Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč všichni hrajeme Google hru a nevyužijeme raději kreativitu a netradiční nápady?

Každý, kdo se zabývá trochu návrhem Web stránek, tak ví, že je potřeba stránky patřičně "optimalizovat", aby se docílilo dobrého postavení ve všech významných vyhledávačích a tím i většího počtu návštěvníků, příp. kupců našich výrobků nebo našich služeb, kteří vyhledávají klíčová slova v Google, Yahoo, MSN, či na Seznamu na tom našem malém českém písečku.

"80% of the traffic on a web site comes from search engines, mostly from Google."

Proto se dává takový důraz na jméno domény, názvy stránek a preferuje se textový obsah webu. Proto je na trhu tolik firem zabývajících se Web marketingem a optimalizací stránek pro vyhledávače. Proto na Webu najdeme tolik "doporučení" a "zaručených" tipů, jak stránky "optimalizovat" dle nejnovějších algoritmů Google & spol. Proto přemýšlíme, kolik a jaká používat keywords, jestli plně využívat META nebo Description TAGs, jak si "zlepšit" pozici pomocí zpětných linků, jaký PageRank mají mít stránky, které na nás linkují zpět, jestli a kolik budeme platit za zpětné linky...


Proč ale všichni hrajeme tu Google hru?

Dobrá SEO strategie preferuje strohý marketingový obsah textu, bez Frames, videí, či Flash animací, což je docela škoda, neboť se mnohdy vytrácí interaktivita, kreativita a zábavnost webovských stránek a kromě strohého obsahu s pár fotkami dostáváme stále větší a větší příděly "optimalizovaného" reklamního obsahu s placenými linky, affilate odkazy, popř. stránky jsou zahlcené Adsense, Adbrite, eTarget, či Sklik reklamními linky.

Přitom stačí málo, třeba jednoduché doplnění textu na našich stránkách nebo změna struktury navigace, aby se naše "propracovaná" pozice v Google propadla někam do pekel, případně si Google zase něco nového vymyslí (pro zvednutí svých zisků) a sníží náš PageRank, či umístění ve vyhledávači. O konkurenci, která nespí a také "optimalizuje" obsah ani nemluvě.


Co takhle získat návštěvníky z jiných zdrojů, jak z vyhledávačů?

Jsou ale kreativní a nápadité cesty, jak všechno obejít a docílit miliónové návštěvnosti i bez "Search Engine Optimization", viz např. stránky prodejce automobilů Dodge ve Francii (www.dodge.fr), jehož Flash stránky Le Syndrome Dubelier porušují všechny představy o SEO.

Doména nikomu nic neříká, skoro žádný text, jen Flash animace a videa se kterými si můžete pohrát. Jsou sice ve FR, ale zkuste se mrknout, neboť skvělá videa stojí za to, např. otvírání dveří hlavou nebo scéna v koupelně jsou dokonalé :-)

Možná by tedy stálo za to přestat při tvorbě Web stránek přemýšlet tak moc se SEO filtrem na očích a zkusit vymyslet něco kreativního a nápaditého, co se bude propagovat a prodávat samo.

Tak mě napadá, že máme všichni jistě plno nápadů, jak něco propagovat, že? Ale realizace nějak vázne, proto volíme na pohled snadnější cesty, ovšem bez dlouhodobějšího přínosu, neboť místo specializace na jednu oblast, děláme všechno dohromady a myslíme si, že dobře ;-(

"The concept, launched through word-of-mouth, very quickly became the focus of email exchanges between intrigued Internet users and of numerous blogs dedicated to this mystery syndrome." (Creativity as an alternative to Google)

Viz také - Viral marketing, Guerrilla marketing, Word-of-Mouth Marketing

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hezky si vystihl problem ceskeho webu poslednich 2 let. Je tady preoptimalizace, az to neni hezke.

Jestli to nebude klasickou ceskou naturou: mit co nejvic "zisku", za co nejmin vynalozene prace.

Anonymní řekl(a)...

[1] Proč klasickou ČESKOU náturou? Ty jsi snad někde ve světě viděl lidi, kteří by chtěli pracovat a odvádět super výsledky za minimální mzdu, nebo ještě lépe zadarmo?

Já to až zas tak černě nevidím. Jasně jsou takoví ..., co se snaží s každým vydrbat, jenže ti jsou všude. Nejen v u nás.

Anonymní řekl(a)...

otvírání dveří je super, ale ta koupelna je boží! :-)

Okomentovat