Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Znalosti, zkušenosti, rozhled nebo Oracle certifikace, diplomy a tituly?

Oracle Certified Professional - OCPJak šel čas, tak jsem nějak nechtíc nashromáždil několik odborných certifikací.

Jako OCP pro Oracle 10g jsem nyní dostal email z Oracle Certification Programu, jestli se nechci zúčastnit testování Beta zkoušek pro novou verzi Oracle Database 11g, tj. na certifikace Oracle Database 11g - OCA (Oracle Certified Associate) a OCP (Oracle Certified Professional).

Kdo by měl zájem, tak cena každé jednotlivé zkoušky je snížená ze $125 na $50 USD, jelikož se jedná o Beta verzi, kdy platnost je stejná a certifikace mají stejnou hodnotu jako pak Gold verze zkoušek.

Na certifikace všeho druhu existuje plno protichůdných názorů a kdo je nemá, tak většinou obhajuje názor, že nějaký papír je k ničemu a naopak, kdo nějakými zkouškami úspěšně prošel, tak si diplomy třeba věší na zeď do zlatého rámu, či minimálně má dobrý pocit, že něčeho dosáhl. Já mám např. tituly OCA i OCP a přesto si myslím, že to jsou tituly k ničemu :-)

K čemu jsou dobré všechny ty tituly, diplomy, či třeba konkrétně taková certifikace pro Oracle databázi?


Nejprve, v čem vlastně spočívá Oracle certifikace?

Asi někteří víte, že Oracle certifikace má tři stupně - OCA (Associate), OCP (Professional), OCM (Master), kdy např. ta první certifikace na Oracle Certified Associate se skládá ze dvou zkoušek:

- Oracle Database 11g: SQL Fundamentals I
- Oracle Database 11g: Administration I


Po úspěšném složení, na což máte 3-3.5 hodiny, se pak můžete honosit prvním stupněm certifikace Oracle Certified Associate (OCA) a používat všude, kde chcete, logo Oracle OCA - na vizitkách, na Web stránkách, v životopisu, snad i jako tetování by to šlo, při zachování přesné barevnosti loga :-)

Máte-li již OCA certifikaci, tak můžete pokračovat v získání dalšího stupně Oracle Certified Professional (OCP), kdy je potřeba, kromě jednoho týdenního "in-class" školení za asi 40 tisíc, udělat ještě zkoušku:

- Oracle Database 11g: Administration II

Po OCA a OCP je možno ještě pokračovat k tomu zatím nejvyššímu titulu Oracle Certified Master (OCM), což spočívá v absolvování dvou "in-class" školení a složení docela náročné zkoušky s praktickým řešení problémů na testovacích Oracle databázích:

- Oracle Database 11g: Certified Master Exam

Titul OCM má jen pár stovek lidí na světě, ať už vzhledem k ceně, tak i k časovým nárokům na přípravu. Osobně jsem potkal jen jednoho, který pracoval právě jako lektor Oracle Univerzity v Londýně. Pak vím ještě o jednom docentovi na škole, co asi neměl co dělat, tak se mohl v klidu připravovat na takové zkoušky - navíc mu škola všechno hradila, tak proč to nezkusit.


K čemu certifikace pro Oracle a jak to souvisí se vzděláním?

"...a certification can never replace the value of good experience, nor can it measure one's ability to apply knowledge in the real world!"

V normálním životě nejde ani o nějakou certifikaci, či o nějaký honosný titul. Vždy jde jen a pouze o znalosti, zkušenosti, rozhled a pochopení, či osobní uvědomění, jak znalosti používat. Kdo si je vědom, jaká je hodnota času, tak si musí vybírat, čím bude "ztrácet" čas, co má a co bude mít největší přínos pro jeho život.

Ani ve škole ani v průběhu našeho života nelze načerpat všechny důležité informace na světě a už vůbec nestihneme všechny znalosti smysluplně využít!

Já osobně se nijak nehonosím žádným titulem, neboť vím, jak je to pomíjívé. Nikdy bych nějaké diplomy nikomu neukazoval, u nějakého pracovního pohovoru o místo bych se o tom ani nezmínil. V případě OCP znám dokonce několik profesionálů na Oracle databázi, kteří ani nemají certifikaci ani by ji možná neudělali (kdo zkoušky na OCA a OCP absolvoval, tak mi jistě dá za pravdu), přitom všichni takoví nadšení profesionálové mají mnohem větší znalosti jak já a strčí většinu certifikovaných do kapsy.

Každopádně, jakékoliv zkoušky jsou dobré na to, aby si každý sám vyzkoušel, co neumí, či umí, případně nějaká certifikace někomu může pomoci nalézt lepší místo, když narazí na HR zástupce firmy, který třeba ani nemá tucha, v čem certifikace spočívají a jen se nechá okouzlit tituly ;-)


Více o Oracle certifikacích:

- Oracle Magazine Inside OCP Columns
(Kolekce všech článků věnovaných OCP v Oracle Magazine.)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Hmm, ja jsem treba pracoval pro Oracle a jako zamestnanci jsme meli v te dobe ziskat OCP. udelal jsem si OCP na 10g, OCA na IAS a OCP na 11i EBSO. Docela se me ta priprava hodila protoze jsem se neco naucil. Ted jsem si sam od sebe dodelal 11g a jsem v pohode, protoze vim ze mam neco do ruky. Navic kdyz se potkaji dva na pohovoru jeden ukaze papir a druhy nic je to jasne. Takze bych to zase tak neodsuzoval. Kazdopadne teprve OCM ma nejakou vahu.
A jestli clovek delal OCP na 9i tak tam byloi potreba 5 zkousek. OCP Oracle degradoval az s prichodem klikaci 10g a ted se snazi s 11g zvednout opet uroven.

- kazdopadne praxe je praxe jak rikas
Tom,
OCP ;o)

Anonymní řekl(a)...

2Soli: Tak to je pěkná sbírka Oracle certifikací, to tedy obdivuji tu výdrž a trpělivost se na všechno připravit. Samozřejmě, ty získané znalosti jsou k nezaplacení - viz třeba to 11i EBSO. Moc pěkné.

Já ty tituly zase tak neodsuzoval, jen jsem chtěl zdůraznit, že kdo třeba nemá žádný titul, tak může být také odborník. Znám plno specialistů na Oracle, kteří žádný titul nemají, ale svými znalostmi strčí skoro každého do kapsy.

Anonymní řekl(a)...

S tim muzu jen souhlasit. Znam plno masteru kteri na nejake certifikace z vysoka se.... ;o)

Anonymní řekl(a)...

Ja bych rekl, ze u pracovnich pohovoru se to hodi a pomuze. Samozrejme kdo ma bohate zkusenosti z praxe a muze ji dolozit, tak certifikace defacto nepotrebuje. Ale reknu Vam, hledal jsem praci jako J2EE vyvojar a protoze jsem mel asi pouze rocni praxi (programoval jsem pred tim hlavne v C++), mnohe firmy v tom videly zadrhel, prestoze me znalosti byly myslim na dostacujici urovni. Certifikace je preci jen trochu presvedcila, ze znalosti mam, jen jsem je jeste v praxi poradne nevyuzil. V tomto je to hlavne pro absolventy zacarovany kruh. Ikdyz jste schopni a technologii ovladate, bez praxe se s Vami nikdo moc nebavi, ale samozrejme tu praxi musite nejak ziskat.
Navic myslim, ze priprava na certifikaci pomuze rozsirit znalosti i v necem, s cim se clovek v praxi tolik nesetka, ale je to uzitecne znat, takze bych je urcite neodsuzozoval - svuj vyznam pro nekoho urcite maji.

Okomentovat