Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

O víkendech obvykle pracuji zadarmo...

Follow your dreams!Celý minulý týden jsem dodělával nějaké rozšíření do interního programu, který používá již více jak 650 lidí across the world v různých pobočkách naší firmy.

Protože mě to baví, tak obvykle pracuji bez ohledu na nějaké hodiny, pracovní dobu a peníze.

Prostě, když mám náladu, chuť a sílu, tak u PC sedím třeba do tří v noci, popř. když se někdy brzy probudím, tak jsem online na ICQ a AIMu v pět nebo v šest ráno. O víkendu, když není nějaká rodinná akcička, tak někdy makám také a dokončuji, co je potřeba.

Nekoukám na hodiny, nestojí mi vůbec za to diskutovat s šéfem o případném proplacení extra hodin nebo přesčasů, i když by to asi prošlo. (Nyní třeba pracuji na kritickém rozšíření aplikace, které schválil přímo šéf v UK, takže bych mohl lehce obhájit potřebu extra hodin nutných na dokončení.)


Možná se někdo diví, proč pracuji "zadarmo"?

Takže na vysvětlenou:

Když jsem přesvědčen o smysluplnosti projektu, když se mi něco líbí a baví mě to, navíc když jako autor dostávám skoro denně pozitivní reakce, pochvaly a ocenění od stávajících a nových uživatelů z celého světa, tak to je ta největší satisfakce programátora, kterou nemůžou nahradit žádné prachy.

A co je možná ještě důležitější, tak jsem přesvědčen, že když člověk dělá to, co ho baví, tak tomu ani neříká práce. Takže ono to není, že pracuji zadarmo, ale spíše že dělám to, co mě baví.

No a poslední, co mě napadá, že když nemyslím na žádné přesčasové hodiny nebo odměny, tak mám čistou hlavu, můžu se soustředit na řešení problému a nezabývám se podružnostmi, které by mi dělaly jen "bordel v hlavě".


Dělejte to, co vás baví!

Dělejte to, co vás baví, najděte si práci, která vás baví, dejte do toho všechno, nehleďte na prachy a uvidíte. Když děláte to, co vás baví, tak to děláte mimořádně dobře, dostaví se úspěch, osobní satisfakce, ocenění...

A samozřejmě, as the side effect budou i nějaké ty prachy :-)


Viz také - Related Links:

Five reasons to forget about money
"Your salary, no matter how large, can never make you happy at work. Sacrificing happiness at work for more money is a terrible trade - one that you will end up regretting."

0 comments :

Okomentovat