Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak končí dobrý anglický blog na Webu a nutnost ochrany soukromí na Internetu

My IdeasMinule si někdo v komentářích mírně stěžoval, že jsem nepublikoval anglické stránky, které čtu. Psal jsem, že toho je tolik, že by to vydalo na vlastní Web portál, neboť doporučovat nějaké zdroje z anglického světa sice jde, ale záleží to na subjektivních zájmech čtenářů. Nejde doporučovat něco někomu, kdo se zajímá o něco úplně jiného a každý by si měl najít to svoje, co ho baví a zajímá.

Navíc, tohle není žádná placená služba, která za nějaké "pohodlné" čtenáře bude dělat přehled, co zajímavého číst, stejně tak opravdu nemůžu za někoho dělat "domácí úkoly", když mě žádá o nějaký algoritmus nebo konverzi nějakého souboru do SQL databáze. Z toho jsem už vyrostl ;-)

Nic mi ale nebrání zmínit nějaké dobré Web stránky, včetně zdrojů, na které odkazuji. Takže k ročnímu výročí jedné smutné události si dovolím malou vzpomínka na blog jedné "Top Tech" bloggerky, autorky několika knih o jazyku Java a jedné z významných osobností Internetu, která přestala publikovat příspěvky na svém blogu a ukončila veřejná vystoupení na konferencích poté, co byla atakována vyhrůžkami zabití. Ano, i to je dnešní Internet.

"The Internet used to be a university. Then it became a shopping mall. But now, it's a War zone."

Ten blog mi toho v záčátku dosti dal, hodně jsem se poučil a mnoho článků má stále nadčasovou platnost, takže doporučuji k návštěvě:

Creating Passionate Users (Kathy Sierra)
"This blog has always been about optimism, creating better user experiences, helping users spend more time in flow, and learning... This blog was because I love helping and teaching and learning from readers."

Creating Passionate Users (Kathy Sierra)

Znáte někdo nějaký blog post na světě, který by měl přes přes 1100 komentářů? Viz jeden z posledních příspěvků Death threats against bloggers are NOT "protected speech" (why I cancelled my ETech presentations).

From the discussion: "You are one of my all-time favorites. Thank you for living. Thank you, thank you, thank you. Your life has made my life better. And I, in turn, have been able to help others live better."

Možná už někdo slyšel o tom útoku, který před rokem zažila Kathy Sierra, ale mně to stále leží v hlavě, jak někdo může být tak zlý, hloupý a zákeřný, a vůbec se autorce nedivím, že to zabalila. Zmiňovala se o tom většina zdrojů na Internetu, což jsou mimochodem také stránky, které sleduji:

- BBC News - Blog death threats spark debate
"If you want to do something about it, do not tolerate the kind of abuse that includes threats or even suggestions of violence (especially sexual violence)."

- Slashdot - Death Threats In the Blogosphere
"Several readers have written in about the death threats and threats of sexual harm that have been directed at tech blogger Kathy Sierra. She is the author of a number of books about Java and a popular speaker at conferences."

- SearchMarketingGurus - Should Women Be Afraid to Blog?
"Should harassing comments, pointed posts, threatening emails deter women from starting their own blogs, expressing their opinions and sharing their deep knowledge of the industries they specialize in?"

Dokonce i CNN o tom měla před rokem reportáž:

Dark Side of Blogging - Death Threats Online



Nejsem vůbec paranoidní, ale od té doby si trochu více chráním soukromí, nepublikuji na svých business stránkách ani telefon ani celou adresu (max. Skype číslo registrované na pobočku v US), používám chráněný soukromý email, kdy ostatní adresy jsou přeposílané přes několik spam filtrů, a u nás nebo v cizině se připojuji do Internetu jedině přes vlastní soukromou VPN gateway, kdy proxy server je úplně někde jinde, jak se zrovna nacházím.

Byly doby, kdy jsem byl maximálně otevřený, ale časy se mění, jak se čím dál více duševně narušených učí pracovat s Internetem ;-(

1 comments :

Dolfa řekl(a)...

Ten příběh znám, dobrý článek na mém dalším oblíbeném blogu
;-)
Osobně si myslím, že to nebylo štastné řešení, nicméně ho chápu. Ono co se občas najde v komentářích...viz novinky.cz jsou tím proslulé, vůbec se nedivím, že mnozí bloggeři komentáře zakazují. Ale řekl bych, že 99% "zběsilých" komentujích jsou naprosto neškodní a v reálném světě bezpeční a bezzubí. A když človek nekrmí trolly a ignoruje je, tak imho dělá to nejlepší.
Ale souhlasím, že takového chování bude přibývat, falešná anonymita internetu a davu dává některým jedincům hodně ošklivá křídla :(.

Okomentovat