Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nabídka na práci programátora za 120 tisíc aneb jaké technologie umožní vydělat?

Jedna výzva, jak se dostat rychle na vrchol a mezi top specialisty, která možná umožní otevřít oči a pochopit, že je možno opravdu vydělat, kolik chceme a kolik si přejeme!

Kamarád, který hledá místo, mi poslal k posouzeni pracovní nabídku, kterou dostal, tj. možnost změnit místo a pracovat jako developer PL/SQL za 120 tisíc Kč měsíčně. Tu firmu, co daná místa nabízí, neznám, ale musím říci, že je to konečně pořádná pracovní nabídka pro všechny IT specialisty, kteří se nebojí, mají chuť se něco učit a hlavně, nebojí se zodpovídat za svůj život a za svůj výdělek.

Jedná se o spolupráci formou kontraktu, tj. na ŽL, kdy snad každý rozumný chápe, že místo tzv. jistého zaměstnání za pár šupů, odkud vás stejně můžou vyhodit, je forma kontraktu jednoznačně výhodná. (V případě tedy, že nehledáte teplé místečko na flákání se a brouzdání po webu v pracovní době.)

Jasně, že šanci na takový kontrakt má jen ten, kdo něco umí, ale i případný zájemce s jinou specializací má šanci. Je totiž úplně jedno, jestli umíte T-SQL a jen MS SQL, případně jen MySQL databázi. Když máte chuť a snahu, tak se PL/SQL a Oracle naučíte za 2-4 týdny intenzivního studia po večerech. Opravdu! Stačí jen chtít a umět, to tady ale opakuji stále dokola okolo stola.


Chcete vydělávat třeba 120 tisíc Kč měsíčně?

Není to sice práce hollywoodské star, ale lepší je vydělávat takové peníze u firmy z Prahy, jak 3.000 liber v UK nebo 5.000 USD v USA, a to nejen vzhledem k nákladům na život v jiných zemích.

Kdo preferuje tzv. stálé zaměstnání na hlavní pracovní poměr, tak by si měl uvědomit, že i když třeba vydělává měsíčně "jisté" peníze, tak skoro polovinu svého příjmu odevzdává každý měsíc státu na daních, SP+ZP, a teprve po zdanění si z "čistých" peněz může hradit internet, nový mobil nebo počítač, toner do tiskárny, náklady na web hosting, nový software,... Tohle všechno by se, v případě práce kontraktora, mohlo ocitnout v nákladech a tím snížit daňový základ na konci roku ;-)

Jednoduchý příklad:

Při platu +-50.000,- hrubého dostanete v čistém asi 30 tisíc, což je za rok asi 360 tisíc, že? (Nevím přesně ty současné sazby, je to už dávno, co jsem měl zdaňovaný plat zaměstnavatelem.)

Kolik měsíců "musíte" pracovat jako kontraktor za 120 tisíc měsíčně, abyste měli stejný roční příjem a zbytek roku volno nebo další příjem navíc?


Update 3.1.2008:

Když jsem tak projížděl nejpopulárnější příspěvky zde, tak jsem narazil i na tento, kdy odkazovaná pozice měla docela slušnou návštěvnost dle statistik. Co se změnilo? Už to není pozice za 120 tisíc, ale zřejmě poptávka převýšila nabídku a nyní hledají specialisty za trochu menší částku :-)

Developer PL/SQL - 90 000,-

Je to dost nebo málo? To záleží na individuálním posouzení. Mě spíše zarazil ten propad ocenění proti předchozí nabídce, neboť si myslím, že na trhu není zas tolik profesionálů, co opravdu umí PL/SQL. Je to stále výhodný contract ve srovnání se situací na trhu? Na hodinu práce contractora to už není zas tak moc, když to vydělím třeba 200 hodinami za měsíc.


Update 21.11.2008:

Zřejmě už všichni specialisté obsadili všechny možné pozice, takže nyní již daný link na Jobs.cz hlasí, že pozice již není platná: "Zkuste prosím příště odpovědět na pozici dříve." Není opravdu divu :-)

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nevím, kolik dělá zdravotní a sociální pojištění? A ještě musíme zdanit.

Anonymní řekl(a)...

Zdravotné a sociálne: Všetko je len otázky správneho výberu právnickej formy aby sa človek dostal na minimálne sadzby, alebo dokonca na žiadne. Zdanenie? S daňovou optimalizáciou je to ako z dobrým webom: raz postavíte nákladovú stranu a potom už len údržba ;-) Toto samozrejme platí na tu uvedený príklad, nie pre Spojené oceliarne.

Niekedy sa zabúda napríklad aj na takú jednoosobovú s.r.o. (Samozrejme ako právna forma, nie ako "my firma") Vznikajú tam síce zaujímavé situácie, keď si napr. podpíšete pracovnú zmluvu aj v ľavo aj vpravo, ale zas to otvára ďalšie možnosti.

Prechod na samostatné podnikanie má ešte jednu výhodu: Za tie dane štátu môžete zamestnať sekretárku/asistentku/dievča pre všetky nudné a zisk neprinášajúce práce. A ešte vám na to dajú aj dotáciu z úradu práce. Pre príklad netreba chodiť ďaleko. Stačí k vášmu neštátnemu obvoďákovi.

Anonymní řekl(a)...

Pokud někomu nestačí jeden příklad, ať si sežene knížku Bohatý táta, chudý táta.

viz. např. recenze
http://navolnenoze.cz/zpravy/bohaty-tata-chudy-tata/

inspirující čtení, a pak už jen začít konat :)

Cayman řekl(a)...

U práce contractora nejde ani tak o daňovou optimalizaci, ale hlavně o možnost výdělku dle našich schopností a nasazení.

V normálním pracovním poměru si jako zaměstnanec málokdo vydělá více jak 100 tisíc. Jsou sice takové firmy, ale spíše se jedná o managerská místa nebo místa různých "dealerů" čehokoliv.

Kdo hledá dobře placenou technickou pozici, tak aby opravdu pohledal, neboť firem, co dobře platí, je jako šafránu.

Takže pracovat jako contractor je jedinou cestou, jak si vydělat opravdu neomezené částky.

Cayman řekl(a)...

Jinak, Milane, díky za link na tu knihu "Bohatý táta...".

Prý vydali i novou verzi Bohatý táta, chudý táta pro mládež, tak to musím sehnat pro děcka :-)

Okomentovat