Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kupujete fotky nebo používáte "volně" fotky z Webu?

Prachy a jak je vydělatAsi každý někdy použil nějakou fotku z Internetu, ať už jako ilustraci nějaké služby nebo produktu, což by se mohlo zdát v pořádku v případě, že je uveden zpětný odkaz na originální zdroj.

Kdo chce ale nějaké fotografie nebo obrázky používat oficiálně a neporušovat autorská práva druhých, tak by si měl práva na nějaké fotografie zakoupit (formou nákupu patřičné licence dle využití), příp. by si měl najít na Webu zdroj nějakých volných fotografií k použití.

Samozřejmě, ideální je mít vlastní fotografie, kdy si můžeme dělat s vlastním autorským dílem, co je libo, třeba nabízet i fotky k prodeji. Asi skoro každý má své fotogalerie uložené někde na Webu (např. na portálech typu Flickr, Picasa, Rajce), ale málokdo nějaké fotky prodává.

Schválně, má někdo nějaké zkušenosti s prodejem fotek na Webu?


Kde najít fotky a obrázky zdarma?

Zde tedy jen pár linků, které by se někomu mohly hodit, když bude hledat něco k ilustraci. Není tam toho zas tolik, kolik má asi každý svých vlastních fotek, ale líbí se mi ten model nabízet něco zdarma, zvedat si tak návštěvnost, příp. i množství zpětných linků.

AMGmedia.com - Free Stock Photos, Pictures and Images
- Free photos from various categories Object Photos, Cool Object, Funky Stuff, Table Objects, Desktop Objects, Fruits Vegetables, Flowers, and alse free nature themed wallpapers.

BigFoto.com - Free Pictures, Free Download
- Free Download of all Pictures with a link or reference. Most photos from amateur photographers.

FreeFoto.com - Free Pictures and Photographs
- One of the largest collections of Free photographs for non-commercial use on the Internet.

GeekPhilosopher.com - Free Photos, Photography, Wallpapers
- Royalty free stock photography, wallpapers, and desktop backgrounds - sky, sunsets, clouds, landscape, stars and planets, water, flowers, animals, horses, everyday objects, events, children, people, sports, famous paintings, music, and textures.

Zde pro ilustraci jedno pěkné foto z GeekPhilosopher:

Free Photo


Dobrý tip pro podnikání?

Nabízejte na svém Webu něco zdarma, kromě všech těch placených produktů a služeb. To opravdu funguje ve všech oblastech. Zvýší se návštěvnost i následné procento nakupujících. Jde totiž o vytváření pocitu a dobrého dojmu, kdy lidi mají rádi, že dostanou něco zdarma a jsou-li spokojení, tak přijdou zase a třeba koupí nebo zaplatí za dodatečné služby, či minimálně někoho doporučí :-)

Viz také - Prodej a nákup fotek na Webu

4 comments :

Pavel Richter řekl(a)...

Zdravím a přeju hezký den,
fotky a ilustrace prodávám asi 9 měsíců a to konkrétně přes fotobanku Shutterstock. Jsou to zkušenosti i zábava. Nadchnul jsem se pro věc a udělal takový malý projekt o této fotobance pro kolegy, kteří na tom nejsou dobře s jazykem.
Cayman i ostatní: Kdybyste se chtěli dozvědět víc o tom, jak to tam funguje, navštivte:
http://shutterstock.pavelrichter.net/

Cayman řekl(a)...

No vida, ty stránky o prodeji fotek přes Shutterstock vypadají dost dobře a myslím, že hodně lidí by toho mohlo využít už vzhledem k tomu, že co Čech to digitální fotograf :-)

Díky za dobrý link!

Anonymní řekl(a)...

Doporučuji fotky zdarma z morguefile.com a sxc.hu - zde je v současné době ke stažení 346489 fotografií. Jinak samozřejmě fotky i kupuji. Nejčastěji z Shutterstock, Photos.com a istockphoto.com

Anonymní řekl(a)...

Další fotobanky, které prodávají za "micro" ceny jsou vedle shutterstocku, fotolia, dreamstime, istockphoto a je i spousta dalších.

Okomentovat