Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Taky "prodám" domény, aby si někdo nemyslel, že (ne)mám něco proti doménovým spekulantům :-)

Keep Right Go LeftDokončuji konečně nové Web stránky pro jednu skvělou pražskou restauraci s jazzovým klubem v bostonském stylu (to bude na extra story) a v rámci inspirace jsme tak s kamarády "u pivka" diskutovali nad tím, co nám ještě chybí, či jaké domény bychom mohli ještě registrovat na propagaci.

Objevil jsem takto náhodně jednu skvělou stránku restaurace v Kanadě, kdy jen ta úvodní fotka u nich stačí k vytvoření dojmu, jak to tam musí být úžasné:

PragueRestaurant.com
"A contemporary restaurant offering a wide range of Canadian and European dishes, including the famous Czech & Slovak cuisine. The natural park setting is ideal for wedding receptions, banquets, corporate meetings, special events, and family dining."

Ten pražský restaurant v Kanadě má registrovanou pěknou doménu, která nás také kdysi dávno napadla, ale z důvodu toho, že název domény nemá žádnou cenu (alespoň ne pro nás), tak zas tak po takové doméně ani po nějakém podobném názvu netoužíme.


Jaké domény tedy prodávám a za jakou cenu?

Kdysi existovali "paraziti", kteří měli registrované domény PragueRestaurant.net, příp. PragueRestaurant.info, které už ovšem mají prošlou registraci a jsou znovu dostupné k registraci, tj. k nákupu a prodeji.

Domain Names: PragueRestaurant.net, .info
Domain Status: Deleted And Available Again

"Prodávám" tedy tyto domény, které jsem ani nikdy nekoupil. Pro aktuální ceny jejich registrace kontaktujte svého doménového registrátora a kdo bude první, tak je dostane za tu legrační cenu a může dále spekulovat, co hrdlo a peněženka ráčí.

Volná doména PragueRestaurant

Tak co, spekulanti, kdo si ty domény jako první zaregistruje? Honem do toho, ať vám je někdo nevyfoukne!

Současně si dovolím ještě jedno zamyšlení na vysvětlenou, co mi vadí na spekulantech s doménami, neboť pár mailů, co jsem dostal, svědčí o tom, že je kolem stále plno nechápavých.


Proč jsou spekulace s doménami něco jiného jak spekulace s nemovitostmi?

Tohle je častý argument všech spekulantů s doménami, kdy je docela rozdíl, nakoupit všechny pozemky nebo všechny byty v Praze a pak jen čekat, až se pohnou ceny. Zásadní rozdíl je v tom, že kdo koupí byt s tím, že ho za pár let prodá, tak stále vlastní byt a za nic jiného ho pak nevydává.

(Mám kamaráda, který koupil před lety byt v Praze u Anděla asi za 1,5 miliónu a poté, co tam postavili Carrefour - Tesco a všechny ty kancelářské budovy, tak jeho byt má cenu 4-6 miliónu, kdyby chtěl prodat. Ukázka naprosto legitimní "spekulace" s nemovitostmi, kdy čas zhodnotil majetek.)


Jak to ale dělají spekulanti s doménami proti třeba spekulantům s akciemi?

Základní rozdíl je, že spekulant s doménami nic nekupuje za tržní cenu, neboť trh ještě nebyl vytvořen. Registrační poplatek za doménu je směšný, navíc někteří registrátoři nabízejí "bulk" nákup většího počtu domén (třeba od počtu 500 - 1000 - 5000 domén), kdy cena za jednu registrovanou doménu je pak ještě nižší.

"Nejlepší" podmínky dostávají přímo registrátoři, či prodejci domén, kteří "nakupují" ve velkém, někde dokonce domény ani nemusí při registraci platit, neboť mají 1-3 měsíce na "vyzkoušení", jestli na nějakou zaparkovanou stránku někdo omylem přijde a klikne jim na reklamu.

Hádejte, odkud a z jakých firem se "rekrutují" všichni ti současní spekulanti, které živí nakup - prodej domén? K nim bych pak přidal ještě jejich známé a "slepé" obdivovatele, kteří touží také po takovém vydělávání peněz, neboť na nic jiného se nezmůžou. Jednoduše, svůj k svému...

Z diskuze na Lupě - Jak se obchoduje s doménami:
"Ono když se umožní megaspekulantům jako jsou One.cz být přímo registrátory... Co třeba doména ebay.cz, kterou drží?"

"Největší" chytráci to pak dělají ještě tak, že na svém portálu nabízejí službu WhoIs, která vás má nalákat na otestování, zda nějaký název domény je ještě volný. Jak to ale někdo vyzkouší, tak zjistí za pár minut, když si chce doménu "koupit", že byla zrovna vychytrale registrovaná a teď je nabízena k prodeji, jestli máte zájem zaplatit místo 100-200 Kč nyní třeba 1000-5000, příp. i více dle kvality názvu domény.

Takový "podnikatel" s doménami si tedy vezme Slovník českého jazyka, Slovník cizích slov, Slovník zkratek, či Atlas světa, a začne hromadně registrovat všechny názvy, co ho napadnou. Když je registrované nějaké slovo nebo pojem v doméně .COM, tak si registruje "pro jistotu" .CZ, .NET, .INFO, neboť to stojí jen pár korun, riziko žádné a díky reklamě, která se tam hned umístí je návratnost okamžitá.

Správný spekulant s doménami (může to být firma nebo i jednotlivec) tedy nakoupí stovky nebo tisíce domén s tím, že je někdy prodá, všechny domény "zaparkuje", tj. umístí na všechny JEN reklamu, díky stupidnímu programu Adsense for Domain firmy Google, která podporuje "parkování" stránek jen s reklamami.

No a tím má spekulant zaplaceny všechny náklady za 1-2 měsíce nebo nejpozději do 1 roku od registrace a nic ho ani nenutí takovou doménu někdy prodat nebo nějak smysluplně využít, jen zabral jméno, nic ho to nestojí a jen se směje ostatním, kteří nebyli tak vychcaní vypočítaví.


Proč mi tak vadí spekulace s doménami?

Takový Web, na spekulativně registrované doméně, totiž spekulant prezentuje úplně stejně, jako třeba doménu PragueRestaurants.com - "The Leading Prague Site on the Net", příp. PragueRestaurants.info prezentovanou jako - "Restaurant Resources and Information".

Jak "přední pražská stránka na síti"?!?

Jednoduchý podvod a klamání návštěvníků, neboť doména se vydává za úplně něco jiného, jak je, podobně jako např. doména Ministerstvovnitra.cz, o čemž jsem se již zmiňoval dříve a jako odstrašující příklad spekulace s doménami to snad stačí.

Někdo jednoduše parazituje na názvu nějakého ministerstva, druhý parazituje na zeměpisných nebo obecných pojmech. Jeden spekulant stránky vydává za úřední "ministerský" Web, druhý zase za "The Leading Prague Site on the Net"!

TO je ten problém, který mám s doménovými spekulanty! To mi vadí! NE kvůli mně, já takové stránky rozliším, ale vadí mi to kvůli všem slušným lidem, kteří naletí na takové klamání spekulantů na Internetu.

"Ať si každý obchoduje s čím chce, ať nakupuje a prodává, co chce, ale ať to nevydává za něco, co to není!"

Kdo prodává byt, tak prodává byt, kdo prodává rohlíky, tak prodává rohlíky, ale spekulant s doménami zabere jméno a doménu vydává za něco jiného, třeba za stránky o Praze, o Finsku, či o Španělsku.

Už to chápete, "milí" spekulanti s doménami? Už chápete, proč domény nejsou jako rohlíky, nemovitosti, či akcie? Nebo stále nic?


Díky za naši imaginaci, fantazii a představivost!

Naštěstí, říkám si, žádný současný parchant spekulant s doménami na světě nemá tolik prostředků, aby si registroval všechna slova a slovní spojení v knihách jako jsou Slovník českého jazyka, Slovník cizích slov, Slovník zkratek, Atlas světa, Thesaurus, Encyklopedie všeho možného, Čínský nebo Hindský slovník, či zdánlivě nelogická slova a slovní spojení, co nás napadnou ve fantazii.


Spekulace s doménami skončí, když:

- Všechny pojmy, názvy a slovní spojení ve všech jazycích na světě budou konečně "registrované" jako doménová jména a bude tím konečně vytvořen ten správný "trh" s doménovými jmény :-)

- Google konečně zruší ten svůj mega reklamní program Adsense For Domains podporující MFA stránky jen s reklamou, u kterých navíc odstraňuje to své varování "Reklamy Google", příp. "Ads by Google", čím vyloženě podporuje spekulativní registraci.

- Google vyřadí z indexu a bude zásadně penalizovat všechny domény, kde jsou jen reklamy a to tak, že PageRank bude třeba mínus 100 a bude trvat deset let, než se to napraví nějakým smysluplným obsahem.

- Bude existovat více typů domén prvního řádu (TLD - Top Level Doména), tj. kromě národních domén (.cz, .de) nebo současných generických názvů (.com, .net) bude existovat více specifických domén (.jobs, .biz), jak je v současnosti.

- Informace na Webu budou dostupné nějakým jiným způsobem, jak při současném rozložení na jednotlivé domény. Např. nový příspěvek, zboží či služba se naráz objeví na všech "doménách" nového typu, kdy nebude záležet ani na jméně ani na PageRanku ani na nějakém vyhledávači ani zaplaceném katalogu firem.

- Lidi dostanou konečně rozum a přestanou kupovat domény od spekulantů za přemrštěné ceny a budou se věnovat něčemu jinému jak tomu neustálému vydělávání peněz a honbě za splněním svých materiálních snů.

Viz také - Rady pro doménové spekulanty :-)

10 comments :

Rammi řekl(a)...

Domenova spekulace a parkovani domen jsou dve ruzne veci.
Cista domenova spekulace je opravdu stejna jako je to s pozemkama, jenze to ma mnohem rychlejsi prubeh.
Ze nekdo tyto domeny parkuje je druha vec.
Ja se treba za domenoveho spekulanta nepovazuju, za cely zivot jsem prodal 2 domeny, ale i s obsahem.
Ale stejne parkuju domeny, protoze jsou to pekne domeny, na kterych chci v budoucnu neco rozjet, a tech par kliku, co tam za rok je mi alespon zaplati obnovovaci poplatek.
Samozrejme pokud mam prilezitost, tak se snazim tam dostat obsah.
Prikladem budiz treba domena www.jimm.cz, kterou jsem mel take zaparkovanou, ale ozval se mi clovek, ktery pro ni mel vymysleny projekt, tak proc nespolupracovat.
Je to jako bych mel pozemek a nekdo by za mnou prisel ze by tam chtel mit treba autobazar.
Domeny a pozemky maji opravdu mnoho spolecneho.

Cayman řekl(a)...

Jirko, "Domenova spekulace a parkovani domen jsou dve ruzne veci", ale úzce spolu souvisí.

Myslíš, že by si mega spekulanti s doménami registrovali tisíc domén, kdyby se jim díky "parkování" nezaplatily veškeré poplatky za obnovu domény?

NE, nechali by si jen domény, které chtějí využít pro své projekty, což je naprosto legitimní. Takto ale drží domény, které nikdy nevyužijí, vydávají je za to, co to není a jen "parazitují" na náhodných návštěvách nebohých začátečníků na internetu, kteří jim omylem klikají na reklamy.

Taky mám pár domén ve svém portfoliu a věř, že je někdy chci využít na něco smysluplného, ale nevydávám je za "Leading Prague Site" ani za "ministerstvo vnitra", či kultury ani za nic jiného.

Anonymní řekl(a)...

Na druhe strane, dovedes si predstavit ten pocit kdyz si uvedomis, ze jsi za 300Kc rocne neomezenym panem Ministerstva vnitra :D

Anonymní řekl(a)...

"Pánem ministerstva" můžeš být i za 50,- Kč ročně, když máš dobré ceny za registraci. Parkování ti navíc vynese ještě pár tisícovek ročně, takže jsi "pánem" a ještě tě platí :-)

Cayman řekl(a)...

Dělají spekulativní registrace přímo zaměstnanci registrátora, když si někdo testuje na jejich portálu WhoIs, tj. zda nějaká doména je ještě volná k registraci?

Tady je jeden pěkný zážitek: Jak se kradou volné domény před nosem?

Anonymní řekl(a)...

Nic mě tak dlouho nenadchlo, jako právě dnešní objevení vašeho blogu. Vážně, skvělé články! Děkuji vám rovněž za komentář na mém blogu k věčnému tématu ala domény a spekulace. S každou vaší větou z kategorie "domény" vč. tohoto článku - musím souhlasit. V internetu přeplněném zhovadilostmi je vzácnost najít takové čtení.

Jen tak dál a okamžitě s vámi do čtečky.

Cayman řekl(a)...

Díky za pochvalu, ta vždycky potěší. A jen pro příště, všichni si tykáme díky rovnosti na Webu i v životě. Holt v angličtině to tykání jde více samo :-)

Ať se ti daří.

Anonymní řekl(a)...

Google nebude nic menit!To tak urcite je to biznis.

Kája řekl(a)...

Doménové spekulace, parking a další i nekalejší způsoby s doménami jdou proti smyslu a poslání existence doménových jmen. A proto je nutná náprava.
Chce to změnu systému. 1. průhlednost - jako veřejný údaj kdo má kolik domén registrováno(bude vidět, zda to jsou lidé registrtoři). 2. progresivní navýšení ceny za další doménu .cz (první za pade, druhá za sto, třetí za stopade atd. a kdo jich bude mít třeba jen 199 tak zaplatí celkem milion.) 3. zaplatit doménu po registraci do deseti dnů. 4. zakázat možnost opakované registace na jeden rok v případě nezaplacení po předešlých dvou nezaplacených registracích. 5. přestat o tom jen mluvit a zařídit nějakou veřejnou výzvu nebo iniciativu prostřednictví facebooku a médiií ji zpopularizovat a učinit tak nátlak na změnu tohoto systému. Registrátoři změnu neudělají, sami se na tom pakují (nezkoušejte si ověřovat doménu whois a hned ji registrujte, když ji chcete!)

Cayman řekl(a)...

2Kaja.cz: Proti smyslu to sice je, ale nic s tím nenadělají nějaké restrikce. Mně nevadí, že někdo vlastní tisíce domén a hlupáci je předražené kupují. Je mi jen líto toho omezeného myšlení a času, který ztrácejí hloupostma jen pro tu svou vidinu peněz. Změní se to jedině, až lidi dostanou rozum, uvědomí si hodnotu času a začnou se věnovat něčemu smysluplnému.

2Anonymní (nepublikovaný): Až nebudeš psát sprostý slova, tak tvůj komentář projde. Uvědom si ale, že když někdo něco kritizuje, tak to není žádná závist a zkažené komunistické myšlení prokazuješ jen ty sám - zřejmě správná výchova v dětství, že ;-)

Okomentovat