Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nebát se a jít do toho naplno, neboť jde o splnění našich snů

My IdeasUklízel jsem ve staré poště na jednom z PC doma a jen pro zajímavost zde (před smazáním) uvádím starý email, který jsem posílal asi před 3 lety, kdy jsem hledal spolupracovníky, kteří by si chtěli vydělat.

Nestíhal jsem a projektů z US jsem měl více než dost a musel je odmítat. Tímto mailem jsem tedy obeslal asi 450 kamarádů, známých a pár bývalých kolegů z různých firem:


Hledáte "remote" práci z USA?

Po roční úspěšné práci pro IT společnosti v USA bych si dovolil zaslat následující nabídku volných pracovních pozic, které nabízím, s možností okamžité spolupráce. Nabídka je určena pouze zkušeným programátorům s doložitelnou praxí v daných oblastech.

Hledám programátory se znalostí:

  1. SQL databáze (MS SQL 2000, MySQL, Oracle, přip. i jiné)
    - návrh dB modelů, programování / generování uložených procedur, triggerů, sestav
    - konverze databází z ISAM do SQL

  2. Objectové databáze (CACHÉ)
    - nutná znalost návrhu a programování OOP

  3. WEB aplikace (ASP nebo PHP + SQL dB) a GUI aplikace
    - návrh / generování z 4GL prostředí
    - tiskové sestavy z Web aplikací

Nabízím contract (externí spolupráci) na 3-6 měsíců s možností rozšíření, spolupráce formou telecommutingu. Odměna dle znalostí 30-50 USD na hodinu (max. 200 hod. měsíčně) a dle zkušeností, nasazení, výsledků. Dobrý AJ podmínkou.

Děkuji všem zájemcům za zaslání nabídky, ideálně do konce ledna, kdy odlétám do US. Veškeré obdržené materiály budou považovány za důvěrné. Prosím, NE céčkaři a NE linuxáci.

Těším se na spolupráci a přeji silný vítr do plachet!


A kdo mi na pracovní nabídku odpověděl?

Dostal jsem asi 5 (pět!) odpovědí od zájemců, kteří vlastně ani neměli moc zájem, jen je zaujala hodinová sazba, kterou jsem nabízel ve spolupráci s US partnerem. POUZE jediný člověk měl opravdový zájem a to neměl ani žádnou praxi v uvedených oblastech. Nechyběla mu ale snaha a nadšení. Jeden měsíc to zkusil při práci a jak dostal proplacenou první fakturu, tak dal v zaměstnání výpověd a vrhnul se do projektu jako freelancer - contractor.

(Dosud spolu na nějakých zakázkách spolupracujeme, ale většinou už nemá tolik času, neboť má vyděláno a věnuje se převážně potápění, takže je někdy obtížné ho zastihnout kdesi ve světě.)


Co z toho vyplývá a jaké jsem si vzal poučení?

Kdo opravdu chce a po něčem touží, tak jde za svým snem a dosáhne toho bez ohledu na překážky na cestě. Kdo chce, tak se nebojí nových věcí, umí se rychle učit, má snahu a nadšení, dokáže definovat své priority a "nežije životy druhých".

Většina má ale jen plno řečí a výmluv, co by kdyby, ale skutek žádný. Asi znáte spoustu takových lidí kolem sebe, co by všechno chtěli, ale nic pro splnění svých snů neudělají, že?

Pro někoho je třeba i problém (lenost) si vyřídit ŽL, popř. možná by někdo nevěřil, ale opravdu jsou mezi námi v IT oboru lidé, kteří doma ani nemají Internet (aby ušetřili), neboť jim stačí web v práci!

Poznámka: Nedivte se té hodinové sazbě, tehdy byl kurz USD trochu příznivější jak dnes a také ty požadavky jsou už opravdu mimo. Dnes je potřeba umět trochu více, jak jsem požadoval a co bylo aktuální před lety, neboť většina je již standardem a dnes se hledají trochu "jinačí" specialisté :-)

Viz také pěkné myšlenky v Držím palce! a O životních snech :-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

A neco na flash bys nemel? :-)

Cayman řekl(a)...

Hmm, nevím, jestli pouze o Flash by byl zájem. Jako "Flash Designer" vidím uplatnění asi jen jako sub-dodavatel pro nějakou firmu zabývající se Web designem, kdy konkurence je dosti vysoká. Normální koncový zákazník, který chce udělat web nebo portál, nemá moc povědomí, co to je Flash a tak mu nic neprodáš.

Zkus si dát do Google "flash design" a uvidíš, jaké firmy, či jednotlivci nabízejí své služby v této oblasti, a jestli jim můžeš konkurovat kvalitou, rychlostí, příp. cenou, jestli máš podobně kvalitní stránky se širokým portfóliem referencí, či ukázek.

Šanci bych spíše viděl ve spojení s dalšími specialisty na různé technologie, kteří by spolupracovali na zakázkách a vzájemně se doplňovali. Zkus k sobě najít PHP programátora, dB návrháře, Java developera,... a tak se bude moci váš tým prezentovat na webu a mít i větší šanci nějakou zakázku ulovit.

Už vzhledem k tomu, že v jednotě je síla.

Good Luck!

Cayman řekl(a)...

Jinak, když si dáš dotaz třeba na Monster.com na vyhledání jobs v USA s klíčovým spojením "flash design", tak se ti zobrazí 2761 jobs. (UK ani jiné země v Evropě jsem nezkoušel, podobně jako další Jobs portály, to je na tobě.)

Co takhle vybrané pozice obeslat svou nabídkou? Samozřejmě, jestli chtějí někoho pouze "on-site", tak je šance minimální, ale to je jen a jen na tobě je přesvědčit, že se jim více vyplatí, když budeš pracovat přes Internet. Můžeš jim i nabídnout, že tam na měsíc přijedeš a budeš pracovat u nich, což bych zkusil třeba u UK firem.

Když pošleš odpovědi na 100-200 vybraných pozic a odpoví ti jen 5% firem, tak je to slušný začátek.

Anonymní řekl(a)...

Dik za rozsahlou pripominku. Prave tech jobs pro flash developery je na EN trhu a celkovo i v Evrope pomerne dost, taky me napadlo takhle kontaktovat firmy, problem je, ze v skoro 100% (snad krome freelancers.net) jde o poptavku zadavanou agenturami, ktere hledaji kandidaty pro IT firmy.

Nevim jestli ma zmysl posilat jim svoji nabidku (jestli se tim agentura bude vubec zaobirat).

Je to samozrejme boj, ale kdyz ctu tvuj blog, tak me to utvrzuje v tom, ze treba vytrvat a ono to nakonec pujde.

Jeste jednou dik.

Steve

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Velmi inspirativní blog, už tě mám v GReaderu.
Zajímalo by mě, jací specialisté jsou podle tebe hledaní dnes, tvůj názor na okruh, kde je specialistů nedostatek, co je nyní ta pověstná "silver bullet" ;)

Cayman řekl(a)...

Viz doplnění v příspěvcích:

- Žádné "silver bullets" neexistují

- "Silver bullets" v oboru IT?

Okomentovat