Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Programovat zadarmo nebo za peníze?

Když jsem četl rozhovor - Hudba se zadarmo dávat nemá, co poskytl Richard Krajčo minulý týden v deníku E15, tak jsem si vzpomněl na mírnou paralelu s free software, open source, či všemi těmi programy a technologiemi, které jsou dostupné pro uživatele zdarma.

Všechny komerční produkty nelze sice nahradit něčím "zdarma", většina vývojových firem již ale pochopila, že je musí živit služby a nějaká (placená) přidaná hodnota. Samotný prodej "produktu" již dávno nestačí, ať se jedná o software nebo o hudbu. Hudební koncerty jsou přece takovou názornou ukázkou "služeb" a žádnou hudební skupinu dnes nemůže uživit jen nějaký prodej CD, což nesouvisí jen s pirátstvím, či s neochotou za něco nehmotného platit.

"V oboru informačních technologií je navíc většina produktů dostupná zdarma (databáze, vývojová prostředí, doplňkový software), či přímo jako freeware nebo open-source, takže jediné, co stále zůstává na dobré ceně, příp. za co cena ještě roste, je odměna za práci..."

Viz - Poskytujete služby nebo "jen" přesouváte krabice


Software se zadarmo dávat nemá?

Stále je na trhu úspěšný komerční software, co se dobře prodává, ale spektrum produktů se stále zužuje. Skoro ke každé komerční aplikaci existuje nějaké free nebo open-source řešení. Stále více uživatelů tak nachází více, či méně, kvalitní alternativu ve formě produktů zdarma. Jsou ale všechny ty alternativy opravdu "zdarma"?

Je řešením poskytovat veškerý software zdarma a pak jen prodávat nějaké dodatečné služby? Nemusí se náhodou ten vývoj, údržba a provoz, financovat z něčeho úplně jiného? Stačí jen poskytovat dodatečné služby a placená rozšíření, když ani v té hudební branži samotné koncerty hudební skupiny neuživí bez silného reklamního sponzora?

Stačí jen posoudit, kdo a z čeho financuje vývoj všech těch produktů a služeb "zdarma", zda by kompletní vývoj a zabezpečení provozu bylo možné bez nějakého úplně jiného zdroje financí. Zda se dá vůbec spoléhat, že něco zdarma nebude časem placené (po vyrušení konkurence), zda bude existovat nějaká podpora, až to autory přestane bavit?


Jen silné komerční firmy můžou nabízet něco zdarma

Na příkladech okolo najdeme plno ukázek, komu a v jaké oblasti se daří, kdy každý asi používá nějaké ty skvělé Google produkty zdarma. Měl by na to ale velký G, kdyby nevydělával bokem na reklamě?

Koncem roku jeden VP z Google rozeslal pěkné zamyšlení - The meaning of open, s hlavní myšlenkou, že "open systems win". Souhlasím s mnoha zmíněnými názory, ale chybí tam právě to zásadní, co vůbec umožňuje takový přístup k vývoji otevřených systémů, co financuje takový přístup.

Napadá mě příklad vývoje jiného produktu zdarma z jednoho staršího článku - OOo je vážně nemocný projekt, kdy přímo Michael Meeks, vedoucí vývoje OpenOffice.org, zmínil:

"Je zřejmé, že OOo je vážně nemocný projekt a co je horší, s postupem času se situace nelepší. Statistiky ukazují klesající angažovanost Sunu, kombinovanou s ohromně nedostatečným nárůstem vývojářské komunity."

Mimochodem, kolik investoval Sun Microsystems do všech těch open source a free produktů, které vlastní, a jak je komerčně úspěšný třeba jeho Solaris ve srovnání s Linuxem?

Má tedy open source, potažmo free software, vůbec nějakou slibnou budoucnost, když se sám neuživí a když stačí, že přijde silný komerční partner a celou firmu i se všemi "free" produkty koupí? Kde je třeba dnes budoucnost takové MySQL databáze?

Viz také - Help saving MySQL

8 comments :

Martin Kopta řekl(a)...

Vždycky je tu varianta Freemium. Pustit většinu cédéčka grátis, a za pár písniček a bonusy si nechat zaplatit.

Nebo varianta "časově omezená nabídka za polovic"...

Libor Vanek řekl(a)...

SUN je specificky diky tomuto: http://lwn.net/SubscriberLink/370157/33038a9113a805df/

Anonymní řekl(a)...

na druhou stranu Roman Holý (Monkey Bussiness, JAR, atd...) v nějakém rozhovoru řekl, že je hloupé se ohánět morálkou, když velký počet hudebníků má též máslo na hlavě díky tomu, že ne úplně všechen sw, na kterém hudbu dělají je 100% legální
nicméně je současný model prodeje hudby, zejména v ČR (kde nefzunguje žádný obchod s online hudbou) dlouhodobě neudržitelný, myslím, že velká většina kapel by mohla svoji hudbu prodávat na svých stránkách

jinak případ Kryštof je tak trošku specifický, jde o silně mainstreemovou kapelu, kde lidé jejioch hudbu berou jako zboží a ne jako umění jako v případě např. Radiohead

Cayman řekl(a)...

Ad varianta Freemium: Jasně, taková může být jedna z cest i u hudby. Je to něco podobného, jak shareware programy, které mi stále slušně vydělávají. Základní funkční verze je zdarma, "bonusy" a rozšíření pak za poplatek.

Ad hudba v ČR: U nás to nefunguje a nikdy nebude dokud se budou vybírat ty dnešní "autorské" poplatky za tiskárny, kopírky, čisté nosiče a disky do PC ;-)

Taky si myslím, že hudebníci by si měli hudbu prodávat sami (možná i vydávat), kdy za normální cenu by to lidi i kupovali.

Cayman řekl(a)...

Tady jsem psal kdysi něco k tomu shareware:
"Shareware programming" živí stále plno programátorů

Cayman řekl(a)...

Ještě k tomu závěru se hodí doplnit poslední zprávy, že po akvizici Sun Microsystems společností Oracle rezignuje současný šéf - Sun CEO Set to Resign, s pěkným padákem $12 + $5.1 million USD.

"Schwartz was charged with restoring Sun to its glory days. Sadly, he was unable to do it. And while he came up with some some inventive strategies–buying MySQL, open-sourcing Java, and Solaris–none were of much benefit to Sun financially."

Ať žije open-source software :-)

Anonymní řekl(a)...

ja preferuju open source serepeticky, Javu nejvice, to ze Oracle koupil Sun se mi nelibilo a ani nelibi ted, vidim to kolem sebe, Sun z free veci nezije, preziva diky jinym vecem, je v prdeli, ale diky siroke komunite prave free lidi by mohl delat byznys i jinak a lepe, mozna to ma Oracle v planu, sam rika napr. ze mySQL podporovat bude, stejne mi to smrdi a neco se vymysli aby nebyl free anebo aby se presel na komercni Oracle za silene prachy apod. to vidim i v dalsich produktech, to by byla tragedie jak pro free uvazujici lidi, tak v dusledku i pro Oracle, protoze tohle se rychle rozssiri a Oracle bude za toho zleho panicka a zpet dostat klienty je slozite, a padaka si zaslouzi, proc ne, fandim free softu a mysleni, to prinese nejvice penez ;-) stejne mi smrdi i prodej akcii hosanku z Google, mne to taky smrdi, proc zeovna ted? spise mne zajima komu, protoze v dobe internetu a informaci v nem rychle se siricich, to dosti lidem vadi, zvlast politikum a tem co tahaji za nitky, no uvidime v jake podobe bude cenzura pokracovat i na netu, zachovejete net neutrality lidi :-P

jontes řekl(a)...

Zrovna o MySQL bych se nebál, je to nejpoužívanější databázový server a tak si neumím představit, že by to někdo koupil a zpoplatnil. A kdyby jo, tak máme všichni staré verze, které na pro tuto db určené projekty stačí.

Okomentovat