Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Oracle Application Express

Někdy, když mám čas, tak si hraju s nástrojem na tvorbu Web aplikací, který nabízí Oracle zdarma pod názvem Oracle Application Express (APEX). A to buď jako samostatný produkt ke stažení, popř. jako součást Oracle Database Express Edition (XE), která je také zdarma.

Musím říci, že jak pronikám do tajů tohoto RAD nástroje (vznikl z dřívějšího HTML dB), tak jsem více a více nadšen. APEX sice na první pohled vypadá jako jednoduchý "generátor" Web stránek, ale když se vývojář zanoří trochu více to všech tajů, pochopí logiku návrhu a úprav, tak zjistí, že v APEXu je možné vyvinout cokoliv a to velice lehce, rychle a profesionálně.

Oracle APEX

I začínající vývojář, který má alespoň elementární znalosti o tvorbě dB modelu, chápe, co jsou to relace mezi tabulkami, tak je schopen vygenerovat první prototyp Web aplikace velice rychle. Viděl jsem i profi řešení, kdy začátečník, který měl jen zkušenosti s Excelem, tak pomocí průvodců v APEXu, byl schopen vytvořit profesionální řešení.

(Pro začátečníky nabízí APEX importní funkci přímo z Excelu, kdy pomocí Copy-Paste excelovské tabulky navrhne strukturu tabulky v Oracle dB a vygeneruje Web aplikaci složenou z Menu - Web Reports - Forms pro aktualizaci záznamů. Takže třeba za 5-10 minut máte Web aplikaci.)

Oracle APEX - Examples

Vývojář, který již má nějaké zkušenosti s tvorbou datových modelů, popř. obecně s vývojem pro Web, tj. zná třeba i CSS, JavaScript nebo rozumí Web templates, tak během jednoho dne je schopen pochopit logiku a základní funkce a vytvořit profesionální řešení v rozsahu jako např. jednoduchý CRM systém.


Mé začátky s Oracle Application Express?

Vzal jsem jeden svůj hotový dB model složený z asi 20 tabulek (Projekty, Nápady, Úkoly,... + několik nutných číselníků), spustil v APEXu SQL script na vytvoření schématu, včetně Triggers, několika Functions a Procedures. Po vytvoření dB modelu jsem spustil aplikační wizard, vybral si jednu z asi 30 nabízených šablon a zvolil vizuální téma aplikace.

No a měl jsem hotovou základní Web aplikaci s dvouvrstvým Menu, Web reports pro všechny tabulky se tříděním na všechny sloupce, základním výběrem a prohledáváním. Všechny záznamy v reportech byly automaticky napojené na aktualizační formuláře pro Update - Delete. Navíc APEX doplnil do všech formulářů veškeré kontroly, definované v dB modelu, tj. kontrolu všech NOT NULL položek, existenci primárních klíčů, či hodnot v číselnících.

Dále mi dle požadavku automaticky vygeneroval statistické stránky s profesionálními SVG grafy :-)

Poté jsem jen provedl nějaké základní úpravy v Menu, neboť se mi nelíbilo kolik záložek mi vygeneroval, tj. třeba jsem přesunul všechny číselníky pod jeden Tab "Codes" a pod ním vytvořil Sub-Tabs pro všechny používané code tables. Změnil jsem také formu autentifikace, kdy je vyžadován platný user + password, no a bylo to.

Na to, že to byla moje první aplikace v APEXu, tak jsem to měl hotové asi za 4 hodiny, včetně toho, že jsem doplnil nějaké obrázky na stránky, což mi zabralo asi nejvíce času, než jsem něco našel na disku :-)

Poznámka: Měl jsem ale již hotový dB model, takže jsem nemusel ztrácet čas návrhem tabulek a jen spustil script. Ale později jsem si ověřil, že i přidání nové tabulky a vytvoření relace na další tabulku jde dělat úžasně rychle. Když má člověk zkušenosti s návrhem dB a ví, co chce vytvořit, tak mu to klikání na tlačítka ani nevadí, což u začátečníka může být asi problém ;-)


APEX výukové aplikace zdarma!

Oracle nabízí ke stažení několik skvělých aplikací v APEXu, takže je možno stáhnou již hotovou Web aplikaci a ve zdrojáku prostudovat všechny možnosti, zjistit, jak se co dělá a jak implementovat něco, co v manuálu není popsané. Ke stažení jsou např. Bug Tracker, Discussion Forum, popř. funkční Online Store s nákupním košíkem.

A co je vůbec nejlepší marketingová věc, když pominu, že vývojové prostředí Oracle APEX i Oracle XE databáze jsou zdarma?

Oracle nabízí na http://apex.oracle.com/ možnost si zdarma vytvořit libovolnou Web aplikaci, tzn. po free registraci je uživateli k dispozici APEX vývojové prostředí a prostor v Oracle dB na tvorbu Web aplikací. Takže bez nutností něco downloadovat nebo instalovat Oracle dB!

Oracle APEX - Example Application

(Pro produkční aplikace je samozřejmě nutné si vše nainstalovat na svůj server, popř. lokální PC, ale jak jsem zjistil, tak mnoho neziskových projektů běží přímo u Oraclu.)

Kdo tedy má zájem rychle se naučit dělat profesionální Web aplikace, tak ať zkusí Oracle APEX. Vážně skvělá věc! A to říkám po letech vývoje statických i dynamických Web pages a Web applications v různých nástrojích a vývojových prostředích.

0 comments :

Okomentovat