyslím ;-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Považuju fér platit za určité informace, které úzce souvisí s vaší obchodní činností - př. jsem SEO junior konzultant a chci odebírat newsletter o novinkách v SEU - tudíž za tyto informace zaplatím. Existují americká copywriterská fóra, kde je nutná úhrada za informace jako např.trendy v psaní, doporučení co si přečíst atd. Jméno dopíšu dostatečně, jelikož ho teď z hlavy nevylovím. V českých podmínkách mi něco takového chybí, docházet někam na školení je časově dost náročné.

Časopis Euro poskytoval top ekonomické info v newsletterech, za které se platilo (nevíte, zda ho poskytuje i nadále?) Kdysi tu existoval časopis Finance New Europe/dnes Business New Europe, kde platíte za informační hodnotu zpráv.

Má otázka se týká stahování obrázků z flickrů atd... pokud jsou obrázky na internetu volně k dispozici, porušuji autorské právo i v případě,že k nim hodím zdroj?

Díky za info.

Cayman řekl(a)...

Máš pravdu, že v ČR chybí plno věcí, teď myslím ty originální, autorské příspěvky, články a informace, které nepřináší jen nějaký překlad něčeho z AJ.

Na ty Euro newsletters si vzpomínám, ale nějak to zmizelo z trhu ani nevím jak, podobně jako ty Finance News. Kde je všem takovým "pokusům" konec.

Co se týká těch obrázků, asi záleží na licenci, která je uvedena u všech těch portálů na sdílení fotek, tj. zda autor publikuje fotky s licencí Public Domain (volné použití), či s nějakou "omezenou" licencí. Podobné je to i s články na Wikipedii a s fotkami tam.

Okomentovat