Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Podnikání v USA

Prachy a jak je vydělatKamarád mi dal při obědě tip, ať se mrknu na web Podnikani v USA jednoho Čecha, co přesídlil do US a má tam nějaký velmi úspěšný business.

Primárně se prý věnuje realitám, ale věnuje se všemu možnému, na čem se dá vydělat plno peněz, třeba prodeji jízdních kol přes Web, zakládání firem, AdSense reklamním kampaním apod.

Jelikož název toho Webu zněl zajímavě a kamarádovo vyprávění znělo nadšeně, neboť skoro celou dobu oběda básnil o nápadech a tipech, které jsou tam publikovány, tak jsem se tam také mrknul.

Musím říci, že docela dobré stránky, plno zajímavých tipů, postřehů a nápadů, jak začít podnikat v USA, jak se nebát a nečekat na geniální nápady, jak začít hned i třeba s jednoduchými Web stránkami. Líbí se mi takový přístup a plně souhlasím s mnoha myšlenkami, neboť některé z nich jsem si již sám ověřil v praxi.

Po chvíli brouzdání na daném Webu jsem ale začal mít pocit, že se nějak všechno točí kolem peněz. Jasně, Web se jmenuje Podnikání v USA, ale přesto... Nějak jsem stále cítil ze všech článků prachy. Tak jsem tam k jednomu článku o podnikání přispěl komentářem. Třeba na to bude autor nějak reagovat, neboť jsem ho vyzval, že by mohl taky napsat něco na téma:

- Kdy už nemusím podnikat kvůli prachům?
- Co dělat s vydělanými penězi?
- Kolik si toho vezmu do hrobu?
- Co tady po mně zůstane, kromě firem a peněz v bance?

Každopádně, zajímavé stránky, které stojí za návštěvu. Určitě tam hodně lidí najde plno zajímavých nápadů a podnětů.


V USA se dá podnikat úplně se vším!

V US je opravdu úplně jedno, s čím člověk začne a nemusí být ani bůhví jaký odborník. Nejlepší bývá nějaká naprostá volovina dle pravidla, čím větší ptákovina, tím větší obrat a zisk. (Viz třeba AdSense reklamy na všech těch MFA stránkách, na kterých plno lidí stále vydělává.)

Záleží jen na tom, co chce člověk dělat, co ho baví, čemu se chce věnovat celý den. Je úplně jedno, co to je, jestli někoho baví moře a jachty, tak ať prodává jachty, jestli někoho baví reality a cestování, tak ať prodává nemovitosti.

K opravdovému úspěchu stačí, když se začne něco dělat naplno a s nadšením. Důležité ale je, aby to člověka bavilo a měl z toho radost.


Co by nemělo být hlavním motorem podnikání?

Základním pravidlem každého podnikání je tvorba zisku, není-li to tak, jedná se o charitatativní nebo neziskovou organizaci. PŘESTO si myslím, že nic by se nemělo dělat primárně pro peníze. Alespoň mně osobně nejde nikdy o prachy, když mám nějaký nápad. Samozřejmě, že mě pak napadne, že by z toho mohlo i něco kápnout, neboť každý projekt je potřeba nějak financovat a platit náklady na provoz.

Prvotní idea ale vždy vznikne za účelem něco zlepšit, pomoci sobě nebo někomu druhému. To je můj největší motor.

Někdy mě pobaví, když narazím na nějakého týpka, který přijde s úchvatným nápadem, jak vydělat prachy a přitom nemá ani tušení, v čem spočívá opravdové podnikání. Kdysi jsem marně ztrácel čas trpělivým vysvětlováním a argumentací, že sice ano, na prodeji párků v rohlíku se třeba dá vydělat, ale já nechci celý den prodávat párky ani vlastnit firmu s párkovými vozítky. Podobně, odtahové služby sice můžou mít pěknej vejvar, ale já si nechci kupovat odtahovací auto ani vlastnit odtahovou firmu, starat se o parkoviště za městem ani zaměstnávat řidiče a starat se o provoz něčeho takového.


Přece nebudu dělat něco jen proto, že to vydělává peníze!

Poslední dobou ale už nemám sil argumentovat, neboť jsem si ověřil, že nemá cenu poučovat někoho, kdo neslyší nebo nechce slyšet. Kdo je tak zahleděn do své "vize" vydělat prachy, tak mu všechny rozumné argumenty připadají jako z jiného světa. Navíc si říkám, že je to každého věc, co dělá se svým životem, proto obvykle reaguji způsobem:

"Jasně, je to skvělý nápad. Zařiď si živnostenský list, přihlas se na sociálku a finančák, vem si úvěr na provoz, kup pár aut na leasing, pronajmi si parkoviště za městem, zaměstnej pár řidičů, a rozběhni slavnou odtahovku."

Zajímavé, že po takové replice, je najednou okamžitě klid. Ten, který vykřikl takový "skvělý" nápad, je spokojený, že jeho nápady nejsou kritizovány. A to je vše! Samozřejmě, že takový člověk nikdy nic nezrealizuje a když už ano, tak po čase zjistí, že ho to nebaví, popř. že vydělané prachy za nudnou práci nejsou k ničemu ;-)

Poznámka: S opravdu "nejlepším" nápadem přišel ale jednou jeden začínající zmrdík, který nastoupil po VŠ na pozici software engineer u jedné mezinárodní softwarové firmy. Ten tak toužil po penězích, že místo toho, aby se věnoval své profesi a snažil se stát profesionálem, neboť nic neuměl, tak chtěl vozit doutníky z Kuby do ČR a pak je vyvážet do USA.

Prý, když je dovoz kubánských doutníků z Kuby do US zakázán, tak by to byl skvělej kšeft vozit to do ČR a pak exportovat jako že oficiálně do USA ;-)


Co nebudu v nejbližší době dělat?

Protože nevěřím teorii, že vše se musí dělat jen pro peníze, protože si vážím svého času a nechci jím plýtvat, protože mám jiné priority v životě a nechodím s očima zalepenýma, protože chci být dobrým vzorem svým dětem, také chci, aby si mě lidé vážili pro něco jiného, jak pro mé prachy a tučné konto, tak nebudu:

- zapojovat své Weby do všemožných reklamních kampaní;
- ztrácet čas s maily požadujícími zpětné linky a reklamu;
- ztrácet čas s lidmi, kteří myslí jen na prachy a neví, co je charita;
- realizovat své nápady jen kvůli penězům.

Howgh!

0 comments :

Okomentovat