Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jsem proti zrušení víz do USA

New YorkVšechny zpravodajské portály jsou plné zpráv o tom, že víza do USA by pro Čechy mohla padnout už za rok. Doufám, že ne!

Viz - Víza do USA by pro Čechy mohla padnout už za rok:

"Zhruba do roka by Češi mohli jezdit do Spojených států bez víz. Obě komory amerického Kongresu se podle zatím neoficiálních informací dohodly na jednotném znění bezpečnostního zákona, který mimo jiné upravuje i podmínky pro bezvízový styk."


Proč jsem proti zrušení víz do USA?

Současné žádání o vízum není žádná buzerace, jak o tom píšou v bulvárních plátcích a (Rudém) Právu všichni ti štváči proti všemu americkému. Jasně, je to trochu byrokratické, formuláře žádosti o americké vízum mají trochu nesmyslné kolonky, ale co na úřadech dává smysl bez ohledu na stát a instituci?

Možná někdo vízum do USA nedostal a je mírně roztrpčený, ale myslím si, že všechno má svůj důvod. Neznám nikoho, kdo by měl s přidělením amerického víza problém, neboť všichni známí i jejich známí, kteří o něj žádali, tak ho v pohodě dostali.

Samozřejmě, je možné, jak jsem viděl na vlastní oči, když jsem kdysi čekal na ambasádě, že nějaký namyšlenec, nafoukaný malý čecháček, co si myslí, že je mistr světa, že si našetřil na výlet, popř. nějaký ňouma, který neumí správně vyplnit formuláře ani říci 2-3 věty v angličtině, se pak velmi diví, že mu vízum zamítnou ;-)

Když jsem tam kdysi byl, tak za 0,5 hod čekání ve frontě jsem vízum v pohodě dostal (podobně všichni předtím), jen jeden namyšlenec vyletěl, díky špatným papírům. Slušný úředník za přepážkou mi jen letmo prolítl papíry, zeptal se lámanou češtinou, proč chci jet do USA, no a bylo to. Asi jsem ho potěšil pár pěknými anglickými větami, což považuji minimálně za slušnost, když někam chci jet do ciziny. Mám klid a vízum na 10 let.

Takže jaké problémy s vízem? Dokáže to alespoň trochu eliminovat ňoumy, kterých je v USA i bez nějakých čecháčků více než dost.


Milí Američané, prosím, zachovejte víza pro ČR!

Víte, jaká sebranka z Čech k vám potom naleze, když ta víza zrušíte? Tušíte vůbec, kolik Čechů u vás již dnes pracuje načerno? A kolik jich ještě bude po zrušení víz?

Každý normální člověk vízum v pohodě dostane a má alespoň 10 let klid, proč to tedy rušit? Kdyby v Česku byli alespoň normální lidi, bez komunistů, socek a povalečů, tak neřeknu, ale pro tu bandu prospěchářů bych opravdu vstup do USA hromadně neuvolňoval.


Proč my víza do USA mít musíme a Američané k nám ne?

Ještě na vysvětlenou těm, co argumentují, že když Američané nemusí mít při cestě do ČR české vízum, tak ani Češi nemají mít americké vízum:

Schválně si, soudruzi, uvědomte, kolik Američanů pracuje v ČR načerno. Znáte vůbec někoho? Nikoho, že? A teď to porovnejte s desetitisíci Čechy, co jsou nelegálně v USA, tj. mají prošlé turistické vízum, pracují v USA bez pracovního povolení, neplatí daně ani sociálního pojištění a hrozí jim vyhoštění, při každé kontrole.

No a proto musí mít občané ČR víza do USA, což je naprosto v pořádku!

16 comments :

Cayman řekl(a)...

Jestli ty víza náhodou zruší, tak věřím, že je zase opět rychle pro Čechy zavedou, až jim tam přijede banda nepřizpůsobivých občanů z Čech, až zjistí, kolik Čechů u nich pracuje na černo, až zjistí, že se rapidně zvýšily krádeže v obchodech,...

Ach jo, to bude zase ostuda ve světě!

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím si, že by to mohla být až taková pohroma... I kdyby to pár lidí zkusilo, brzo přijdou na to, že je jednoduší u nás v čr inkasovat měsíčně štědrnou státní sociální pomoc a do us už pak budou jezdit jen lidé, kterým to stojí za to :)

viz. např. pár Rómských rodin, které se stěhovaly do UK. Taky se vrátili... a jak rychle.

Cayman řekl(a)...

Jak mi někdo posílal - doplňuji s komentářem:

1. Není to žádný bezvízový styk, ale každá návštěva se bude muset ještě extra ohlásit na velvyslanectví s poplatkem 400 Kc, což je více byrokracie a více papírovaní, jak dnes a omezí to ty, co už vízum mají na 10 let. Doufám jen, že stávající víza budou platit, neboť jsem si nedávno vyřídil nové poté, co mi skončila platnost pasu a musel jsem čekat na nový pas a k tomu opět vízum do USA;

2. Imigrační úředníci na americkém letišti budou pracovat mnohem víc naplno a třeba posílat o to víc Čechů zpět, ačkoliv tzv. "bezvízových". Bude to totiž vše už jen na těch pár úřednících a myslim, že ti si rádi ještě více smlsnou. V současnosti každý, kdo tam přijede a už má vízum, tj. už je trochu prověřen z velvyslanectví, tak sice také nemá úplnou jistotu, ale přeci jen, imigrační se dívá trochu jinak.

No nic, budeme vystresovaní až v US, jestli nás pustí přes kontrolu na hranicích a přibude nám papírování před každým odjezdem. Nehezka vyhlidka!!!

Anonymní řekl(a)...

Plně souhlasím. Získat vízum do USA zase není takový problém. Stačí pouze prokázat dostatečné vazby na ČR a v klidu vízum dostanete. Pro naše "nepřizpůsobivé" občany by se našla zase další země, kde by mohli sosat peníze z ostatních platících daňových poplatníků.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim, ze za soucasne situace je vizovy styk lepsi pro obe strany. Urednik US ambasady urcite zna ceske pomery lepe nez urednik na letisti a dokaze tak lepe urcit, kdo jede do USA za nelegalni praci a kdo opravdu na navstevu. Vysvetlovat neco urednikovi na letisti obcas neni snadne ani s americkym pasem, to mi verte.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,zajimalo by me zda tyto prispevky sem ukladaji Cesi,kteri trvale ziji v Cr. Pripadne mi,ze tyto slova pochazeji z ust,ktere pohrdaji Ceskym clovickem.Mate vubec poneti jak malo Cechu pracuje v zahranici??? Porovnejte to s Polaky a zjistite ze obavy z Cechu v Americe jsou neopravnene.Cechu v Americe je asi tolik jako kdyz plivnete do more,Amici bacha,Cesi jsou paraziti a zlodeji,alespon soudim pode techto stranek. Bacha aby vam do tech vasich rypaku nenaprselo!!!!!

Anonymní řekl(a)...

Myslíš, množství Čechů co jsou v USA ilegálně nebo legálně?

Jinak příspěvek ani komentáře zde nijak nepohrdají českým človíčkem, to je možná jen tvá představa a nepochopení. Příspěvek byl o tom, že získat US vízum není žádný problém, ale otevřené hranice již problémem jsou - viz třeba žádosti o "politický" azyl do Kanady.

Anonymní řekl(a)...

Jsem normalní slušný občan Čr. který by chtěl pracovat a slušne žít v Us. Mám ale pouze základní vzdělaní.. Myslíte si že mám nějakou šanci legálně odcestovat do Us. na delší dobu.. Předem děkuji za odpověd...

Anonymní řekl(a)...

Jakou mám šanci získat turistické vízum ze základním vzděláním?? Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Anonym: Slavná turistická víza od včerejška už potřebovat nebudeš, pokud splníš určité podmínky (například biometrický pas). Pak dostaneš určité povolení, které je však určeno pouze k turistickým účelům..

Pokud chceš v americe legálně pracovat, cest je několik. Můžeš se oženit s američankou, můžeš zkusit štestí v loterii o zelenou kartu, anebo (což je asi nejčastější případ), nabídnout své schopnosti nějaké americké firmě a pokusit se získat dočasné vízum H1B (jde pak prodloužit), který ti umožní na území USA legálně pracovat...

Na vzdělání jako takovém až tak nezáleží, v USA a Kanadě jsou důležitější spíše praktické znalosti.. Obecně platí, že čím lepší a cennější praxi máš, tím to budeš mít snadnější...Důležitější než škola je pak jednoznačně jazyková vybavenost.

Studenti ještě mají možnost získat speciální víza, která jim na krátký čas umožní pracovat a pobývat na území USA, ale to předpokladám nebude tento případ...

Všechny další způsoby (například že ti někde tady nakuká, že ti sežene legálně práci v USA, že všechno bude v pohodě) jsou nelegální a vedou tak maximálně do průseru...

Anonymní řekl(a)...

Jak píše Radek, běžné turistické vízum do US už není potřeba, když máš biometrický pas. Jen na webu US Embassy zaregistruješ svoji cestu (nevím ale přesně, jezdím na jiný pas). Dej jen pozor, že na práci v US potřebuješ pracovní vízum. Nejde tam jen tak zajet a pracovat bez povolení.

Jinak, ZŠ nebyla nikdy žádné omezení pro získání víza. Jen mě napadá, že podmínka pro tu loterii o Zelené karty je minimálně Highschool, takže SŠ ;-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravim lidičky, myslíte si že je možné získat pracovní vízum H2B v 17. letech ze základním vzděláním?? Pokud ano našel by se zde někdo kdo by měl informace o některém zaměstnanci nebo agentuře kteří by mi vízum zařídili a zaměstnali?? Děkuji za každičkou informaci.. S pozdravem D. Bartáček

Anonymní řekl(a)...

Tak o H2B jsem ještě neslyšel, snad H1B?, což je pracovní vízum, které umožňuje v USA zaměstnávat "kvalifikované" cizince, neboť na danou pozici americká firma nemůže nikoho najít.

Je ale potřeba najít "sponzora", tj. firmu, která za tebe ty 4 tis. USD zaplatí a hlavně, která obhájí tvou kvalifikaci. Bojím se ale, že se ZŠ toho moc nemůžeš nabídnout a asi nikdo tady ti nebude moci pomoci. Zkus si nejprve udělat maturitu, to je základ na celém světě.

O znalosti AJ ani nemluvě ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: dočasné H2B vízum existuje taky, jedná se o něco podobného jako H1B, akorát je určeno pro sezónní práce, viz. například tady:

http://jdem.cz/ah128

O tomto vízu jsem ale jen slyšel, nikdy jsem ho nezkoumal a nezajímal se o něj hlouběji... Ale předpokládám, že u něj bude platit v podstatě to samé co u H1B a tedy to, co jste Caymane psal výše..

D. Bartáček: pokud ti jde vízum podobného ražení (sezonní práce), určitě dej na radu Caymana, dodělej si maturitu (předpokládám, že si na střední) a piluj angličtinu (já velmi doporučuji například web: HelpForEnglish - http://www.helpforenglish.cz/, jsou tam popsané mj. techniky jak se dobře učit od člověka, který při svém studiu jazyka nikdy nebyl v zahraničí a umí anglicky snad lépe než rodilí mluvčí)...

Potom půjdou některé věci mnohem snáze...

Anonymní řekl(a)...

Jde získat americký řidičák bez mezinárodního na turistické vízum s platností 10 let. v 17. letech... Děkuji za informace..

Anonymní řekl(a)...

Asi bude jednodusi jeden rok pockat. Jinak to zalezi ve kterem state budes chtit ridicak vystavit. Pokud jsi napr. v CA nezletily budes muset:
a. prihlasit se do skoly pro ridice,
b. drzet studentsky RP po dobu 6ti mesicu, c.podat zadost o docasny RP,
d.absolvovat 6ti hodinovy profesionalni trening pro ridice, abslovovat 50 hodin jizdy za pritomnosti ridice starsiho 25 let,
e. potom si muzez zazadat o docasny ridicak, ktery dostanes po uspesnem slozeni testu.

Pokud je ti 18 potrebujes slozit test a adresu kam ti RP poslou.

Okomentovat