Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dostane merunu a vrátí se do Kamerunu

Tak jsem slyšel, že jedna nejmenovaná nadnárodní firma opět "optimalizuje" náklady a dle filozofie "dobrých" šéfů ruší, co se dá, aby alespoň nějaké výsledky byly. Takže se právě zrušila jedna pobočka v Dánsku a vyházeli se tam všichni chalani dobří, podobná akcička se čeká v UK, DE a dalších zemích staré dobré Evropy. Prý náklady jsou moc vysoké a tak je lepší veškerou práci přesunout nýmandům do Indie. Hmm, klasika...

Hlavně, že se uspoří nějaké drobné náklady a že nikomu nevadí ty milióny vyplacené na odstupném všem zaměstnancům, které takhle vyhodili všichni ti "stratégové", kteří tak usilovně myslí "jen" na firmu a její dobro, že? Náklady na miliónové odstupné jdou určitě z jiného balíčku peněz, takže finanční výsledky celé firmy se dosti zlepší v nějakých kategoriích, akcie možná půjdou nahoru a akcionáři zase něco vydělají na tom umělém rozhýbání trhu.

Nechtělo by to pomalu nějakou hloubkovou kontrolu, jakou zažila třeba firma Enron? (Asi bychom se všichni móooc divili, kolik slavných firem by rázem zmizeno z trhu.)

Jeden kolega je černoch z Kamerunu a je to velký fanda fotbalu, který když je nějaké mistrovství ve fotbalu, tak si bere dovolenou a kouká celej den na všechny možné zápasy. Jinak je to makač neskutečný, pracuje od nevidím do nevidím, bere si klidně i víkendové směny, no a když ten daný rok není žádný fotbal, tak si ani nechce brát dovolenou.

Dělal si z něho jeho týmový kolega legraci, že ho taky vyhodí se slovy: "Dostane merunu a vrátí se do Kamerunu."

Černý humor, já vím, ale každý si už zvyká na to, jak vyhazují americké firmy: Přijdeš do práce a máš na stole obálku s výpovědí a poslední výplatou. Popř. se ani nedostaneš do kanclu a sekretářka z recepce tě zavede k šéfovi, který ti oznámi, že už tě nikdo nepotřebuje a nazdar. Jen ti dovolí sbalit osobní papíry, fotky, propisky a děkujeme...

Jsem zvědav, co budou dělat všichni ti mlaďoši po škole, kteří toho tak moc neumí a najednou budou na ulici. Je mi jich líto, ale co se dá dělat?

Viz také - Jak vyhazují nadnárodní IT firmy


1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Je diskutabilni nekoho propoustet ze stare evropy v ramci usetreni penez, paklize pujdou ven jinym oknem v ramci odstupneho. Nicmene je fakt, ze v nove destinaci napr: Indii rozhodne nedostanou takove socialni vyhody jako v Evrope. Tudiz pokud se objevi jeste levnejsi destinace, jiz nebude treba davat temto Indum nejake velke odstupne. Co se tyce propousteni po americku nemam s tim problem. Schopny clovek najde praci rychle.

Okomentovat