Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Personální agentury a Job nabídky z "databáze" manželů

My IdeasStále častěji dostávám nějaké výhodné nabídky na práci od různých firem nebo od personálních agentur, které většinou ignoruji. Kdysi před lety, když jsem hledal první contract, tak jsem se registroval všude možně na Jobs portálech u nás i v cizině, s dodnes mi toho plno chodí.

Nechce se mi ty registrace všude možně hledat a staré profily rušit, či updatovat, neboť žádnou práci ani contract nehledám, příp. mám jiné způsoby (kontakty). Na všechny takové jobs nabídky mám ale vyčleněn extra email, který kontroluji tak 1-2x mesíčně, když se třeba nudím a chci se něčím pobavit.


Proč je dobré kromě technologie sledovat i trh práce?

Myslím si, že každý IT specialista by měl být v obraze i v tomto směru, neboť znalost trhu práce dokáže mnohé napovědět o trendech ve vývoji v IT oboru. Někdy opravdová situace na trhu pracovních sil dokáže říci mnohem více, jak všechny možné předpovědi a vymyšlené technologické trendy v IT od všech těch rádoby vizionářů.

Trh totiž reaguje úplně jinak a je velmi zajímavé porovnávat zájem třeba o Java programátory v době internetové bubliny a nyní, či porovnávat různé specializace a jejich ocenění v čase, v různých částech světa.

Je dobré vědět, jaká je moje cena na trhu, co má cenu studovat, aby pro mě bylo uplatnění, kde hledat dobré nabídky, když hledám práci, kolik si mám třeba říci za hodinu práce, či jakou měsíční mzdu požadovat. A je úplně jedno, zda hledám práci někde na Slovenku, v zapadlé vesnici na Moravě, v Londýně, New Yorku nebo u nějaké slavné firmy v Silicon Valley.

(Ty rozdíly mi také dokážou pomoci s rozhodováním, když mám třeba jako správce Unixu v Košicích 20 tisíc a vidím nabídku ve stejném oboru v jiném městě za 80 tisíc.)


Jak personální agentury využívají "databáze" manželů?

Včerejší zážitek stojí za zmínku, neboť mě pobavil ten chytrý přístup jedné personální agentury:

Nikde na Webu neuvádím svůj telefon, neboť nemám zapotřebí být obtěžován ještě spamem telefonním. Jedna HR agentka našla ale někde můj starý profil a někde našla napojení na mou manželku. Tu si nechala také vyhledat a někde našla její starý telefon, který máme (měli jsme) přesměrovaný na nové číslo.

Takže zavolala jí a vysvětlila, jakou úžasnou nabídku pro mě má a jestli by nemohla mluvit se mnou. Byl jsem náhodou vedle, jinak by měla smůlu, tak jsem to vzal, abych si to s ní vyřídil sám - s tou agentkou, ne s manželkou :-)

Chtěl jsem jí jen seřvat, co mě obtěžuje telefonem, ať mi pošle nabídku mailem a hlavně, kde vzala tohle telefonní číslo (nikde ho neuvádíme). Její vysvětlení celé té cesty ke mně bylo ale docela zábavné, navíc chtěla jen 1 minutu mého času, že mi to stručně vysvětlí, tak jsem jí nakonec dal šanci a dostala 3 minuty.

Musím ale prověřit tu její cestu za telefonem, neboť se mi zdá, že tady bude asi opět nějaký únik z nějaké státní instituce, neboť si nejsem vědom, že bychom nějaký telefon zveřejňovali mimo obchodní partnery ani že by někde byla nějaká databáze manželů, snad jen na finančním úřadě? Aha, že by?

Jinak mi to připomíná jeden americký film, jak lákali nějakého IT specialistu do jiné firmy a zkoušeli to také přes manželku, které poslali fotky nového domu, který dostanou, když manžel přestoupí apod. Sákriš, co to bylo za film? Firma ani Poradce to nebyl...

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ziskat manzelcino cislo muze byt treba snazsi, nez si myslis. Zkus zadat cislo do vyhledavace v nekolika tvarech a uvidis, jestli je mozne je nekde najit. Obvykle se cisla muzou objevit treba v souvislosti se studiem, spoluzaci, zamestnani, zajmy, registrace na ruznych webech (treba miminkovske weby?), hodne se cisla objevuji v inzerci atd. Vim z vlastni zkusenosti, ze se takhle da spousta veci vystopovat.
A k zamysleni je zda bohudik nebo bohuzel :-)

Jinak tvuj blog ctu pravidelne, cteni je to zajimave, podnetne, rozkoukal jsem se a dovoluji si pridat prvni prispevek. :-)

Anonymní řekl(a)...

Nebyl to Dabluv advokat (The Devil's Advocate)?

Cayman řekl(a)...

Díky za komentář, jsem rád za každou reakci, ať kladnou, či zápornou. Alespoň vím, že tento blog někdo čte :-)

Jinak s tím číslem to chápu, že někde může být, ale ještě nevím, jak si zjistila, že manželka se jmenuje tak a tak, přeci jen je více lidí se stejným příjmením.

Není to ale zas takový problém, ale je potřeba se trochu chránit před spamem všeho druhu, ať mailovým, tak i telefonním.

Ať se daří!

Cayman řekl(a)...

Dafodil: Díky za tip. Dablova advokata máme doma, tak se zkusím v noci mrknout, už si to vůbec nepamatuji.

Mám ale takový pocit, že to bylo něco s počítačovou firmou, kdy druhá konkurenční přetahovala experty...

Okomentovat