Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak najít "Dream Work" - Příležitosti odpovídají pouze mému nasazení!

V jednom komentáři k příspěvku "Nebát se a jít do toho naplno, neboť jde o splnění našich snů" se jeden vývojář ptal na pracovní příležitost v jeho oboru. Přesně narazil na problém, kterému jsem se chtěl věnovat v dalších příspěvcích na dané téma, takže to přesunu do dnešního příspěvku.

Hledám-li "Dream Work", tak předpokládám, že když mám hotový životopis, který je po všech stránkách bezchybný a jsem s ním spokojen, když jsem se jako zájemce o práci, či nějakou contract pozici, registroval na všech možných Job Pages v ČR, v Evropě, USA, či ve světě (čím více, tím lépe), když jsem si všude, kde to šlo, nastavil automatické posílání jobs nabídek z mého oboru přes vyhledávací Search robots, když jsem poslal svou nabídku, že hledám práci do všech relevantních Job NewsGroups a diskuzních fór, tak mi konečně (snad) začínají chodit první maily s různými nabídkami.


Chodí mi jen SPAM a ne pracovní nabídky?

Jestli mi žádné pracovní nabídky nechodí, jen samý SPAM, tak asi dělám někde chybu a musím najít kde. Je můj životopis v pořádku? Nabízím odbornost, o kterou je ve světě zájem? Není třeba problém v tom, že hledám jen "remote work" a nejsem schopen cestovat, popř. pracovat "on-site"?

Obvyklý problém bývá, že když uvedu jako své bydliště třeba Ostrava, Czech Republic, tak mi nikdo nic nepošle, neboť většina firem hledá zaměstnance nebo contractory v okruhu svého sídla, v případě pracovních nabídek z USA alespoň v daném US státě. Co takhle třeba opravit všechny své profily na jobs pages, kde jsem registroval své CV, a místo Location: "Ostrava, CZ" dát nějakou obecnou a neutrální Location: "worldwide" (s poznámkou, že jsem schopen pracovat kdekoliv)?


Chce to (pro)aktivní přístup při hledání práce!

Vězte, že každá snaha je oceněna, takže to nesmím vzdát, ale musím se snažit tomu trochu pomoci, neboť nic není zadarmo. Co takhle tedy nečekat pasivně, až mi někdo pošle nějakou pracovní nabídku, ale aktivně si práci - contract najít? Můžu začít hledáním normálního zaměstnání kdekoliv na světě, které pak přeměním třeba na ten vysněný contract, či remote work.

Psal jsem už dříve, že když jsem aktivní v odborných diskuzních skupinách na Webu, tak si můžu dovolit tam 1-2x měsíčně poslat dotaz (častější příspěvky by mohly být považovány za SPAM), že hledám contract work a jestli o něčem někdo neví. To je jeden z nejlepších způsobů, jak nalézt kvalitní contract, neboť stále je plno firem ve světě, které potřebují s něčím pomoci a obvykle, kdo hledá nápady a tipy v diskuzních skupinách, tak případnou pomoc potřebuje i jeho firma ve formě najmutí si specialisty.

Můžu také sám zkusit hledat na jobs portálech a pak oslovovat vybrané firmy přímo. Na vybraných jobs stránkách zadám klíčová slova pro mou profesi - odbornost a pak na zajímavé pozice reaguji připraveným úvodním dopisem s přiloženým životopisem.

Opakuji, že kvalitní CV je základ = stručné, přehledné, odpovídající pozici, na kterou reaguji. Ideální je, když ve svém CV odkazuji na detaily a reference na svých Web stránkách s kompletním profilem. Nemluvím ani o tom, že průvodní dopis musí být profesionální a bez chyb.


Hledám aktivně na Webu a zjišťuji, jaká se nabízí práce!

Hledám-li aktivně na webu, tak zkusím nejprve nějaké velké jobs portály, např. Monster.com, kdy hledám dle klíčových slov pro mou profesi. Třeba Flash developer může zadat dotaz na "flash design", kdy se např. dnes zobrazilo 2761 (ráno) + 2790 (večer) jobs jen pro vybraný region (USA). Podobně můžu vyzkoušet nalezení pozic v UK, či v jiných zemích v Evropě, či ve světě.

Proč nějaké vybrané pozice neobeslat svou nabídkou? Co mi brání? Samozřejmě, jestli chtějí někoho pouze "on-site", tak je šance menší, ale to je jen na nás přesvědčit vybrané firmy, že já jsem ten pravý specialista, že já jim pomůžu, že já se jim více vyplatím jak někdo, kdo je sice "on-site", ale je třeba drahý a ne tak dobrý jako já (viz související kvalita mého úvodního dopisu, kvalita mého CV, bohatost mého portfolia a referencí na Webu).

Můžu jim i nabídnout, že k nim přijedu na osobní pohovor, je-li to třeba v UK nebo někde poblíž v Evropě, popř. že jsem schopen u nich nějakou dobu pracovat i na místě. Záleží jen na tom, jak se mi vybraná pozice líbí, jestli mám o danou pozici opravdu zájem a jakou mám fantazii ve vymýšlení nápadů, jak bych mohl danou pozici, contract, či zakázku, získat.


Příležitosti odpovídají pouze mému nasazení!

Šanci získat nějakou pozici, přeměnit ji na "contract", domluvit se na "remote work" přes Internet místo práce "on-site", má každý stejnou.

Záleží jen a jen na snaze, zájmu, nadšení a osobním úsilí. Nikdo za vás nebude telefonovat nějakým firmám a shánět vám zakázku, proč by to kdo dělal? Není-li to ovšem head hunter nebo váš personal agent, který za vás dostane provizi. Proto bych se nebránil kontaktovat i všechny možné personalní agentury v ČR i v cizině.

Máte-li co nabídnout, tak každý zkušený agent si vás bude cenit a snažit se vás "prodat" co nejvýhodněji. Nebo napadají vás jiné cesty?

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

dik za insipirativni clanek. Je pravda, ze to chce hodne invenci, tak jako ostatne vsechno v zivote, pokud chce clovek prorazit.

Steve

Okomentovat