Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Být aktivní na webu se mnohonásobně vyplácí

Follow your dreams!Je asi každému jasné, že ty základní kroky, které jsem zmínil v jednom předchozím příspěvku Jak najít "Dream Work", ještě žádnou práci ani dobře placený contract nikomu nezajistí a je potřeba tomu trochu pomoci.

Možná by se mnozí divili, kolik špatných životopisů lidi posílají firmám u nás i v cizině, kolik lidí (jinak třeba profesionálů ve svém oboru) není schopno vytvořit ani pořádný úvodní dopis. Když jsem např. kdysi přijímal specialisty pro jednu americkou nadnárodní IT firmu, tak jsem se někdy vážně bavil čtením úvodních dopisů plných provopisných chyb, při pohovorech s vybranými kandidáty pak žasnul nad odvahou některých jedinců.

"Nobody but donkeys and trolls will email you..."

Vězte, že když pošlete někam životopis, tak se potýkáte s neskutečnou konkurencí na trhu. Např. v případě firem v USA je nutno si uvědomit, že na nějaké místo dostane firma i 500-1000 životopisů z celého světa a selekce je velmi tvrdá. Jakákoliv chybička v úvodním dopisu nebo špatně strukturovaný životopis způsobí, že daná žádost putuje okamžitě do koše.

Na závěr zůstane jen 10-20 vybraných kandidátů, kteří přesně odpovídají nabízené pozici a se kterými se pak jedná dále.

V případě IT trhu je konkurence opravdu neskutečná, takže se nikdo v Čechách a na Slovensku nesmí divit, že firmy v USA na běžné žádosti o práci ani nereagují. Když třeba někdo ve své žádosti napíše, že má jen základní znalosti požadované technologie, což umí i dalších 1000 lidí, navíc to doplní větou, že není v USA a ani nemá povolení tam pracovat, tak v 99% taková žádost putuje okamžitě do koše.

Takže, jak na to jít trochu "od lesa"?


1. Životopis a kvalitní reference!

Už jsem o tom psal, ale tohle je opravdu základ, takže proto znovu. Je potřeba mít kvalitně udělaný profesní životopis (CV) s konkrétními a odpovídajícími referencemi, tj. na čem zajímavém jsem dělal, co jsou mé úspěchy, co unikátního jsem vymyslel, kdo používá třeba mé programy, na čem zajímavém jsem se podílel.

Nemám-li odpovídající reference, tak je musím nejprve sehnat. Třeba i tak, že na něčem zajímavém budu dělat zdarma, že udělám nějaký freeware prográmek, který si stáhne a bude používat třeba 5.000 lidí, že vytvořím kvalitní Web stránky s dobrou návštěvností, že se budu snažit publikovat články v odborném tisku...

Tímhle vším se zlepšuje kvalita CV a místo balastu o tom, kde jsem pracoval, místo omáčky jaké školy a tituly mám, je to konkrétní ukázka mých schopností.


2. Specializace a jedinečnost!

Každý by si měl umět představit, že na nějaké místo se hlasí např. 100 dalších uchazečů se zhruba stejnými znalostmi a zkušenostmi. Jak si má asi firma vybrat právě mě? Čím jsem schopen zaujmout, co zajímavého nabízím ve srovnání s ostatními uchazeči?

Je potřeba nabídnout něco víc, např. lepší specializaci, znalost nějakého dalšího jazyka, ukázat, že jsem v něčem jedinečný na trhu, že mám třeba zkušenosti ze světa, že jsem se podílel na něčem podobném v rámci studentského nebo charitativního programu. Vše zajímavé a unikátní zlepšuje životopis, ať už jde o nějakou specializaci nebo kvalitní reference.

Když pak reaguji na nabídku práce, která přímo odpovídá mým schopnostem, praxi a zájmu, tak se šance mnohonásobně zvyšují.

Na co se specializovat?

Začal bych tím, co mě baví a pak mrknul na Web, o jakou z těch všech oblastí (profesi), co mě baví, je ve světě zájem. Např. když budu Oracle specialista a jednoduchý dotaz na Oracle Jobs mi vrátí více jak 3000 volných pozic, tak budu mít určitě lepší šanci najít dream work, než třeba Delphi programátor, kterému se nabízí nějakých 30 jobs v celém světě.

Základem je tedy odborná specializace na něco, co neumí každý nebo po čem je silná poptávka na konkurenčním trhu.


3. Snažit se konkurovat cenou?

Tohle někdy může platit, hlavně když najdu firmu, kde to vypadá na dlouhodobou spolupráci v budoucnu, takže snížení sazby na hodinu, popř. nižší požadovaný měsíční plat, může být správnou investicí do budoucna. Je to ovšem velmi individuální a já si osobně myslím, že konkurovat nízkou cenou se moc nedá.

Firmy v Indii nabízejí nejnižší možné ceny a težko se někomu bude chtít pracovat za 5-10 USD na hodinu s nejistou vyhlídkou, jestli vůbec bude nějaká budoucí zakázka ;-)

Preferoval bych tedy spíše sázku na kvalitu a požadoval za své služby a znalosti cenu, která odpovídá normálnímu trhu. Dumpingové ceny z Indie a jiných zemí nemají dle mého dlouhého trvání a dle mých zkušeností dobré firmy v USA na to už přišly.


Být aktivní na Webu se vyplácí!

Aktivní přístup k životu a ke své profesi je základ. Kdo je aktivní i na Webu, tak nemůže mít problém s tím, že by potřeboval zlepšit svůj životopis nebo reference. Stačí opravdu málo, co může někomu pomoci, ať už si vede osobní nebo profesní blog, posílá tipy a nápady do různých diskuzních skupin dle své specializace (Google Groups, Yahoo Groups), či provozuje informační portál na nějaké téma.

Minimálně, je tak možno získat nové znalosti, seznámit se s dalšími specialisty v oboru, získat cenné kontakty.

Ověřil jsem si několikrát, že když je člověk aktivní, přispívá do diskuzí, snaží se radit ostatním, tak se to mnohonásobně vrátí. Naopak, kdo je pasivní konzument, tak toho si málokdo všimne a málokdy takový jedinec prorazí v konkurenci ostatních.

0 comments :

Okomentovat