Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vydělat 500 tisíc korun do začátku aneb peníze dělají peníze

Be the First and Win a fortressKdyž jsem zmiňoval kdysi nějaké mé staré a ověřené zásady z deníku programátora, tak se někdo chytrý ptal v komentářích, jak vydělat 500 tisíc, že pak už by jako věděl, co s nimi.

To "vědět, co s nimi" je ale základ, co si možná málokdo uvědomuje. Kdo totiž pochopí, že je potřeba ten přístup k penězům trochu otočit, tak má vyhráno.

Důležitější, jak vydělat pořádné prachy, je právě otázka, na co je chci, co s nimi budu dělat.

Je to úplně ten samý princip, jak třeba u výuky jazyků. Někdo se začne učit nějaký cizí jazyk a ani neví proč. Stává se tak z něj jen další "věčný" student, který nedokončí žádný kurz, stále znovu a znovu začíná a jazyk se nikdy pořádně nenaučí. O co jednodušší to má někdo jiný, kdo přesně ví, na co ten jazyk chce využívat a má třeba sen nebo konkrétní nabídku studia nebo práce v zahraničí, či práce u nějaké vysněné zahraniční firmy v ČR.

Znám několik odborníků, kteří se s plným nasazením věnovali svému oboru, dělali naplno, co je baví, ale jazyk nějak moc neovládali (pasivní čtení AJ manuálů nepovažuji za znalost jazyka). Dva z nich, díky svým odborným znalostem na sebe tak upozornili, že pak dostali nabídku pracovat v Silicon Valley, což byla pro ně tak silná motivace, že se jazyk doučili na komunikativní úroveň za 1-2 měsíce intenzivního denního studia.

Chci tím naznačit, že kdo přemýšlí neustále dokola jen o penězích, jak je vydělat, kdo zakládá firmy nebo vymýšlí projekty jen pro ty vytoužené peníze, tak mu už nezbývá čas na pochopení, proč ty peníze vlastně chce. Naopak ten, kdo má jasnou představu, co chce dělat, na co by dané peníze použil, tj. má jasnou představu o smyslu své činnosti, tak začne něco vymýšlet a dělat s nadšením, a ty peníze se dostaví automaticky. PROČ?

Když totiž dělám něco s nadšením, zapálením pro věc, když dělám něco, co mě baví, tak to dělám dobře a stává se ze mě profesionál ve svém oboru. Dokážu pak svým nadšením nejen přesvědčit nějaké potenciální investory, ať investují do mého projektu, ale získávám pak i lukrativní zakázky, či pracovní příležitosti, neboť mého nadšeného a profesionálního přístupu si brzy někdo všimne. Spojuji se s dalšími nadšenými profesionály a spolu zakládáme dobrou firmu nebo alespoň dobrý pracovní tým a opět získáváme kvalitní a dobré zakázky z celého světa.

Nevím, možná ale někoho opravdu baví "jen" vydělávat peníze a pak se kochat narůstajícím kontem v bance. Možná nějaký novodobý Harpagon opravdu potřebuje k životu ten pohled na kufr plný peněz, ale o tom snad už Moliér napsal hru, že?


Jak vydělat prvních 500.000,- Kč?

V komentáři k tomu výše zmiňovaném příspěvku jsem radil, že ten cíl vydělat třeba 500 tisíc vypadá možná pro někoho nereálně a někdo si ani neumí představit, že takovou přibližnou částku je třeba možno vydělat za jeden měsíc. Možná někdo ani nevěří a takové by snad nepřesvědčila ani faktura za práci, či kopie daňového přiznání.

(Zajímavé ale je, že skoro každý druhý věří kecům v bulváru nebo tomu, že doména Pizza.com byla prodána za 3 milióny dolarů.)

Nevěřícím jsem proto tehdy radil použít jednoduchou "metodu ementálu" a rozdělit velký "úkol" na několik menších, tj. rozdělit velkou částku na menší části, které vypadají již trochu reálněji a věrohodněji.

500 tisíc = 5x 100 tisíc
100 tisíc = 5x 20 tisíc

Jeden z několika úkolů pak zní mnohem jednodušeji: "Jak vydělat 20 tisíc?" nebo "Jak vydělat 50 tisíc?" Potom je možné otázky doplňovat třeba: "Jak zdvojnásobit těch 100 tisíc?", příp. "Jak ze 400 tisíc udělat 500 tisíc?" nebo když roste chuť: "Jak zdvojnásobit těch 400 tisíc?"

Myslí si snad někdo, že je opravdu takový problém poslat každý měsíc 5 faktur pěti zákazníkům na 20 tisíc? No a 100 tisíc je doma za jeden měsíc. Co takhle 5 faktur měsíčně na 50 tisíc? Nebo 20 faktur měsíčně na 40 tisíc?

(To vše jsou reálné příklady, co fakturuje vždy jen jeden člověk za své služby v různých oborech podnikání.)

Tím jednoduchým rozdělením "velkého" úkolu na několik dílčích se určitě dosáhne mnohem více, jak nějakým lamentováním "po hospodách", že bych chtěl taky někdy mít 500 tisíc nebo vyhrát milión. Navíc, tohle "ementálové" pravidlo platí skoro na jakýkoliv úkol, ať už při studiu, v podnikání nebo obecně v životě.

Když se to ještě doplní tím filozofickým "vědět, co s nimi", jak jsem popisoval na začátku, tak to "vydělávání" jde skoro samo. Vím-li totiž, na co ty "vysněné" peníze chci, tak existuje plno cest, jak k tomu "cíli" dojít a nemusí to být hned přes peníze.

A kdo čekal, že zde najde konkrétní tip, jak vydělat nějaké peníze, tak vydržte na příští příspěvek. Vězte ale, že prací se dnes velké peníze opravdu nevydělávají ;-)

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

To je jasné, že prachy dnes vyděláš jedině přemýšlením a ne nějakou prací od 8-17, to totiž přináši vždy peníze tvým zaměstnavatelům a ne tobě.

Budu vděčen za nějaké dobré nápady. Díkec.

Anonymní řekl(a)...

Přesně, zaměstnavatelům, kteří se nepřetrhnou v nějakých extra platech a další balíček jde státu na daních a SP/ZP :-)

Anonymní řekl(a)...

Díky Caymane za tento článek. Je to parádní počteníčko a velký kus pravdy a návodu pro ostatní.

Anonymní řekl(a)...

no spis je to klise co kazdej vi,clanek vlastne nerek nic, a to ze si neco rozkouskuju je to samy jako cena 99.90 v obchode furt to je ale za stovku a 5x100tisic je porad 500tisic...Prachy se daj vydelat podnikanim,investi,dobrym napadem,nebo nelegalne,ale zbusoby si kazdej uspesnej stejne necha pro sebe:-)

PetrPech řekl(a)...

Je to zajímavý článek a je to navíc naprostá pravda. Když se to rozkouskuje, tak už to nezní tak dramaticky a člověka to motivuje aspoň začít a o něco se pokusit. To je jako když nějakým webem vydělám 1000 Kč měsíčně, tak je zajímavé uvědomit si, že když těch webů budu mít 10, je to najednou 10.000 Kč každý měsíc :)

good job, pokračuj v psaní :)

Cechoamerican řekl(a)...

Zalezi pro koho pracujete. Pokud firma vyplaci velkorysy podil na zisku, tak se daji penize vydelat i od 8-5. V USA je to bezne u manzerskych pozic a hlavne pokud jsou firmy vlastnene chytrymi insvesticnimi firmami, ktere vi, ze vydelate jen pokud date vydelat.

Anonymní řekl(a)...

no kurnaže ja bych byl rad i za tech 10 klacku když jsem ted bez prace

venca řekl(a)...

A co lidi co nepotřebují mít půl mega na kontě? Chtějí jen žít. Postavit dům holýma rukama, zplodit alespoň tři děti a učit je krásnému řemeslu ve své kůlně? Vím, zní to jako nějaký komoušský slogan, ale pár takových opravdu je. Kvůli takovým co chtěj mít 100 - 200 táců měsíčně se jim nedaří. Netoužím po tom mít vlastní podnik a živit se na neúspěchu ostatních, ale pokud chceš žít jako člověk tak dnes hold musíš... za práci, která ti zabere 5 minut si vezmeš od jiného tolik co on propotí za dva dny těžký dřiny.

atsor řekl(a)...

Dost zajímavý článek. Nechtěl byste jej napsat znovu i pro http://mladypodnikatel.cz/ ? Naše čtenáře by to určitě zajímalo. Případně se mi ozvěte :)

Okomentovat