Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co Čech to programátor aneb jsou všichni programátoři opravdu programátoři?

My external headJak jsem začal v příspěvku - Co je takové to oné "programátor", kdy jsem uvedl obecné hodnocení, tak je nutno doplnit pokračování pro ty, co posuzují programátory jako jednu bandu, která se neumí ani oblékat ani hovořit s normálními lidmi.

Programátoři, jejich klony a různé odrůdy, se pohybují v mnoha oblastech, nízkých i vysokých polohách, ve všech zeměpisných šířkách i délkách. Stále se množí (klonují) a proto nepatří mezi tvory na pokraji vyhynutí. Přesto si zaslouží stálou pozornost a monitoring, neboť na ně a na jejich výtvory narážíme skoro ve všech běžných situacích.

Navíc, někde jsou tito "tvorové" přemnoženi, jinde citelně chybí a není nikdo, kdo by si dal práci s odchytem a přesadil je do neobydlených oblastí nebo do míst, kde je největší spotřeba programátorů, kde by mohli být dobře využitelní, kdyby měli dobrou motivaci, zajištěnou stálou teplotu a dobré krmení.


1. "Programátor tělem a duší" rozumí technologiím:

Nejlepší odrůdy programátorů (nejlepší mozky) se zabývají vývojem na té nejnižší úrovni. Programují technologické procesy, ovládají automaty a robotické systémy, dokážou rozpohybovat jakékoliv zařízení, myslí a jednají v nulách a jedničkách (zapnuto - vypnuto), neuznávají soustavu SI, ale jako základní jednotky používají jen bit a Byte. Myslí hexadecimálně a dokážou z hlavy spočítat, vytřídit, analyzovat a naprogramovat skoro cokoliv.

--> Mírné problémy mají jen na přechodu pro chodce, neboť semafor nereaguje dle optimálního algoritmu a nejde zrakem odladit jeho kód a datové pakety. Často mají také problémy na poště při vyplňování složenek, příp. při nastavování letního času na svých hodinkách.

Jsou ale oporou každého vývojového týmu a v případě nějakých technických problémů vytáhnout z útrob svého disku nějakou zázračnou utilitku, která vše vyřeší. Když nemají nějaké znalosti, tak jsou schopni se cokoliv přes noc naučit, když nejsou schopni nalézt nějaké řešení na Webu, tak vymyslí vlastní a obvykle i mnohem lepší.

Nedoporučuji ale mít v týmu více jak 1-2 takové odrůdy programátora a pracovat v takovém týmu více let, neboť mozkové postižení je obvykle nevratné a je nutná dlouhodobá terapie v úplně jiném oboru, např. pár let vyřezávat něco ze dřeva, sekat trávu apod.


2. "Aplikační programátor" rozumí technologiím a lidem:

Programátoři, které nebaví nízkoúrovňové programování a raději více komunikují s lidmi, tak se zabývají spíše vývojem aplikací pro koncové zákazníky, rozumí obvykle databázím, které jsou součastí všech informačních systémů dneška. Rádi používají výkonné vývojové nástroje, také dokážou psát dobrý zdrojový kód, ale obvykle používají 4GL jazyky nebo volají již hotové procedury a funkce, které vytvořil někdo z první skupiny programátorů.

--> Na přechodu pro chodce nemají problémy, dokážou vyplnit i složenky na poště, jen je napadne, že políčka Jméno a Adresa odesílatele by měla mít více znaků v optimálně navrženém formuláři. Letní čas neřeší, neboť předpokládají automatickou změnu v systému, kterou provede nějaká procedura nebo utilita OS.

Aplikační programátoři jsou zodpovědni za většinu informačních systémů v našem životě, za výpadky v bance, nedostupnost rejstříku firem, špatně zaúčtované položky v účetnictví, chyby při výpočtu mzdy nebo chybějící a špatně zobrazené objekty na mapách.

Programátorů tohoto typu se asi vyskytuje nejvíce, bývají to kreativní i přátelští tvorové, vyskytují se mezi nimi i osoby ženského pohlaví, které málokdy najdeme v první skupině. Pozor ale na ně, když se sejdou ve větším množství +1, třeba někde v hospodě, tak s nimi obvykle není možno mluvit o ničem jiném, jak o jejich oboru.


3. "Business programátor" rozumí lidem i podnikání:

Někteří jedinci z předchozích dvou skupin se můžou po nějaké kratší nebo delší době vyvinout v typ programátora - podnikatele, když mají nějaké vlastní produkty k prodeji. Mnozí také zakládají vlastní počítačové firmy, obklopují se specialisty z předchozích dvou skupin, již se nezabývají ani programováním ani návrhem aplikací, neboť je baví spíše vymýšlení nových nápadů a jejich realizace za pomoci svého týmu.

--> Přechody pro chodce neřeší, neboť všude jezdí autem nebo létají letadlem, na složenky mají sekretářky a o letní čas na všech serverech se jim starají administrátoři, které mnohdy dirigují vzdáleně z místa své dovolené.

Obvykle to bývají jedinci s dobrým podnikatelským duchem, kteří díky svým znalostem technologií a dřívější programátorské praxi umí dobře prodat své produkty, dokážou najít mezeru na trhu, přicházet s nápady, umí získat kapitál. Často se u nich projevuje programátorský komplex převádět všechno do jiné soustavy, tj. svůj pohled na svět převádějí neustále na peníze a přemýšlejí, jak nuly a jedničky konvertovat na miliony.


Co ostatní "programátoři" ve společnosti?

Kromě těch tří základních skupin se kolem počítačů motá plno dalších programátorů, kteří žádné programy nedělají, spíše se věnují správě systémů, údržbě hardware i software, snaží se pomáhat na hot-line, testují produkty druhých, patchují, konfigurují, zálohují, zabývají se lokalizací produktů, píšou dokumentaci,...

Tohle je asi nejdůležitější skupina všech specialistů kolem počítačů, neboť zabezpečují provoz všech těch chytrých i hloupých programů, musí čelit veškeré kritice koncových uživatelů a nějak se vypořádat s chybami programátorů z předchozích skupin.

Mezi "ostatní" patří i početná skupina managerů a vedoucích projektů, kteří jen programují v Excelu nebo PowerPointu, ale jinak všemu rozumí (četli o všem), vymýšlejí nové (staré) pracovní postupy, zavádějí certifikované procesy ve firmě pro zvýšení (snížení) produktivity, často zadávají (nereálné) požadavky programátorům z předchozích skupin.


Co takhle televizní "programátor"?

Tak mě napadá, že kdo sestavuje TV programy, je také takový programátor, neboť dokáže vytvořit pěkný reklamní program, kde je skrytá i otevřená reklama (na prací prášky a BeBe oplatky) doplněná někdy funkčním kódem (filmy) nebo mnoha skrytými bugy (soutěže a zábavné pořady) s nekonečnými Loop, While, For, Begin - End smyčkami (telenovely).

Takoví "programátoři" jsou asi nejlepší odborníci v programování, neboť jejich chyby jsou tolerované většinou společnosti a výsledkem jejich práce jsou pěkně strukturované a čitelné programy, plně přenositelné mezi platformami (TV stanice), které není nutno ani testovat ;-)



Je jasné, že ne všichni programátoři patří jen do výše uvedených skupin a jen málo programátorů patří pouze do jedné vyhraněné skupiny. Co si má ale vybrat někdo začínající v oboru, jaký zvolit prostředek a na jakou cestu se vydat?

Co vy? Na jaké jachtě v oboru plujete?

16 comments :

Anonymní řekl(a)...

No, schválně... :)

Tak nevím. Na přechodu pro chodce nemám problém, složenku vyplnit dokážu a Mosse ze seriálu IT Crowd považuju za karikaturu. Na druhou stranu jsem si navrhnul vlastní programovací jazyk a napsal jsem si pro něj překladač, naprogramovaljsem si vlastní jádro operačního systému a jednat s lidmi mě nebaví, protože většinou nevidí souvislosti tam, kde jsou mně jasné, a unavuje mě jim to vysvětlovat.

Buď nejsem programátor, nebo jsou stereotypní představy o "programátorech" tak blbé jako stereotypní představy o, řekněme, bloggerech.

Já osobně si myslím, že programátor jsem, jen jsem se nenechal dostatečně zidiotštět.

Anonymní řekl(a)...

[1] no víš... tohle raději ať posoudit okolí ;))

Anonymní řekl(a)...

[2] Okolí? Co to je? Máš na mysli lidi, co nikdy nedokázali napsat trasující kanonický přenositelný commonlispový warper, jako třeba ty? ;))

Anonymní řekl(a)...

Arthure, základní otázka, chodíš do práce nebo k zákazníkovi v teplákách nebo v teplácích?

Jestli nevíš, co to jsou tepláky, tak bych tipoval, že máš jednu nohu ve skupině 1., druhou ve skupině 2., jednu ruku ve skupině 3. a druhou ruku na klávesnici. No a zbytek těla mězi tím nějak lítá, což je podobné jako u mě :-)

Anonymní řekl(a)...

Co komu sedi :) nejlepsi je projit si 2. a 3. stadium (ti maji sanci k rozvoji, protoze bez komunikace se zakaznikem to nejde). Nemyslim, ze skalni priznivci 1. skupiny jsou schopni dlouhodobe nekam rust. Drzi si svoji specializaci, kterou jsou schopni rozvijet, ale tezko se vydaji jinym smerem.

Takze jednoznacne 2.-3. :)

Anonymní řekl(a)...

Cuga: rekl bych ze lidem z prvni skupiny je uplne jedno, ze se nemaji, dle tvych slov, kam rozvijet :).

Takovi lidi si radi rozviji svuj svet trasujicich commonlispovych parseru, jak zde uvedl Arthur.

Anonymní řekl(a)...

Ukázka toho jak přemýšlí "Business programátor"....



EDDY
to si procitaj, docela humor

http://caymanislander.blogspot.com/2009/01/jsou-programatori-opravdu-programatori.html

EDDY
hele, podle toho pátku odhaduji že tak za rok až dva z tebe bude "Business programátor"

EDDY
tj. svůj pohled na svět převádějí neustále na peníze a přemýšlejí, jak nuly a jedničky konvertovat na miliony.

Karlos
maj tam chybu v desetinym cisle, ma to bejt na miliardy

Karlos
:D

EDDY
:D!

Anonymní řekl(a)...

Caymane, v riflích! :) Teda - teď. Předtím jsem chodil do práce, tj. do vedlejšího pokoje, většinou v županu, někdy i bez něj. :)

Ale zaujala mě tu v komentářích jiná věc, a to zmínka o "růstu". Asi o tom napíšu víc, až myšlenka dozraje, zatím jen nahodím: Lidé, co se ohánějí slovem "růst", se mnou nebývají lidsky kompatibilní (kulantně řečeno). Interně si je řadím do stejné skupiny s těma, co mi nabízejí "výhodné nabídky" a diví se, že někdo nemá ty samé touhy co oni... Někdy mám dojem, že je jejich přesvědčení, že "touha růst" je jediná správná a univerzální, silně omezuje :) Ale to je na jinou diskusi, rozvinu u sebe...

Anonymní řekl(a)...

Jsou pouze dve veci, ktere touzi neustale rust: rakovina a vsechny ty business veci :)

Anonymní řekl(a)...

Nevim, do ktere skupiny patrim, prechodum se vyhybam (nesnasim jejich dlouhe cykly) a slozenky na poste nevyplnuji na to mam e-banking ;D

Anonymní řekl(a)...

Caymane, hezkej článek, moc se ti povedl, hlavně ten popis asociálů :)

Bacha na balíčkovací systémy pro lidi, personalisti se čertí, že v těhle systémech jsou prý experti :) Když k nim přijdeš v saku, tak podle nich o počítači nic nevíš :D Ti dohnali ten systém k dokonalosti :D

Anonymní řekl(a)...

Perfektní článek, skvěle jsem se pobavil, a přitom jsem si dokázal celkem dobře zaškatulkovat i několik lidí kolem mě. :)
Pobavení ve mě při čtení článků rostlo a rostlo a když jsem dorazil k televiznímu "programátorovi", ozvala se pořádná řacha smíchu. :) Díky a těším se na další podobné články. :)

Anonymní řekl(a)...

Semafory a složenky byly samozřejmě paralely, každý asi chápe nelogičnost algoritmů na semaforech, co "programují" dopraváci a všech těch možných formulářů. Navíc dnes asi každej programátor i většina "programátorů" platí složenky přes Web, alespoň tedy doufám ;-)

Asi ještě doplním lepší charakteristiky a další skupiny, neboť třeba pěkné hodnocení může být i dle blbého oblečení, v čem kdo sedí u PC, chodí k zákazníkovi nebo do práce:

- nic (navostro), tepláky, župan (= inside home work),...

+ rifle, tesilky pestrých barev, sako, oblek,... (= outside office)

Nebo dle obutí, to je také hezké, co jsem viděl:

- nic (naboso), žabky, sandály (i v zimě), tenisky, mokasíny, polobotky, polohorky, kanady, gumáky, plátěné návleky z nemocnice,...

Anonymní řekl(a)...

Opravdovému programátorovi je jedno, jestli je jeho oblek tesilový nebo riflový, hlavně že ho neštípe a že mu je v něm příjemně.

BTW, článek Eda Posta znáš? Sice starší, ale stále platný... K nahlédnutí např. zde: http://www.logix.cz/michal/humornik/Pojidaci.Kolacu.xp

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, vždyť já vím, že je to úplně jedno a na kódu není poznat, zda ho vytvořil někdo tesilový nebo v županu, proto jsou naše "odrůdy" tak pestré a nikomu vůbec nevadí, co má kdo na sobě, "hlavně že ho neštípe..." :-))

Díky za link, to jsem neznal.

Anonymní řekl(a)...

Semafory neřeším, radši chodím 30metrů vedle nich :-). složenky na poště neřeším, jelikož vše vyřizuji přes internet. Často se pozastavuji nad složitostí jednotlivých online systémů a ke všemu mám miliony řečí jak by to šlo udělat jinak a přívětivěji. Ve společnosti problém nemám, komunikovat dovedu o čemkoliv, ale mám tendenci všechny diskuze převádět do světa programování a nových technologií, za což mě hodně lidí nemá rádo. Osobně se řadím do kategorie dvě. Pěkný článek díky.

Okomentovat