Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Hypoteční krize v USA a příjem z Google Adsense stále klesá

Keep Right Go LeftNeřekl bych, že trh online reklamy ovlivní nějak hypoteční krize v USA, ovšem po posledních zprávách si myslím, že situace na trhu v USA spojená s nárůstem hypotečních úroků, krizí na realitním trhu a třeba i krachem hypotečního gigantu Countrywide Financial, America’s #1 Home Loan Lender, se brzy projeví i na jiných trzích, popř. i v jiných oblastech.

(Jeden IT contractor v US si dokonce stěžoval, že začíná přicházet o zakázky a to nejen kvůli levné pracovní síle v Indii a Číně. Prý, pocítil následky "hypoteční krize", kdy firmy ruší některé zakázky, omezují investice do IT a začínají šetřit ve všech oblastech.)

Každopádně, netušil jsem, že firma Countrywide Financial byla druhý největší online advertiser, kdy ta neskutečná čísla jsou snad možná jen v USA. Firma utratila v srpnu $34 millionů za online reklamu, v listopadu dokonce $57.6 millionů (USD!) jen za online reklamu. Schválně to vynásobte kurzem dolaru pro lepší představu, kolik byl jejich měsíční rozpočet ;-)

Viz hodnocení - Why Google, Yahoo and Microsoft should worry about Countrywide’s takeover:

"Countrywide Financial is being acquired by Bank of America and when the deal closes the second largest Web advertiser will disappear. It’s highly unlikely that Bank of America will spend so lavishly on online advertising."


Příčiny a následky krize jsou stejné?

Každý trh je stejný a ČR není výjimkou - nadhodnocené ceny bytů, vychytralost mazaných obchodníků, hloupost těch, co si berou hypotéky, co naletěli na reklamu kolem, jak baráček za Prahou je IN, že je lepší mít vlastní bydlení, kteří si neumí ani spočítat, jaká je skutečná cena nemovitosti, kterou kupují na dluh, kteří netuší, jaká je hodnota jejich času při dojíždění a že hrubá splátka hypotéky je jen část nákladů, které je takové vlastní bydlení stojí.

Na pozlátko vlastního bydlení naletěla totiž většina lidí nejen v USA. Souhlasím, že vlastní bydlení je výhodnější, jak pronájem, ale musím na to mít prostředky, musím financovat kvalitní bydlení a NE panelák na sídlišti, či baráček v podnikatelském baroku někde v izolaci na okraji města bez nějakých doplňkových služeb.

Musím na to také mít příjem, abych splátky hypotéky ani nepocítil a mohl si dál bez omezení žít, pracovat, či podnikat ;-)

Cena nemovitostí bude stále stoupat, to je jasné každému, ale bude to cena dobrých nemovitostí, tj. třeba v Praze - cena nemovitostí na Kampě, Starém Městě, Vinohradech, Malvazinkách a ve všech vilových čtvrtích, či u Vltavy s výhledem na Karlův most.

Určitě nebude stoupat cena paneláků v Butovicích, Řepích, u spalovny odpadků v Malešicích, či v nějakém bývalém vojenském prostoru za Prahou.

Dobré nemovitosti mají stále cenu

Každopádně, něco jiného je financovat hypotékou podnikatelský objekt (obecně podnikatelský nápad), který pronajmu třeba na kanceláře, kdy příjem je ihned vyšší, jak nějaké splátky hypotéky. Něco jiného je také financovat vlastní bydlení.


Kde jsou časy, kdy příjem z Adsense byl 15-50 USD denně?

Proč vlastně klesá příjem za online reklamu ve spojení s krizí? Myslím, že provozovatelé reklamních systémů musí nějak nahradit vyschlá korýtka příjmu, když jim odchází inzerenti, kteří masivně investovali do reklamy. No a co je jednodušší, jak snížit odměnu lidem, kteří reklamu na své stránky umístí?

Vůbec se nedivím, že plno lidí si na Webu stěžuje, že každý měsíc klesá jejich příjem z Google Adsense, příp. z Yahoo! Publisher Network, či z jiných online systémů ;-)


Je to pořád dokola to samé...

Líbí se mi, jak trh sám (většinou) vyřeší všechny nesrovnalosti a nelogičnosti, kdy se potřebují vyrovnat rozdíly ve světě, kdy zmizí firmy, které uměle nabízejí něco pod cenou, kdy záplava reklamy se snižuje nebo přestává mít takovou sílu. Jen to chce čas a trpělivost.

Někdo sice volá na pomoc boha a jeho boží mlýny, co stále něco melou a nestíhají, další to hází na mimozemšťany nebo vymýšlí konspirační teorie. Češi obvykle mudrují po hospodách nebo na všechno kašlou místo toho, aby se sami snažili změnit svůj život.

Já bych vsadil na vlastní rozum, vlastní snahu něco změnit a vlastní odpovědnost za svůj život. Je úplně jedno, čeho se to týká, jestli hypoték, online reklamy, lepšího zaměstnání, pohledu na svět nebo kvality vzdělání ve školách. Jde asi jen o to, mít otevřené oči, najít ty správné otázky a pak na ně hledat odpověď, rady, či tipy.

Věděli jste, že americký FED je skoro soukromá firma?

- Is it true that the FED is a privately own bank?

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nemaji v USA vic takovychto kostlivcu ve skrini?

Anonymní řekl(a)...

V USA mají kostlivců asi nepočítaně, jen je zatím nikdo nezveřejnil.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, kolik teď vyděláváš na Google Adsense? Já tak 50-100 doláčů měsíčně, což je nic moc.

Cayman řekl(a)...

Tady jsem objevil pěkné video o tom, jak vznikla hypoteční krize:

Tržní sentiment a hypoteční krize vesele

Dobrou zábavu :-)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Tak reaguji po delsi době - mě zisky stoupají - když porovnam leden a srpen mám nárust 35 procent. Návštěvnost stoupla o cca 13 procent...

Okomentovat