Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč a jak jsem (ne)hlasoval na Lupě?

IdeasČetl jsem u Pixyho, jak byl "pár hodin porotcem Křišťálové Lupy" a docela mě pobavil, neboť jeho hodnocení celé ankety je výstižné a velmi trefné.

Obvykle si takových anketek nevšímám, neboť mi to připadá jako hraní si na malém českém písečku, kdy se pak vítězové poklepávají vzájemně po ramenou a těší je, jak si svá vítězství pěkně rozdělili. Přitom stačí zajet pár kilometrů za hranice a nikdo kolem netuší, o čem si to zase v ČR povídají a na co si hrají. Ale když si hrají, tak třebas nezlobí ;-)

Podobně legrační a typickou ukázkou naší malosti, ve srovnání se světem, jsou třeba přenosy ze sněmovny a senátu, kde se naposledy handrkovali o přejmenování 1. máje z původního "Svátek práce" na "Svátek jara, lásky a práce".


Proč a jak jsem (ne)hlasoval na Lupě?

Většinu kategorií jsem musel přeskočit, neboť problém je, že není nějak z čeho vybírat. Hlasovat se může pouze pro projekty, které byly (kýmsi a kdysi) nominovány. Asi mělo být u každého nominovaného webu uvedeno i nějaké stručné hodnocení, proč byl nominován, čím je tak výjimečný, co unikátního nabízí, případně jestli nepoužívá nějaké okopírované řešení, viď Sezname?


  • E-shop
    Moc ani nenakupuji a když něco potřebuji, tak pohledám na webu a koupím; každopádně je mi jedno, jaký e-shop je, takže abych hodnotil, tak nemám relevantní informace; dobrá profi služba je Z-market.cz, která ovšem není nominována.
    Nehlasoval jsem!

  • Webhoster
    Můj favorit je Forpsi.com, který není nominován, i když je to jeden z největších a dle mého názoru i nejprofesionálnějších poskytovatelů hostingu v ČR.
    Nehlasoval jsem!

  • Web veřejné správy
    Veřejné správě se raději snažím vyhýbat, podobně jako státním institucím, kde vládne chaos a přežitky socialismu, viz např. Česká pošta, kdy každá návštěva je utrpení a běs; jsem rád, že se mi podařilo omezit na nutné minimum jednání s úřady, takže ani nemíním nějak posuzovat jejich portály.
    Nehlasoval jsem!

  • Firemní web
    To jako má být co za kategorii? Hodnotí se kvalita webu nebo kvalita firmy? Kdo nominovat dané firmy, že by vlastní zaměstnanci? Znám plno lepších firem s lepšími weby. Nehlasoval jsem!

  • Freemail
    Hlasoval jsem pro Google Mail, což je dle mého názoru nejlepší freemail na světě a basta fidli.

  • Vyhledávač
    Hlasoval jsem pro Google Search, je snad nějaký lepší vyhledávač na světě?

  • Obecné zpravodajství
    Nečtu české zpravodajství, sleduji spíše, co se dějě ve světě, na což jsou nejlepší zahraniční zdroje. Co tam ale v nominacích dělají bulvární a hloupoučké Novinky.cz, sponzorované komunistickým (Rudým) Právem a Seznamem.cz dohromady?
    Nehlasoval jsem!

  • Specializované zpravodajství
    Zajímavá kategorie, ale nějaké divné nominace, takže jsem nemohl nic zvolit.
    Nehlasoval jsem!

  • Osobnost
    Jaká jako osobnost? Osobnost, která se zasloužila o rozvoj (českého) Internetu v daném roce? Mediálně známá osobnost? O rozvoj Internetu na českém písečku se nezasloužil ani jeden z nominovaných. Největší rozvoj nastal díky levným počítačům a levnějším cenám za připojení.
    Nehlasoval jsem!

  • Zábava a bulvár
    Bulvár je fuj, bakaný ee, do pekla s ním a ne mu dělat ještě propagaci. No a největší zábavu mají poskytovat jako stránky nějakého TV seriálu? Hmm, svědčí to jen o množství fanoušků, který daný seriál má a kteří jsou současně čtenáři Lupy, že mohli nominovat.
    Nehlasoval jsem!

  • Blog
    Hlasoval jsem pro Podnikanivusa.com, ale chybělo mi v nominacích plno blogů, co stojí za to, co mají kolem sebe velkou komunitu čtenářů, co pobaví, či umí "otvírat oči". Bohužel, nebyly v nominacích, neboť nikdo z takových čtenářů nesleduje Lupu.

  • Komunitní projekt
    Nevím, proč tam jsou nějaké herní portály, ale dobře, asi mají hodně fanoušků, kteří mají čas na hlasování. Tak, ať si užijí výhry. Děti stejně za chvíli vyrostou a budou mít jiné starosti a možná objeví i jiné komunity.
    Nehlasoval jsem!

  • Projekt roku a Anticena
    Vítěze prý určí odborná porota.

Seznam členů poroty je tedy úctyhodný, jen nevím, proč tam není zastoupeno více profesí. Internet je snad pro lidi a ne pouze pro technologické specialisty a lidi z odboru. Také jsem zvědav, jak budou nezávisle hlasovat porotci, kteří mají v nominacích své vlastní produkty ;-)

0 comments :

Okomentovat