Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dá se dnes podnikat s počítačovými hrami?

My IdeasZajímalo by mě, jaký má kdo názor na investice do počítačových her. Mělo by se jednat o investici do vlastního vývoje her, ne do pouhého přesunování krabic, neboť prodejců je už na trhu dosti.

Uvažujeme již delší dobu s kolegou z US, že je to stále rozkvétající business a zřejmě i dlouho bude, neboť hry a zábava budou vždy potřeba. Neshodujeme se zatím jen na přesné formě investice.

Já bych rád investoval do etablované firmy na trhu, která má dobré know-how, technologii, zkušenosti a již ověřené produkty, které se mi líbí, kdy bych byl pyšný, že se podílím na něčem zajímavém. Bohužel, takových firem, navíc třeba volně obchodovatelných na burze, moc není. No a kolega by spíše investoval do vlastní firmy a přetáhl nějaké herní vývojáře od konkurence, rozuměj, udělal jim nabídku, která nelze odmítnout (pár jich prý už i přislíbilo).

Nechce se mi ale investovat do nějaké úplně nové firmy, při dnešní úrovni trhu, kdy si myslím, že většina software produktů (a tím i her) bude dříve nebo později nabízena jen zdarma. Úspěšně vyvíjet a prodávat hry může v dnešní době jen některá etablovaná firma na trhu, která může na něco navazovat a má již milióny stávajících fanoušků.

Navíc, není dnešní úroveň herního trhu podobná, ne-li stejná, jak úroveň trhu s hudebními CD nebo filmovými DVD?

Má tedy v dnešní době ještě cenu vyvíjet hry, kdy třeba u nás je opravdu problém najít někoho, co by si něco koupil?

Kdysi jsem psal o vzpomínce na skvělou Mafia Game, což je přesně to, do čeho bych ihned investoval. Ovšem, jak jsem zmiňoval, jen do verze pro anglicky mluvící trh ;-)

Schválně, kupujete si ještě počítačové hry?

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Drive jsem pracoval v klasicke herni firme, ale nechal jsem toho v lednu, po vydani novinarsky skvele hodnocene hry a nyni se venuju jinemu oboru. Ted uz jen jako konicek vyvijim casual hry (male hry typu zuma, luxor (viz. www.popcap.com)).

Co se tyka tvorby retailovych her, tak to dle meho nema cenu. Cena takovych AAA her (= naprikla vyse zminena Mafie) je okolo 10 - 50 milionu dolaru. Mene nema moc cenu investovat, jelikoz si takovou hru nikdo nekoupi. Na sebe si vydela tak cca 10% her (optimisticky odhad) vsechny ostatni konci v minusu ci nekde okolo.

Druha moznost je delat zminene casual hry. Naklady na vyvoj se pohybuji okolo 10 - 500 tisic dolaru, ale s sikovnyma lidma se to da udelat levneji. Ja mam budget na hru co ted delam okolo 3 tisic dolaru a za tu cenu jsem schopen udelat konkurencni hru.

V tomhle segmentu je riziko krachu daleko mensi. Zisk se i u podprumerne uspesnych her pohybuje okolo 3 - 16 tisici dolaru, u tech nejuspesnejsich jde o miliony dolaru (Bejeweledu se prodalo pres 10 000 000 kusu * 19,99 dolaru, Diner Dashu neco malo pres milion), ale takhle uspesnych her je malo.

Zalozit takovou spolecnost neni jednoduche, je potreba mit zkusene vyvojare a ty neni jednoduche sehnat, ja osobne bych do toho jako investor = nulove znalosti z herniho vyvoje, nesel.

Anonymní řekl(a)...

Dobry koncept prodeje ma napriklad VALVE s counter-strikem, half-lifem a podobne s jejich rozhranim STEAM.

Ja i hodne mich znamych si pres tohle rozhrani CSko zakoupili za par $ (12$), dokonce i HL2 za cca 100$. S rychlym pripojenim si clovek hru stahne kolikrat chce a fici.

Mozna fakt lepsi je delat jednodussi hry, ktere cloveka chytnou na mesic, pak se k ni mozna za par mesicu zase vrati a tak. Hru prodat za par $, to uz si myslim v dnesni dobe neni ani pro Cecha problem. Mit to porad zakoupeny a kdykoliv si to muzu zaste stahnout a zahrat.

Cappy řekl(a)...

Na vývoji hry není problém sehnat někoho, kdo jí naprogramuje, ať už je to 3D programátor nebo někdo kdo se podílí na enginu. Když máte dost peněz, tak si můžete vyskakovat.

Problém je hru vymyslet.

Takže když nemáte dobrého game designera nebo nemáte dobré level designery, tak se můžete jít zahrabat. Vím o čem mluvím, mám v tom praxi. Každej si myslí, že hrám rozumí (když nějakou viděl nebo hrál), ale v praxi je to katastrofa. Investoři mají tendenci game designerům do řemesla kecat, a to je katastrofa ještě větší.

Prakticky vzato, hry se prodávají a to tak že velmi. Ale musíte zplodit něco, co je zajímavé po hratelnostní stránce. Prostě se to dá hrát. To není jednoduchá věc.

Žebříčky prodejů:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_video_games

Pokud děláte jednodušší hry, "budgettovky" tak je musíte chrlit. To znamená, musíte dělat 1 hru za měsíc nebo měsíc a půl.

Vývoj AAA hry vás bude stát tak 52 mil. Vývoj středně náročné střílečky 35 mil. Nějaká klasická RTS by se dala pořídit za 15. mil. Konceptuální hry i za 5 mil. Budgettovky i za 200 tisíc.

U her musíte mít buldočí vůli. Jenom blázen si může myslet, že udělá "perfektní hru 1" a recenzenti si z ní kecnou na zadek. Takže je potřeba vylepšovat, udělat "perfektní hru 2" a tak dále. Rozvíjet svůj námět.

Kdysi jsem se specializoval na konceptuální hry, tedy takové ty s neotřelými nápady nebo speciálními vzory v návrzích. Pár hodně dobrých návrhů mám ještě v šuplíku. třeba by se to dalo ještě upotřebit. Každopádně nechci zájemce o vývoj her odradit, z praxe vím, že i blbá hra si svoje publikum najde, protože prostě existují lidi, kteří hrají opravdu všechno :D

Okomentovat